14
None

Dermatita seboreică

Reprezintă o dermatoză cronică, cu evoluție ondulantă, care se poate întâlni atât la adulți, cât și la adolescenți/copii. Ca și tablou clinic, variază de la scuame, la erupție diseminată la nivelul scalpului, feței.

Prevalență
Prevalența raportată este de 3%, cu vârful incidenței la 30-40 ani. Afectează mai frecvent bărbații. În ceea ce privește patologiile asociate, au fost raportate cazuri severe la pacienți cu infecții HIV sau boala Parkinson.

Etiopatogeneză
Dermatita seboreică nu este o boală a glandelor sebacee și totuși, glandele sebacee ajută la dezvoltarea dermatitei seboreice, așa cum indică predilecția pentru zonele corpului cu un număr crescut de glande sebacee și glande sebacee mai mari (față, scalp, trunchiul superior, meatul auditiv extern și zona anogenitală). Studiile observaționale sugerează că la unii pacienți dermatita seboreică poate rezulta din răspunsul imun al gazdei la Malassezia sau subprodusele acesteia.

Tablou clinic
Dermatita seboreică poate apărea imediat după pubertate. Se caracterizează prin erupție formată din plăci eritemato-grosoase, uneori gălbui, localizate în zone cu glande sebacee, cum ar fi scalp (scuame fine, albicioase), ureche externă, centro-facial, partea superioară trunchi și arii intertriginoase.

Managementul terapeutic
Tratamentul dermatitei seboreice este necesar atât în puseu acut, cât și pe termen lung, de întreținere. Astfel, putem opta pentru tratament local, sub formă de șampon/loțiune, care să conțină ca și substanță activă

  • Keratolitice precum acidul salicilic și sulful
  • Agenți antifungici în special ketoconazol și ciclopirox
  • Gudron de cărbune sau gudron de pin

Un exemplu de tratament local sigur și eficient pentru combaterea dermatitei seboreice, este gama TRIDERM DS.  
Pentru dermatita seboreică a scalpului și a zonelor păroase aplicând șamponul intensiv TRIDERM DS ce conține Ciclopiroxolamina, zinc și acid succinic (descuamant) folosit în forme severe, inițial o zi da una nu, timp de 2 săptămâni, apoi frecvența se micșorează treptat până la de 2 ori pe săptămână sau în forme mai ușoare de 2-3 ori pe săptămână, rezultatele sunt vizibile de la primele aplicari. După un tratament intensiv de maxim 2 -3 luni, în funcție de gradul de afectare al scalpului, este nevoie de un tratament de întreținere.


Șampoanele recomandate DEFENCE HAIR ULEIOS EXTRAGENTLE, care se utilizează a la long până la reapariția simtomelor, Șampon TRIDERM OIL (cu foarte bune rezultate inclusiv în tratamentul capacului de leagăn al nou-născutului sau dermatitei seboreice a copilului) cu  perioade lungi de acalmie.
În igiena dermatitei seboreice a pielii feței  foarte importantă este curățarea și tipul cosmeticelor ce sunt aplicate zilnic. Pielea cu dermatită seboreică este o piele extrem de sensibilă, aplicarea cosmeticelor altele decât dermatocosmeticele irită și întrețin starea de dermatită.
Testul de eficacitate in vivo este de 100% pe Malassezia furfur, scăderea semnificativă cu cel puțin 33 % a seboreei, mătreții/scuamelor, roșeții, a arsurilor și mâncărimii.
Așadar, o soluție pentru această patologie ar fi TRIDERM DS cremă combinată în cazul bărbaților cu gama DEFENCE MAN (Spuma de ras, After shave-FĂRĂ Conservanți sintetici, Parfum, Gluten, Testate la Nichel) sau în cazul femeilor cu gamele DEFENCE TOLERANCE (crema Tolerance 200, Apa demachiantă esențială, crema de ochi-FĂRĂ Conservanți sintetici, Parfum, Gluten, Testate la Nichel), DEFENCE COLOR FOND DE TEN  (FĂRĂ Conservanți sintetici, Parfum, Gluten, Testate la Nichel, Cobalt, Crom)
TRIDERM DS cremă conține ciclopiroxolamină și ingrediente calmante, cum ar fi enoxolonă și palmitat de furfuril. Acționează prin normalizarea secreției sebacee și ajută la menținerea sub control a proliferării florei pielii. Totodată, reprezintă un adjuvant în reducerea simptomelor dermatitei seboreice, ajută la atenuarea iritației pielii și la prevenirea acutizărilor. Au fost efectuate mai multe teste: test in vitro pe Malassezia, test de eficacitate la persoanele cu dermatită seboreică, și au evidențiat rezultate bune, cu ameliorare. Se aplică pe zona care necesită tratament de două sau mai multe ori pe zi, după cum este necesar. Formula este, de asemenea, îmbogățită cu ACID SUCCINIC, cu activitate keratolitică; îmbunătățește capacitatea microorganismelor comensale de pe piele de a contracara microorganismele patogene, favorizând astfel homeostazia microbiotei pielii.
Astfel este demonstrat rezultatul prin test de eficacitate in Vivo după 4 săptămâni de utilizare cu efect total asupra Malasseziei furfur și restricta, scăderea seboreei cu peste 21%, scăderea semnificativă a scuamelor, roșeții, a arsurilor și mâncărimii.
Foarte important de reținut este faptul că nu se vor mai putea folosi niciodată produse de mass market, produse uzuale, deoarece acestea grăbesc reapariția dermatitei și influențează întinderea ei.
Acest Tratament s-a arătat benefic inclusiv pacienților cu Pitiriazis versicolor. Protocolul fiind identic datorită Malaseziei implicate.


www.bionike.ro
www.medicalmagazin.ro
office@bionike.ro, Tel: 0744 649 289,
Str. Viitorului, nr.180, Sector 2, București, Facebook: bionikeromania


Referinte
1. Amado Y, Patiño-Uzcátegui A, Cepero de García MC, et al. Seborrheic dermatitis: predisposing factors and ITS2 secondary structure for Malassezia phylogenic analysis. Med Mycol 2013; 51:868.
2. Kim SY, Kim SH, Kim SN, et al. Isolation and identification of Malassezia species from Chinese and Korean patients with seborrheic dermatitis and in vitro studies on their bioactivity on sebaceous lipids and IL-8 production. Mycoses 2016; 59:274.
3. Gupta AK, Kohli Y, Summerbell RC, Faergemann J. Quantitative culture of Malassezia species from different body sites of individuals with or without dermatoses. Med Mycol 2001; 39:243.
4. Sandström Falk MH, Tengvall Linder M, Johansson C, et al. The prevalence of Malassezia yeasts in patients with atopic dermatitis, seborrhoeic dermatitis and healthy controls. Acta Derm Venereol 2005; 85:17.
5. Arsic Arsenijevic VS, Milobratovic D, Barac AM, et al. A laboratory-based study on patients with Parkinson's disease and seborrheic dermatitis: the presence and density of Malassezia yeasts, their different species and enzymes production. BMC Dermatol 2014; 14:5.
6. Paulino LC. New perspectives on dandruff and seborrheic dermatitis: lessons we learned from bacterial and fungal skin microbiota. Eur J Dermatol 2017; 27:4.
7. Faergemann J, Bergbrant IM, Dohsé M, et al. Seborrhoeic dermatitis and Pityrosporum (Malassezia) folliculitis: characterization of inflammatory cells and mediators in the skin by immunohistochemistry. Br J Dermatol 2001; 144:549.
8. Gupta AK, Bluhm R. Seborrheic dermatitis. J Eur Acad Dermatol Venereol 2004; 18:13.
9. Joly P, Tejedor I, Tetart F, et al. Tacrolimus 0.1% versus ciclopiroxolamine 1% for maintenance therapy in patients with severe facial seborrheic dermatitis: A multicenter, double-blind, randomized controlled study. J Am Acad Dermatol 2021; 84:1278.
10. Denis Sasseville. Seborrheic dermatitis in adolescents and adults. Apr 21, 2021.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha