45
None

Corpii străini auriculari la copil

Corpii străini auriculari reprezintă o afecţiune frecvent întâlnită în patologia copilului şi sunt extrem de variaţi.

(partea 1-a)

Corpii străini endogeni
Aceşti corpi străini sunt de două feluri:

  • dopul de cerumen
  • dopul epidermic.
  • Dopul de cerumen


Acesta reprezintă un conglomerat de cerumen care duce la obturarea canalului auditiv extern, cauza determinantă fiind hipersecreţia de cerumen, mai abundent la copil. Dintre cauzele favorizante amintim: împingerea şi evident acumularea de cerumen prin folosirea beţişoarelor cu care în mod greşit sunt curăţate urechile copiilor, pătrunderea apei şi a săpunului în ureche, îngustarea conductului auditiv extern precum şi sinuozitatea sa. Principalul simptom subiectiv în cazul prezenţei unui dop de cerumen este hipoacuzia, care poate să apară de obicei brusc, în timpul unei băi sau apare treptat, prin depozitarea şi acumularea de cerumen la nivelul pereţilor conductului auditiv extern. Mai poate să apară durere cu sau fără febră, atunci când apare o inflamaţie, acufene.

La examenul otoscopic se decelează un dop de culoare galben, brun, maro, negru, ce nu lasă ca timpanul să poată fi vizibil. Acesta poate fi confundat cu un depozit de secreţii uscate sau cu un dop prin corp străin exogen, ambele putând avea aceeaşi culoare.

Evoluţia unui dop de cerumen este în general  benignă. Doar atunci când apare asociat o infecţie, o otită medie supurată sau o otită externă evoluţia sa se complică.

Tratamentul
Constă în extracţia dopului prin spălături cu apă călduţă, lucru uneori greu de realizat datorită fricii copilului. În acest caz, precum şi în situaţia în care dopul de cerumen este foarte tare, se procedează la înmuierea acestuia cu diferite soluţii speciale, după care se poate proceda la spălături sau aspiraţii. Dacă avem de-a face cu un copil extrem de agitat, recurgem la extracţia doplui sub anestezie inhalatorie, pentru a nu leza conductul sau timpanul. Profilactic sfătuim să nu se facă toaleta urechii cu apă şi săpun şi să nu se folosească beţişoare sau tampoane de vată care să fie introduse profund. Cu orice preţ trebuie evitate manevrele de extracţie cu pensa sau cu alte instrumente la copiii agitaţi, deoarece se poate leza conductul, producând o otită externă sau se poate perfora timpanul cu apariţia unei supuraţii la nivelul urechii medii.

Dopul epidermic
Reprezintă un conglomerat de epiteliu descuamat de la nivelul conductului, înconjurat de o membrană de culoare alb-sidefie, ce aderă la pereţii conductului şi la timpan. Principala cauză a descuamării şi a acumulării de scuame cu formarea unui dop o reprezintă otita externă sau miringita descuamativă, care se asociază de obicei cu alte tulburări trofice precum astmul sinusobronşic, cu sindromul de inversiune viscerală sau cu osteita circumscrisă a conductului. Dopul epidermic poate fi confundat cu colesteatomul casei timpanului ce a fost precedat de o supuraţie otică sau mai rar cu dopul de cerumen ce aderă de conduct şi este învelit în resturi epiteliale.

Evoluţia sa este progresivă cu erodarea în timp a peretelui posterosuperior al conductului osos sau a timpanului, reprezentând punctul de plecare a unui colesteatom.

Tratamentul
Constă în extracţia sa prin spălătură, dar aceasta se face mai dificil, cu prealabilă înmuiere sau ramolire cu diferite soluţii speciale. Frecvent poate fi necesar toaleta urechii sub anestezie generală sub control microscopic cu instrumente speciale. Porţiunile din tegumentul  conductului  care prezintă eroziuni  se vor trata şi urmări în timp, pentru a nu da naştere la complicaţii.

Corpii străini exogeni
Sunt mai frecvenţi la grupa de vârstă 2-5 ani, atunci când spiritul  de curiozitate al micului pacient este deosebit de dezvoltat. Corpii străini auriculari exogeni pot avea o infinitate de structuri şi de forme. Cei inerţi care constituie majoritatea sunt de o infinită varietate. Corpii străini animaţi sunt mai rari la copii, mai ales la cei care provin din mediul urban.

Cauza pătrunderii diferiţilor corpi străini în ureche este introducerea voluntară a acestora în ureche, uni sau bilateral, de către copil sau de către un tovarăş de joacă. Este cu totul excepţională pătrunderea lor în ureche accidental. 

Continuare în numărul viitor

Alte articole despre:

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha