32
None

O zi din viața Secției de Chirurgie III

Din cele 3 secții de Chirurgie care sunt în Spitalul Floreasca, secția a 3-a de Chirurgie la care sunt șef de secție are o activitate puțin mai diversificată decât celelalte, prin faptul că abordăm multă chirurgie oncologică complicată, de tub digestiv și glande anexe, avem multă chirurgie traumatică, avem chirurgie transferată de la alte spitale, în care încercăm să închidem lanțul terapeutic început în urmă cu 3, 7, 12 săptămâni. În condițiile acestea, volumul de muncă este foarte mare. De exemplu, într-o lună cu 31 de zile calendaristice și cu 22 de zile normale de lucru, punând și permanența blocurilor operatorii, avem aproape 400 de operații, o singură secție.

Adresabilitatea în serviciul nostru de chirurgie este foarte mare și în general nu vin cazuri banale. Vin urgențe care depășesc competența altor spitale.
De foarte multe ori, terenul biologic al pacientului se degradează sub amploarea unor operații. Încercăm să reechilibrăm anumite deficite care apar. Totdeauna un bolnav se îmbracă într-o multitudine de patologii și nu numai chirurgul este definitoriu în rezolvarea acestor cazuri. Avem cooperări cu medici din alte specialități: cu ATI-ști, cu medici de recuperare ș.a. Apoi, avem în cadrul secției serviciile complementare de chirurgie: ORL, Oftalmo, Chirurgie Oro-Buco-Maxilară, Chirurgie Plastică, Vasculară, Toracică, Ginecologică, organizați pe compartimente cu 1-2-3 specialiști fiecare grupă, permanent angajate pe cazuri.
Am putea să alegem multiple cazuri grele, cu final fericit sau mai puțin fericit. De exemplu, o pancreatită într-o formă foarte foarte severă, cu un prognostic de supraviețuire aproape inexistent, la a 4-a lună de terapie, operat de 3 ori, azi omul trăiește, a recuperat, mănâncă, încă mai avem foarte puțin cu drenajele și sperăm că până în 10 mai va merge acasă.
Avem foarte mulți oameni vârstnici, deproteinizați, care vin subnutriți, neîngrijiți, cu probleme sociale. După eforturi de 2-3 săptămâni încununate de succes avem surpriza unor clacări supra-acute: fac stopuri cardiace ireversibile, fac trombembolii, cu toate că facem profilaxie abundent pentru situațiile din care sunt preluați. Dar, terenul biologic, care are o mare importanță în chirurgie, este atât de precar încât nu ai timp să-i echilibrezi și recuperezi. Chirurgical putem să avem rezultate foarte bune dar biologic, pacientul să facă niște complicații ireversibile și să nu mai putem să-l salvăm. Floreasca este un spital în prima linie, în care această varie patologică este într-o continuă abundență și oricât de selectiv ai fi pentru a pregăti starea biologică a bolnavilor, nu ai mereu timpul material să-i pui bine pe picioare înainte să-i operezi.




Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha