47
None

Operaţia de cataractă

Cataracta, ca definiţie, reprezintă opacifierea, „mătuirea”, pierderea transparenţei cristalinului, cu impact major asupra vederii atât cantitativ cât şi calitativ, cauza principală fiind vârsta.

Cristalinul este lentila ochiului, cu putere de aproximativ 21 de dioptrii, responsabil pentru focalizarea şi amplificarea imaginii către retină, unde la rândul ei este prelucrată.

Aţi fost diagnosticat cu cataractă de către medicul dvs. oftalmolog?

Nu vă îngrijoraţi şi nu vă temeţi. Rezolvarea problemei într-adevăr se obţine chirurgical, dar riscurile sunt minore, operaţia de cataractă fiind considerată una dintre cele mai sigure şi cel mai des efectuată în lume.

Un pas foarte important pentru reuşita operaţiei este pregătirea preoperatorie a pacientului. Se efectuează un consult oftalmologic complet, cu examen biomicroscopic, măsurarea acuităţii vizuale şi a tensiunii intraoculare; se instilează picături midriatice pentru examinarea fundului de ochi; toate astea pentru a verifica dacă există şi alte probleme oftalmologice, cum ar fi glaucomul sau degenerescenţa maculară, a căror prezenţă poate influenţa rezultatul final post-operator.

În plus, pacientul primeşte toate informaţiile legate de intervenţie, referitoare la eventualele riscuri sau complicaţii care pot apărea la conduita post-operatorie, restricţii impuse, etc. atât scris cât şi verbal. Poate să vizualizeze filme explicative despre operaţie, iar medicul oftalmolog poate răspunde la eventualele nelămuriri ale pacientului legate de operaţie.

La fel de importante pentru operaţie sunt efectuarea unor investigaţii paraclinice tot în cadrul consultului cum ar fi: ecografie, biometrie, examenul de câmp vizual, microscopie speculară, care ne dau toate coordonatele necesare intervenţiei, iar pacientul este sfătuit să vină la operaţie şi cu un set complet de analize de sânge, EKG, şi consult cardiologic, utile medicului anestezist.

Operaţia de cataractă durează aprox. 10 minute, se face în ambulatoriu, pacientul vine, se operează şi pleacă acasă. Se recomandă un tratament preoperator, în scop profilactic, cu antibiotic atât sub formă de picături cât şi pastile. Se efectuează anestezie locală (topică, adică cu picături sau cu injecţie parabulbară). Procedura implică incizie de 2mm la nivelul corneei şi folosirea ultrasunetelor care fragmentează şi absorb cristalinul opac, care la rândul lui este înlocuit de o piesă din silicon, numit cristalin artificial, care imită aproape în totalitate, având proprietăţi asemănătoare cristalinului nostru natural.

Variantele de cristalin artificial sunt multiple, deci şi opţiunile pacientului sunt mai multe, în funcţie de nevoile personale. În general cristalinele arificiale se împart în două mari categorii: lentile monofocale şi multifocale.

Când vorbim cu pacientul de lentile monofocale, îi explicăm nevoia de a purta ochelari după operaţie la citit şi în anumite cazuri şi la distanţă.

Discuţia şi recomandarea de cristaline artificiale multifocale se face în cazul pacienţilor care ne atenţionează că nu îşi doresc să poarte ochelari după operaţie.

Post-operator, pentru o vindecare mai rapidă, pacientul are ochiul pansat 2 zile şi primeşte un tratament cu picături pentru 2 săptămâni.

Sfătuiesc pacienţii, în special cei în varstă, care acuză înceţoşarea treptată a vederii, să vină la un consult oftalmologic.

Dr. Grigorios Triantafyllidis

Medic specialist Oftalmolog

Clinica de Oftalmologie AMA OPTIMEX

www.amaoptimex.ro

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha