None

Sindromul de ochi uscat

Sindromul de ochi uscat este o afecţiune care, din cauza schimbărilor de trai din ultimii ani (poluare, praf, lucrul în faţa calculatoarelor), devine tot mai răspândită în ţara noastră.

În mod normal, suprafaţa ochiului (corneea) trebuie să fie permanent umedă.

Sindromul de ochi uscat (cheratita sicca) apare din cauza lipsei îndelungate de lubrifiere şi umidificare a ochiului. În consecinţă, părţile anterioare ale ochiului suferă o iritaţie constantă, ajungând până la inflamaţie.

Semnele sindromului de ochi uscat

Semnele sindromului de ochi uscat sunt: senzaţia permanentă de uscăciune, de mâncărime şi de arsură la nivelul ochilor. Uneori, ochii se pot înroşi şi pot prezenta aspect de conjunctivită. Aceste simptome pot fi de ajuns pentru ca oftalmologul să pună diagnosticul de ochi uscat. Uneori, s-ar putea ca acesta să recomande măsurarea cantităţii de lacrimi din ochi cu ajutorul unor teste speciale (teste Schirmer, teste Roz-Bengal etc.).

Care sunt cauzele ochilor uscaţi?

Lacrimile acoperă ochiul, spălând praful şi secreţiile şi păstrând ochiul umed. Lacrimile mai conţin şi enzime care neutralizează microbii care pătrund în ochi. Cauzele ochiului uscat sunt complexe, existând însă mai mulţi factori care pot favoriza acest sindrom:

ca parte a procesului natural de îmbătrânire

secundar la unele medicamente precum: antialergice, antidepresive, anticoncepţionale, multivitamine, antiglaucomatoase

traiul într-un climat uscat, cu vânt şi praf

din cauza clipirii mai puţin frecvente în cursul folosirii îndelungate a videoterminalelor (monitoare de calculator, TV etc.)

ochii uscaţi reprezintă şi un simptom al unor boli generale, cum sunt: lupusul, artrita reumatoidă, sindromul Sjögren

purtarea îndelungată de lentile de contact

închiderea insuficientă a pleoapelor

diverse boli ale pleoapelor

Tratament

Sindromul de ochi uscat nu poate fi tratat cauzal, dar simptomele lui (uscăciunea, mâncărimea şi arsura) pot fi ameliorate. Oftalmologul poate prescrie lacrimi artificiale, picături de ochi lubrifiante (pe bază de metilceluloză, polivinilalcool etc.), care pot ameliora senzaţia de uscăciune şi mâncărime. Recent, a apărut şi opţiunea de tratament cu colire pe bază de hialuronat de sodiu (acid hialuronic), o substanţă cu caracteristici foarte apropiate de cele ale lacrimilor naturale. Printre ultimele tratamente pentru formele mai grave de ochi uscat sunt picăturile sub formă de gel, care rămân un timp mai îndelungat pe suprafaţa ochiului şi îi lubrifiază suprafaţa. În aceste forme cronice de ochi uscat, precum şi la persoanele alergice sau cu ochi sensibili, este important ca tratamentul să se facă cu colire unidoză fără conservanţi, pentru a elimina toxicitatea conservanţilor asupra suprafeţei oculare deja afectate de uscăciune.

De asemenea, atunci când există, tratarea bolii de bază a pleoapelor (blefarită) ajută în cazul sindromului de ochi uscat. Aceasta poate necesita tratament local antibiotic sau steroidian şi curăţarea frecventă a pleoapelor cu un şampon antibacterian special.

Comentarii


ioana

va rog sa mi spuneti daca sindrmul de ochi uscat se vindeca la un copil de 5 ani. la testul lacrimal, au iesit valorile de 10 respectiv 12.

June 1, 2011, 12:56 p.m.
0
0

Vlasceanu Constantin

Cunoasteti daca la nivel mondial s-au facut pasi in sensul unor posibilitati de vindecare sau cel putin de diminuarea simptomelor acestei maladii ?

Jan. 23, 2013, 2:27 p.m.
0
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha