60
None

19 Mai - Ziua Mondială a Bolilor Inflamatorii Intestinale

De Ziua Internațională de Luptă Împotriva Bolilor Inflamatorii Intestinale, pe pagina Pacientul 2.0, a avut loc o conferință de presă online, care poate fi urmărită aici sau aici.

Mesajele principale ale speakerilor au fost:

Prof. dr. Mircea Diculescu, medic primar gastroenterolog, Șef Clinică Gastroenterologie Institutul Clinic Fundeni:
Sunt din ce în ce mai multe cazuri de pacienți cu Boli Inflamatorii Intestinale în România. Schimbarea stilului de viață a dus la această creștere. Este important de reținut că am crescut standardul în calitatea vindecării.

Prof. dr. Daniela Dobru, medic primar gastroenterolog, Șef Secție Gastroenterologie, Spitalul Județean Târgu Mureș:
Durerea abdominală, febra sau subfebrilitatea și diareea sunt simptome ale BII, dar pot fi și semnele unei infecții cu SARS-CoV-2. De aceea, pacienții trebuie să se adreseze medicilor.

Isabella Grosu, președinte ASPIIR:
Asociația ASPIIR a realizat un chestionar cu cele mai mari nelămuriri ale pacienților cu BII. Concluziile le găsiți aici.

Răzvan Drăgoi, pacient cu BII
Povestea lui poate fi urmărită aici.

Conferința a fost un proiect al Asociației Persoanelor cu Boli Inflamatorii Intestinale din România (ASPIIR).

Ziua Mondială a Bolilor Inflamatorii Intestinale este marcată la nivel internațional, în fiecare an, pe 19 mai.

În România, evenimentul este marcat prin campania de educare și informare a Asociației Persoanelor cu Boli Inflamatorii Intestinale din România (ASPIIR) pentru IBD (Inflammatory Bowel Disease) Day 2020 - ”Make COVID-19 Stop!”. Campania a început în luna aprilie, se va încheia în luna iunie și este concepută pentru identificarea nevoilor și a mesajelor pacienților cu aceste afecțiuni.

5 lucuri importante de știut despre Bolile Inflamatorii Intestinale

  1. Sunt afecțiuni cronice care implică inflamația la nivelul unui segment sau al întregului tract intestinal și care afectează procesele de digestie, absorbție și eliminarea reziduurilor.
  2. Se împart în două categorii distincte: Boala Crohn (afectează întreg peretele intestinal în oricare segment) și Colita ulcerativă (afectează mucoasa intestinală doar la nivelul colonului).
  3. Pot debuta oricând în decursul vieții, dar majoritatea cazurilor se întâlnesc între 20-30 de ani.
  4. Simptomele Colitei Ulcerative sunt diaree cronică, sângerare digestivă inferioară, durere abdominală, pierdere în greutate. Simptomele pentru Boala Crohn sunt durere abdominală, pierdere în greutate, diaree cronică, sângerare digestivă inferioară. 
  5. Bolile Inflamatorii Intestinale au un puternic impact asupra vieții pacienților, manifestat prin izolare socială, oboseală, reducerea calității vieții, scăderea stimei de sine, disfuncții sexuale și un impact asupra sănătății mintale a pacienților, manifestat prin anxietate, depresie, stres.

”Bolile inflamatorii intestinale sunt cauzate de interacţiunea a trei factori: genetici, imunologici (sistemul imunitar nu mai recunoaște și nu mai tolerează flora bacteriană a intestinului) şi de mediu. În Europa sunt 2.600.000 persoane cu Boli Inflamatorii Intestinale (1.500.000 cu Colită Ulcerativă și 1.100.100 cu Boala Crohn), iar prevalența este în creștere. În România nu există o statistică precisă cu privire la incidența și prevalența acestei efecțiuni. În schimb, pentru pacienții deja diagnosticați, cea mai importantă este calitatea vieții acestora.”, spune Prof. Dr. Mircea Diculescu, medic primar gastroenterolog, Șef Clinică Gastroenterologie Institutul Clinic Fundeni.

Boala debutează în forță și îți schimbă viața. La mine, a început cu 30 de scaune cu sânge pe zi. Am fost destul de speriat, ajunsesem să stau mai mult în casă, mai precis în baie.” spune Răzvan Drăgoi, pacient cu Colită Ulcerativă. Declarația lui video, integrală este aici.


Bolile Inflamatorii Intestinale în contextul COVID-19

Ce trebuie să facă pacienții cu Boli Inflamatorii Intestinale în contextul COVID-19

Să păstreze legătura telefonică cu medicul curant. Multe lucruri se pot afla cu un simplu telefon – de pildă cum pot continua tratamentul fără să se expună vreunui risc.

Să meargă la tratament. Centrele medicale sunt pregătite să îi primească în condiții de siguranță – există secții sau centre dedicate administrării tratamentelor.

Dacă au nevoie de rețetă, să discute cu medicul de familie și să îl pună în legătură cu medicul curant. Medicul de familie poate da prescripție pentru trei luni și administra terapia cu suportul medicului specialist.

Să păstreze distanțarea socială. Pacienții cu Boli Inflamatorii Intestinale nu sunt mai expuși la infecție decât alți pacienți, dar în eventualitatea contractării virusului, riscurile pot fi mai mari pentru ei.

”Cel mai important lucru pe care îl au de făcut pacienții cu Boli Inflamatorii Instestinale în această perioadă este să nu întrerupă tratamentul. Întreruperea ar putea duce la reapariția inflamației sau la complicații. Și, pe cât posibil, să nu se îngrijoreze, noi suntem aici pentru ei în continuare.”, spune Prof. Univ. Dr. Daniela Dobru, medic primar gastroenterolog, Șef Secție Gastroenterologie, Spitalul Județean Târgu Mureș, Președintele Clubului Român pentru Boala Crohn și Colita Ulcerativă.


Mesajul Asociației Persoanelor cu Boli Inflamatorii Intestinale din România

„Pacienții cu Boli Inflamatorii Intestinale sunt, în mod cert, pacienți cronici care se supun unei conduite terapeutice întreaga viață, cu o monitorizare de lungă durată, iar apariția unei crize de sănătate, precum cea a pandemiei COVID-19, nu a făcut decât să le sporească îngrijorările. De aceea, mesajul campaniei ASPIIR de anul acesta este „Make COVID -19 Stop!". În prima parte a lunii aprilie, ASPIIR a realizat un sondaj printre 152 de pacienți din toate zonele țării, care a arătat că un număr foarte mare de respondenți (83%) se tem că s-ar putea infecta, iar 64% cred că acest lucru ar putea agrava manifestările Bolii Inflamatorii Intestinale. De asemenea, 49% sunt îngrijorați că Bolile Inflamatorii Intestinale și tratamentul  imunomodulator ar putea crește riscul de contractare a virusului SARS-CoV-2.”, declară Isabella Grosu, președintele ASPIIR. Rezultatele complete ale sondajului sunt aici.

În urma rezultatelor obținute în acest studiu, ASPIIR a lansat o campanie de informare online la care s-au alăturat specialiști gastroenterologi importanți din țară, care au răspuns pacienților la principalele întrebări și îngrijorări semnalate în cadrul sondajului. Pacienților li s-a explicat că, în situația în care nu sunt infectați cu  SARS-CoV-2, trebuie să mențină regimurile terapeutice prescrise, pentru a evita recăderile cauzate de non-aderență, să respecte distanțarea socială, să continue tratamentele perfuzabile în centrele dedicate; iar dacă există o confirmare pentru COVID-19, atunci, împreună cu specialistul gastroenterolog curant, va trebui să ajusteze terapia medicamentoasă, să oprească anumite medicamente și să reînceapă terapia după rezoluția completă a simptomelor.”, mai spune președintele ASPIIR.

Pentru mai multe mesaje de la specialiști, accesați https://aspiir.ro/covid-19-si-bolile-inflamatorii-intestinale/.

 Acest proiect aparține ASPIIR și este sprijinit de Pfizer, Takeda și Sandoz.
Alte articole despre:

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha