60
None

Cele mai importante controale medicale pentru bărbați și simptomele care nu mai pot amâna vizita la medic

Printre cele mai frecvente motive pentru care bărbații amână programarea la medic se numără lipsa timpului, frica de rezultatele investigațiilor, falsa impresie că dacă ignori simptomele, acestea vor dispărea sau din convingerea că apelarea la medic le diminuează din masculinitate.


Este important de amintit că o evaluare regulată a stării de sănătate la medic nu înseamnă doar grija pentru o viață activă și echilibrată, ci și încurajarea unui comportament responsabil pentru cei din jur.


Când este recomandat să mergi la doctor?

Începând cu 20 de ani și până la vârstă de 45 de ani, bărbații care sunt sănătoși și nu au un istoric familial de boli severe pot merge la medic atunci când au nevoie. Totuși, este bine ca ocazional să-și facă un control de rutină care să fie și o oportunitate de a-și cunoaște medicul și de a discuta despre prevenție sau alte temeri pe care le au.


Potrivit specialiștilor Regina Maria, dacă ai o tensiune arterială normala (sub 140/90 mm Hg), trebuie să o verifici o dată la 2 ani, începând cu vârstă de 20 de ani. Ar trebui să-ţi testezi profilul lipidic la fiecare 5 ani, începand cu vârsta de 20 de ani. Acest lucru înseamnă să-ţi faci un test de sânge care măsoară nivelul colesterolului total, colesterolului rău (LDL colesterol), colesterolului bun (HDL colesterol) și al trigliceridelor.


Pentru bărbații de peste 45 de ani, care sunt sănătoși și nu au istoric familial de afecțiuni cronice, sunt suficiente screening-ul de tensiune arterială la fiecare 2 ani, analiza colesterolului la fiecare 5 ani și a glicemiei la fiecare 3 ani.


Începând cu vârstă de 50 de ani, în cazul bărbaților care nu sunt la risc crescut de cancer de colon, este recomandată o colonoscopie la fiecare 10 ani dacă rezultatele sunt normale. Screeningul cancerului de prostată poate ajuta la identificarea precoce, iar o determinare a antigenului specific prostatic (PSA), combinat cu un examen clinic al prostatei prin tușeu rectal te ajută să te asiguri că nu vei dezvolta cancer de prostată. Realizarea unui test PSA este indicat anual, începând cu vârstă de 50 de ani., mai precizează specialiștii Rețelei. 


Mitul vârstei - bărbații tineri nu au nevoie de controale medicale

Tinerii sunt cel mai greu de convins când vine vorba de sănătate. Dar, chiar dacă ești tânăr nu înseamnă că ești invincibil. Iată câteva motive care ar trebui să te convingă să treci pragul cabinetului medical:

  • Nu știi ce valoare are tensiunea ta arterială. Hipertensiunea poate determina atac de cord, accident vascular cerebral sau insuficienţă cardiacă
  • Ești la risc de diabet sau, ca majoritatea tinerilor, nu știi că ești la risc de diabet. Poți afla printr-o simplă analiză de sânge – determinarea glucozei în sânge (glicemia)
  • Îți iei majoritatea informațiilor legate de sănătate de pe internet. Deși Google este o sursă majoră de informații, ar trebui să mergi la medic periodic, nu să te tratezi după ureche (automedicația este periculoasă).

Analize importante pentru bărbații seniori

Screening-ul se dovedește deosebit de important pe măsură ce înaintezi în vârstă. Monitorizarea regulată identifică o problemă de sănătate înainte că boală să apară. Iată câteva motive care să te facă să mergi la doctor dacă ai peste 65 de ani:

  • Cancerul este cu atât mai frecvent la o vârstă înaintată, și de aceea ai nevoie de screening pentru cancer de colon sau prostată
  • Afecțiunile cardiace reprezintă principala cauza de deces în lume. Majoritatea semnalelor de alarmă pot fi descoperite din timp și boala poate fi ameliorată pe baza recomandărilor medicului cardiolog
  • Hipertensiunea arterială este o problema majoră în cazul vârstnicilor și poate determina o serie de probleme. Vizita la medic te va ajută să cunoști valoarea tensiunii arteriale și să preîntâmpini apariția complicațiilor
  • Densitatea osoasă scăzută (osteoporoză) afectează nu doar femeile. Și bărbații în vârstă sunt la risc de osteoporoză, afecțiune care predispune la fracturi. Mergi la specialist pentru a afla dacă ești la risc și ce trebuie să faci pentru îmbunătățirea sănătății oaselor.

Specialiștii Regina Maria recomandă să nu subestimăm simptomele incipente aparent inofensive, care ne pot pune pe gânduri și care pot fi expresia unor boli serioase. 

Te doare în piept – Ar putea fi o problema gastrointestinală (boală de reflux gastroesofagian), dar și un simptom asociat afecţiunilor cardiovasculare. Riscul de boală coronariană crește dacă ești supraponderal și dacă fumezi. Mergi la un control cardiologic; afecţiunile inimii, care influenţează sănătatea întregului organism, pot fi ţinute sub control mult mai ușor dacă sunt diagnosticate timpuriu.

Talia ta depășește 100 cm – În acest caz, ai risc crescut de diabet, boală cardiacă, atac de cord, probleme de erecție sau cancer. După efectuarea analizelor uzuale de sânge, medicul îți va recomandă să ții sub control alimentația, evitând carbohidrații rafinați și grăsimile procesate și să faci mișcare.

Ai arsuri retrosternale de mult timp – Este, de obicei, un simptom ignorat, fiind asociat îndeosebi cu mesele bogate. Mai puțin știut este că, atunci când se manifestă frecvent și este netratat mulți ani, poate duce la complicații precum tuse cronică sau esofag Barrett (afecțiune în care mucoasa esofagului se modifică; în timp, poate evolua către cancer de esofag).

Urinezi frecvent – Este unul din simptomele care poate anunța diabetul. Netratată, boală duce la complicații grave (cardiace și renale), orbire sau impotență. Diabetul poate fi depistat în urmă unei simple analize de sânge (valoarea glicemiei) și tratat printr-o schemă de tratament bazată în primul rând pe o dietă adecvată. Urinarea frecvența poate fi, de asemenea, și un indiciu pentru afecțiuni la nivelul prostatei. Medicul urolog va recomanda bărbaților de 50 de ani efectuarea PSA (antigenul specific prostatic - o analiză de sânge) și consultul anual, pentru depistarea eventualelor modificări la nivelul prostatei. Diagnosticul precoce al cancerului de prostată oferă șanse de vindecare de 90%.

Sforăi – Dacă se asociază și cu somnolență diurnă exagerată, poate fi semn că suferi de apnee obstructivă de somn (întreruperea temporară a respirației în timpul somnului). Netratată, boală poate altera semnificativ calitatea vieţii și poate duce la o serie de complicații – risc de accidente rutiere, tulburări de concentrare, hipertensiune arterială, accident vascular cerebral, tulburări de ritm cardiac, sindrom metabolic, diabet sau impotență. Pneumologul îți va oferi un diagnostic acurat.

Suferi de mâncărime sau senzație de arsură genitală – Riscul de infecție cu transmitere sexuală este ridicat mai ales dacă ai avut partenere multiple sau acte sexuale neprotejate. Pentru depistarea unei BTS (boală cu transmitere sexuală), medicul urolog îți va recomanda analize de sânge și examen de urină.

Resimți o oboseală permanentă – Poate fi un simptom valabil pentru boli diferite, de la anemie la afecțiuni cronice ale ficatului sau depresie.

Sursa: https://www.reginamaria.ro/articole-medicale/ghidul-barbatilor-pentru-vizitele-la-medic


Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha