47
None

Retinopatia diabetică

     Retinopatia diabetică continua să fie principala cauză de orbire în rândul populaţiei de vârstă activă din ţările civilizate. Din pleiada complicaţiilor vasculare ale diabetului zaharat, retinopatia este cel mai simplu de diagnosticat şi de monitorizat, deoarece examinarea fundului de ochi este o investigaţie uşor de efectuat, nu necesită un echipament medical costisitor şi poate fi repetată fără niciun risc însemnat pentru pacient. Aspectul vaselor retiniene, al nervului optic şi al retinei pot furniza informaţii utile despre circulaţia coronariană şi cerebrală, despre nivelul plasmatic al lipidelor, despre funcţia renală şi despre calitatea arterelor membrelor inferioare.

Factorii de risc

     Factorii de risc pentru apariţia şi progresia retinopatiei diabetice sunt reprezentaţi de: tipul diabetului zaharat, durata diabetului şi controlul metabolic de-a lungul anilor. În plus, hipertensiunea arterială, dislipidemia, afectarea renală, anemia, sarcina, anticoncepţionalele, fumatul, consumul exagerat de alcool constituie factori de risc suplimentari pentru agravarea retinopatiei diabetice.

     Studiul epidemiologic de la Wisconsin a arătat că pentru fiecare procent cu care creşte hemoglobina glicozilată, pentru fiecare 10 mmHg în plus la tensiunea arterială şi pentru fiecare trei ani de evoluţie a diabetului zaharat riscul apariţiei şi evoluţiei retinopatiei diabetice creşte cu 50%. Cauza majoră de orbire la pacienţii cu diabet zaharat tip I o constituie retinopatia diabetică proliferativă cu complicaţiile sale: hemoragia vitreană, membranele fibroase, dezlipirea de retină şi glaucomul neovascular. Pentru pacienţii cu diabet zaharat tip II cauza principală de orbire o constituie edemul macular.

Prevenirea orbirii   

     Cea mai bună cale pentru a preveni orbirea este de a diagnostica retinopatia diabetică şi de a trata leziunile care pun în pericol vederea, înainte ca acuitatea vizuală să fie afectată. Acest obiectiv poate fi atins doar printr-un screening corect şi eficient. Protocolul screeningului include o scurtă anamneză, care să depisteze prezenţa factorilor de risc, determinarea acuităţii vizuale, măsurarea tensiunii oculare, dilatarea pupilei şi examinarea fundului de ochi cu lentile non-contact (Volk 78D), eventual fotografierea retinei, respectând cele şapte câmpuri propuse de ETDRS, dacă dotarea o permite. Această examinare este obligatorie pentru orice pacient în momentul diagnosticării diabetului zaharat, deşi retinopatia diabetică nu este prezentă în mod normal la pacienţii cu diabet zaharat tip I în primii cinci ani de evoluţie şi, tocmai pentru că unii pacienţi cu diabet zaharat tip II pot avea retinopatie diabetică chiar de la debut. În acest al doilea caz, controlul oftalmologic şi tratamentul corect instituit pot evita „fenomenul de revenire la normoglicemie”, termen folosit în literatura de specialitate pentru a defini agravarea retinopatiei diabetice preexistente diagnosticării diabetului pe măsura îmbunătăţirii controlului metabolic, situaţie extrem de frustrantă pentru pacient şi pentru medicul diabetolog, deoarece valori glicemice din ce în ce mai bune se însoţesc de alterarea progresivă a acuităţii vizuale.

 

 

     După prima examinare, atât pacienţii cu diabet tip I cât şi cei cu diabet tip II fără retinopatie trebuie reexaminaţi anual. După diagnosticarea retinopatiei diabetice frecvenţa controalelor oftalmologice depinde de prezenţa factorilor de risc, complianţa pacientului şi experienţa oftalmologului. Dacă avem în vedere că retinopatia diabetică nu are nici semne, nici simptome atâta timp cât aria maculară nu este implicată sau nu au apărut complicaţii ale retinopatiei proliferative - situaţii în care scăderea acuităţii vizuale poate fi ireversibilă -, realizăm că monitorizarea retinopatiei diabetice trebuie să fie un proces activ. Progresia bolii trebuie urmărită printr-o examinare oftalmologică completă, a fundului de ochi la intervale programate, scopul fiind iniţierea terapiei Laser atunci când stadiul retinopatiei o cere. Numai în acest mod, printr-o colaborare strânsă între pacient şi medicul său curant se poate izbândi în lupta cu această complicaţie redutabilă, victoria fiind reprezentată de conservarea unei acuităţi vizuale utile, atât de necesară desfăşurării unei vieţi normale, integrate.

 Retinopatia diabetică

Reprezintă complicaţia microvasculară a diabetului zaharat şi este consecinţa directă a hiperglicemiei prelungite, dar evoluţia ei este influenţată nu doar de nivelul glicemiilor, ci şi de numeroşi factori de risc, a căror corectare este la fel de importantă ca şi obţinerea unui profil glicemic cât mai apropiat de normal. De cele mai multe ori, ne întâlnim cu asocierile diabet zaharat-hipertensiune arterială sau diabet zaharat-dislipidemie, dar nu trebuie omise nici asocierile, mai rare, cu anemia, afecţiunile hepatice, insuficienţa renală cronica, sarcina. Este bine cunoscut şi acceptat rolul hipertensiunii arteriale în accelerarea retinopatiei diabetice, prin afectarea patului capilar retinian. În plus, asocierea diabetului zaharat cu valori crescute, cronic necontrolate ale tensiunii arteriale periclitează acuitatea vizuală prin riscul apariţiei complicaţiilor la nivelul vaselor retiniene mari: tromboza de venă centrală de retină, ocluzia arterei centrale a retinei, neuropatia optică ischemică acută. În oricare dintre aceste situaţii este frustrant, cel puţin pentru medicul oftalmolog, ca un pacient cu retinopatie diabetică proliferativă veche cu panfotocoagulare Laser încheiată cu ani în urmă, cu acuitate vizuală stabilă de-a lungul timpului, să devină nevăzător ca urmare a unui accident vascular retinian provocat de hipertensiunea arterială netratată.  

Comentarii


lazar ovidiu

Multumesc mult mi-ati fost de mare ajutor o specialista deosebita,profesional exceptional si un medic de mare caracter sunteti cea mai buna Felicitari.

July 20, 2015, 2:17 p.m.
1
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha