48
None

Autopalparea sânilor în mod corect

Lecții gratuite de autopalpare a sânilor pentru bucureștence

Prevenția în cancerul mamar începe acasă.

 De astăzi până pe 17 octombrie,  bucureștencele pot învăța cum să își facă autopalparea sânilor în mod corect. Lecțiile au loc în Centrul Comercial Carrefour Orhideea și fac parte din campania  „Are nevoie de tine. Vorbește cu ea”. Proiectul se află la a treia ediție și își propune să ajute femeile să înțeleagă că prevenția în cancerul de sân începe acasă.

Programul lecțiilor de autopalpare a sânilor este următorul:

13-15 octombrie, 14:00 - 20:00

16-17 octombrie, 10:00 - 20:00

Studente la facultatea de Medicină din București vor învăța femeile cum să își facă autopalparea sânilor cu ajutorul unor mulaje anatomice sub formă de sâni şi al unui clip video.

„Un alt pas important în prevenția cancerului de sân este programarea la ecografie (până în 40 de ani) sau la mamografie (după 40 de ani). Această programare ar trebui să fie un obicei firesc, așa cum îți serbezi ziua de naștere, de pildă! Ecografia mamară nu doare, nu este neplăcută, nu este periculoasă, nu este invazivă, nu trebuie să faci pregătiri speciale pentru ea și poate fi cel mai frumos gest de iubire față de tine și cei dragi.” spune Cosmina Grigore, președinta Asociației Imunis.

De altfel, și Cezar Irimia, președintele FABC, atrage atenția că „Diagnosticarea și tratamentele oncologice trebuie să continue și în timpul pandemiei. Cancerul nu așteaptă să treacă pandemia. Femeile care suspectează un cancer de sân trebuie să vină cu încredere la spital, iar cele diagnosticate deja, trebuie să aibă acces la tratament în condiții optime.”

Info despre cancerul de sân:

Cancerul de sân este cel mai frecvent dintre toate tipurile de cancere la femei și reprezintă principala cauză de deces prin cancer la femeile europene, potrivit Societății Europene de Oncologie Medicală.

În România, aproape 4.000 de femei au pierdut lupta cu cancerul de sân anul trecut, ceea ce înseamnă 11 femei pe zi.

  • O femeie din opt care atinge vârsta de 85 de ani va dezvolta cancer de sân în timpul vieţii.
  • 70% dintre cazurile de cancer de sân sunt descoperite prin autoexaminare.

 Pentru informații suplimentare despre cancerul de sân, accesați www.canceruldesan.ro

Are nevoie de tine. Vorbește cu ea” este o campanie de prevenție a cancerului mamar, aflată la a treia ediție, dezvoltată de Societatea Română de Chirurgie și Ginecologie Oncologică (SRCGO), Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC), Asociația Imunis și sprijinită de Roche.


Primul pas și cel mai simplu în prevenția cancerului de sân este autopalparea.

Peste 90% dintre cazurile de cancer mamar sunt tratate cu succes dacă sunt depistate în stadii incipiente.

  • 70% dintre cazurile de cancer de sân sunt descoperite prin autoexaminare.
  • Frica de a merge la medic sau de a afla ce e în neregulă cu sânii tăi, doar amână un diagnostic și face vindecarea mai grea.

 

Ai aici câteva sfaturi despre cum poți să îți faci palparea corect și ce trebuie să te trimită la medic:

CÂND. În primul rând, dacă ai încă menstruație, încearcă să îți faci examinarea la 5 – 7 zile după perioada de menstruație, când sânii sunt mai puțin tensionați. Ideal ar fi în aceeași zi a lunii. Dacă ești la menopauză, fixează-ți o zi pe lună (de ex. prima zi a lunii sau data ta de naștere).

CUM. Privește-ți sânii într-o oglindă, în timp ce ții mâinile pe lângă corp și apoi în șolduri. S-ar putea să te ajute să faci examinarea la duș după aplicarea unui gel de duș sau a unui ulei de piele. Pune un braț în spatele capului, iar cu cealaltă mână palpează-ți sânul. Ține palma întinsă și folosește vârfurile degetelor. Apasă ferm și asigură-te că acoperi treptat toată zona sânului. Ca să nu îți scape nicio suprafață, folosește mișcări concentrice - în sensul acelor de ceasornic, radiale - dinspre mamelon spre axilă, precum și de sus în jos. Repetă această procedură și la celălalt sân. Apoi repetă procedura stând culcat. Nu uita să palpezi și în zona axilei și să controlezi și mamelonul – pipăie-l, apasă-l cu două degete delicat, ca să verifici dacă curge ceva din el.

CE. La ce trebuie să fii atentă? Te rugăm să observi cu atenție orice modificare apărută de la lună la lună și să urmărești nu doar nodulii, ci și următoarele lucruri: orice modificare de formă, culoare sau dimensiune a sânilor, precum și de textură a pielii: încrețitură, gropiță, roșeață, aspect de „coajă de portocală”.

La mamelon și areole să fii atentă dacă și-au schimbat culoarea, poziția, dacă mamelonul e întors (ascuns la interior în loc să fie la exterior), dacă curge (fluide apoase, lăptoase, galbene ori cu sânge).

În timpul examinărilor lunare o să te obișnuiești cu aspectul sânilor și o să observi imediat orice modificări și anomalii.

PASUL URMĂTOR. După examinarea sânilor, dacă observi orice modificare, chiar și noduli nedureroși, mergi cât mai repede la medic.


Decalog. 10 sfaturi de la supraviețuitoare ale cancerului de sân pentru femei diagnosticate recent

Draga mea,

Și eu, ca și tine, am fost diagnosticată cu cancer de sân.

Dar sunt aici să te încurajez să lupți pentru tine și pentru cei dragi. Și vreau să mai știi ceva:

  1. Oricât de greu îți este după ce ai primit vestea, o atitudine pozitivă te poate ajuta să faci mai ușor față tratamentului și să depășești întreaga situație. Sigur ai momente în care simți că e prea mult și că nu e corect ce ți se întâmplă. Și e normal! Dar știi ce te rog? Plângi până nu mai poți și apoi ridică-te! Alege supraviețuirea și luptă cu optimism pentru că azi există multe tratamente.
  2. Sănătatea ta este responsabilitatea ta. Este normal să nu știi încotro s-o iei după ce ai fost diagnosticată cu cancer, dar este important să fii cât mai bine informată despre tratamentele existente. Citește site-uri verificate de medici, întreabă-ți doctorul despre terapiile existente și pune întrebări ori de câte ori nu înțelegi ceva – asociațiile de pacienți mie mi-au fost de mare ajutor!
  3. Cancerul se tratează și te rog să ții minte acest lucru. Depistat într-un stadiu incipient, cancerul de sân se tratează cu succes. Medicina a făcut progrese importante, acum există tratamente imuno-oncologice și medicină personalizată, metode noi și mai puțin invazive apar de la an la an! Eu am făcut greșeala să compar cu ce știam de pe vremea mamei mele, dar știința a evoluat enorm!
  4. Cere ajutorul celor dragi. Permite-le familiei și celor apropiați să te ajute și spune-le cum o pot face. Dacă ai nevoie să te ducă cineva la consultații sau tratament ori nu îți poți găti sau face cumpărăturile, discută cu ei. Și poți să le spui chiar și cum ți-ar plăcea să se poarte cu tine. Să știi că și ei sunt speriați și s-ar putea să vrea să îți fie alături, dar să nu știe cum!
  5. De asemenea, nu uita de starea ta emoțională, care este la fel de importantă ca tratamentul oncologic. Dacă te simți inconfortabil să vorbești cu apropiații tăi despre fricile și trăirile tale, apelează la un psihoterapeut sau caută sprijin în terapiile de grup pe care multe dintre asociațiile de pacienți le oferă celor care trec printr-o astfel de experiență. Eu m-am simțit multă vreme vinovată că am cancer. Nu face ca mine, nu e vina ta că ai cancer!
  6. Să nu îți fie rușine de diagnostic! Ne este greu să spunem că avem cancer și, de cele mai multe ori, ascundem asta ca să nu fim stigmatizate. Dacă vei fi deschisă, o să descoperi că ți-e mai ușor și o să afli că nu ești singură. Boala asta nu te definește, tu ești mult mai mult decât o pacientă cu cancer! Și, crede-mă, ești mult mai mult decât o femeie fără un sân. Sau chiar fără doi sâni! Tu ești tot ce ai fost până acum și chiar mai mult de atât!
  7. E vremea ca tu să fii prioritatea ta. Lasă deoparte celelalte lucruri care îți ocupau până acum programul și ocupă-te o vreme de tine. Nimeni altcineva nu o poate face pentru tine, să știi! Știu că e greu să accepți, știu că e greu să îți schimbi obiceiurile și că ți se pare egoism, dar este baza vindecării tale. Ca să îi poți ajuta pe alții în viitor, trebuie mai întâi să te ajuți pe tine acum.
  8. Începe să îți faci planuri de viitor și visează cu ochii deschiși! Da, ai voie, chiar și în haosul experienței grele pe care o trăiești. Gândește-te la fiecare pas care trebuie făcut pentru a duce la capăt planurile tale, oricare ar fi ele. Vizualizează-te la nunta fiicei tale, în vacanța dorită sau oriunde ți-ar plăcea să fii după ce te faci bine!
  9. Trăiește viața pe zile, una câte una. Vor fi zile ușoare și zile mai grele. Când dai de una grea, adu-ți aminte că vor veni altele bune și pune-o pe asta între paranteze, o să treacă!
  10. Ești o curajoasă. Nu știu dacă te așteptai sau nu să citești asta, dar ai nevoie de mult curaj ca să înfrunți un cancer. Sunt mândră de tine și sunt alături de tine! O să fie bine!

Sunt alături de tine! Suntem multe care am trecut prin asta și acum suntem bine!



Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha