15
None

Diabetul gestațional

Diabetul getațional (DG) este una dintre cele mai frecvente afecțiuni la femeile însărcinate, reprezentând o problemă de sănătate ce a luat amploare în ultimii ani, cu o prevalență cu 30% mai ridicată în ultimele două decade. Acesta se asociază atât cu un risc crescut de complicații pentru mamă, cât și pentru făt, necesitând astfel o abordare multidisciplinară pentru educația terapeutică a pacientei, aderența la tratament și obținerea unui status emoțional satisfăcător.

Diabetul gestațional este definit prin apariția diabetului zaharat evidențiat pentru prima dată în cel de-al doilea sau al treilea trimestru de sarcină, la o pacientă la care diagnosticul de diabet zaharat nu a fost stabilit anterior.
Prevalența DG este în continuă creștere din cauza creșterii vârstei mamei, a creșterii prevalenței obezității, precum și a stilului de viață nesănătos. Aceasta variază de la 1,8 % până la 31,5%, în funcție de criteriile de diagnostic și populația studiată. Astfel, în Africa de Nord și Orientul Mijlociu, prevalența este crescută, cu o medie estimată de aproximativ 12,9%, comparativ cu populația europeană ce asociază o prevalență medie de 5,8%, Norvegia  clasându-se pe primul loc ca număr de cazuri.
Prevalența excesului ponderal/obezității și a intoleranței la glucoză este mai mare la copiii expuși la DG, comparativ cu cei care nu au fost expuși. Există puține evidențe care să susțină asocierea dintre DG și afectarea profilului metabolic la copii, care devine mai evidentă la vârsta adultă. Dacă aceste asocieri se bazează pe o relație de directă proporționalitate sau sunt mediate de diverși co-factori precum obezitatea maternă rămâne încă un fapt incert. De asemenea, aceste modificări sunt mai frecvent întâlnite la copiii de sex feminin. Dacă tratamentul DG poate preveni complicațiile metabolice pe termen lung la copii rămâne un subiect de cercetat. Ceea ce este cunoscut este faptul că din cauza tranziției epidemiologice a populației către un stil de viață sedentar legată de urbanizarea din ultimele decade, prevalența diabetului zaharat tip 2 a cunoscut o creștere rapidă, vârsta de debut fiind din ce în ce mai mică.

Recomandări generale conform Asociației Americane de Diabet 2020

  • La prima vizită prenatală, se realizează testarea pre-diabetului și diabetului nediagnosticat la pacienții cu factori de risc
  • Testarea pentru DG în săptămânile 24-28 de sarcină a gravidelor nediagnosticate anterior cu diabet
  • Testarea pacientelor cu DG pentru pre-diabet sau diabet la 4-12 săptămâni postpartum
  • Pacientele cu istoric de DG ar trebui să beneficieze de screening pentru pre-diabet sau diabet pe termen lung, cel puțin la fiecare 3 ani
  • Pacientele cu istoric de DG diagnosticate cu pre-diabet ar trebui să beneficieze de terapie medical-nutrițională intensivă și/sau pentru prevenția diabetului

Autori:

Coșoreanu Andrada, Spital Clinic Nicolae Malaxa, București
Rusu Emilia, Spital Clinic Nicolae Malaxa, București; UMF „Carol Davila” București
Radulian Gabriela, Spital Clinic Nicolae Malaxa, București; UMF „Carol Davila” BucureștiComentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha