53
None

Conferința de pneumologie Zilele Golli 2019

Atitudine,  colegialitate, onestitate, Ediția a VI-a, 6-8 iunie 2019

Calitatea umană și profesionalismul lectorilor au marcat cea de a VI-a ediție a unui eveniment inițiat de Prof. univ. Dr. Floarea Mimi-Nițu, vicepreședinte al Societății Române de Pneumologie în semn de recunoștință față de Profesorul Virgiliu Golli, cel care a înființat și a condus disciplina de Pneumoftiziologie și medicină tropicală, a organizat și coordonat activitatea din secția de Pneumoftiziologie a Spitalului clinic ”Victor  Babeș” din Craiova și de asemenea, a pus la punct rețeaua de control a tuberculozei din regiunea Oltenia.


Manifestarea, încadrată anul acesta în Zilele UMF Craiova și aflată sub egida acestei instituții de renume și sub egida Societății Române de Pneumologie, a avut ca organizatori Colegiul Medicilor  Dolj - reprezentat la deschiderea evenimentului de dna. Vicepreședinte, șef lucr. Dr. Mădălina Elena Dumitrescu, Spitalul Clinic Victor Babeș din Craiova – al cărui manager, As.Univ.Dr. Turcu Adina-Andreea ne-a făcut bucuria de a fi prezentă la deschidere și Asociația de Chirurgie Toracică Modernă din Oltenia,  prin președinte șef lucr. Dr. Alin Dragoș Demetrian.



Cu modestia și delicatețea moștenite de la tatăl său, pentru prima dată, a luat cuvântul la Zilele Golli și fiica Profesorului, șef lucr. Dr. Andreea Loredana Golli.


Prof. univ. Dr. Ruxandra Ulmeanu, Președintele Societății Române de Pneumologie a bucurat asistența printr-un mesaj video emoționant: “Zilele Virgiu Golli au devenit o tradiție, nu numai pentru pneumologi, ci și pentru specialitățile conexe. Școala de pneumologie din Oltenia s-a dezvoltat spectaculos de-a lungul timpului și a fost clădită în jurul numelui cu rezonanță, Virgiliu Golli, pe care am avut sansa să-l cunosc personal, un om extraordinar, care mi-a fost conducător de doctorat. Cu dna. Prof. univ. Dr. Mimi Nițu mă mândresc, este unul dintre prietenii mei olteni și “face să se întâmple lucruri, frumoase și elegante, așa cum îi este firea”.


Președintele Comitetului de organizare,  șef. Lucr. Dr. Mihai Olteanu și dr. Iulia Ungureanu au prezentat în premieră națională două modalități bronhoscopice pe care le efectuează – BLI/LCI,  prin care pot fi vizualizate și urmărite leziunile subtile, central, precanceroae, la pacientii aflați la risc pentru cancer bronhopulmonar - în special fumătorii sau nefumătorii de 30 PA (pachete-an) sevrați de maxim 15 ani.


Manifestarea a fost precedată de Cursul de reabilitare pulmonară, condus de către Conf. univ. dr. Paraschiva Postolache, coordonatorul Grupului de Lucru Reabilitare Pulmonară din cadrul SRP: Mai multe studii au comparat utilizarea de îngrijiri pentru sănătate înainte și după reabilitarea pulmonară și s-a constat reducerea numărului de internari, zile de spitalizare, vizite la camera de urgențe”.



Într-o suită de prezentări excelent și cursiv structurate, dr. Ionela Belaconi, Conf. univ. Dr. Claudia Toma, dr. Luiza Ana Iorga și Asist. univ. Dr. Beatrice Mahler –Boca au prezentat modificările din raportul GINA (Global Initiative for Asthma) 2019 - cele mai importante modificări în managementul astmului din ultimii 30 ani! Din motive de siguranță, nu se mai recomandă inițierea terapiei doar cu BADSA (beta2-agonist cu durată scurtă de acţiune), la nevoie, în treapta 1 de tratament, întrucât crește riscul de exacerbări severe. CSI (Corticosteroid inhalator) asociat scade semnificativ acest risc!


Legătura astm-obezitate a fost argumentată de Prof. univ. Dr. Doina Todea:Obezitatea este asociată cu creșterea prevalenței astmului, control dificil al bolii, creșterea administrării medicației de salvare, creșterea internărilor”. Și Prof. univ. Dr. Gabriela Jimborean a adus în discuție obezitatea, afirmând faptul că  efectele obezității asupra ap. respirator sunt subapreciate” și dând informații practice legate de aspectele ce trebuie urmărite pentru a depista riscul cardiovascular și metabolic: circumferinţa taliei (> 102 cm  bărbaţi   > 88 cm femei),  raportul Talie/Şold (> 0,85 la femei    > 0,90 la bărbaţi).  Circumferința gâtului de peste 43 la barbati si peste 40.5 la femei înseamnă un risc crescut pentru sindromul de apnee în somn obstructiv.


Prof. univ. Dr. Oana Arghir  a afirmat cu mândrie faptul că “dacă în trecut pneumologii vorbeau despre TBC, acum am ridicat specialitatea noastră la un nivel uriaș! Cu referire la sindromul metabolic, la nivel regional putem face prevenție pe boli cronice”.


Prof. univ. Dr. Carmen Monica Pop a adus în atenția participanților sarcoidoza, o boala care de multe ori nu necesită tratament întrucât este asimptomatică, nu este progresivă și se remite spontan, însă „la care trebuie sa fim atenți întrucât  poate progresa la 25% din pacienți iar la 10% dintre persoanele cu această boală, putem vorbi despre insuficiența de organ”.


Prof. univ. Dr. Florin Mihălțan a dezvoltat competența de somnologie în România. Prezent la eveniment, lectorul a afirmat faptul că la acest moment, “fiecare își face partea lui” și avem în jur de 160 de persoane “competente” în acest domeniu (încă) nou și provocator (in 1996 se faceau primele înregistrări de somn la Marius Nasta, în 2003 a fost înființată secțiunea de somnologie și după 2008, a apărut și competența de somnologie). În Craiova, primul laborator de somnologie a fost înființat de Prof. univ. Dr. Mimi Nițu.



De la Prof. univ. dr. Agripina Rascu am aflat ce presupune legislația în domeniu:Candidații/conducătorii auto pentru care există suspiciune de SASO moderat sau sever, necesită aviz autorizat.  Aceștia vor fi sfătuiți să nu conducă până la confirmarea diagnosticului. Carnetul de conducere se eliberează candidaților/conducătorilor auto care au SASO moderat sau sever dar care dovedesc că boala este controlată adecvat, că sunt complianți la terapie și că prezintă îmbunătățirea somnolenței diurne (aviz medical specializat)”.


Copiii cu tulburări de somn trebuie diagnosticați și tratați corect, întrucât acestea pot da naștere la probleme de creștere în greutate (atât obezitate/ stagnare ponderală), afectarea sistemului imun,  infecții respiratorii frecvente și otite recurente. “Specialistul în somnologie și medicul ORL trebuie să facă echipa in diagnosticare si comunicare, întrucât, pe termen lung, apneea în somn poate duce la complicații neuro-comportamentale, cardiovasculare, respiratorii și metabolice,” a precizat Dr Mihaela Oros.


Dr. Lavinia Davidescu a accentuat faptul că, la persoanele cu distrofii neuromusculare,  atunci când este vorba despre “dispnee cu saturație bună, prima intenție e să îi dai oxigen! Greșit, această persoană are de fapt nevoie de ventilație pentru că nu își poate folosi musculatura ca să respire!



Sesiunea de pneumo-tangențe a adus împreună pneumologii cu chirurgii toracici și psihiatria – reprezentată de Prof. univ. Dr. Mirela Manea.


În cadrul sesiunii, Prof. univ. Dr. Miron Bogdan a impresionat audiența printr-o prezentare inovatoare pe tema cord-plămân și prin intervenții la alte prezentări, intervenții care ar fi putut –fiecare dintre ele - să constituie subiectul unei expuneri!


Am reținut trei mesaje puternice ale domnului Profesor: “Interdisciplinaritatea este mama medicinei”, “Haideți să fim specifici, să dăm repere clare, să nu lăsăm locuțiuni de tipul “cât de devreme, cat de târziu” și îndemnul - adresat pneumologilor - de a face puncție biposie pleurală!


Șef lucr. Dr. Alin Demetrian a pledat pentru toracoscopie, o metodă minim invazivă de diagnostic și tratament în patologia toracică. „Succesul intervenţiei depinde cel mai mult de precocitatea operaţiei, aceasta devenind inutilă odată cu apariţia închistării pleureziei, moment din care se impune decorticarea pleuro-pulmonară deschisă”.


Dr. Mihai Alexe, președintele Secțiunii de bronhologie din cadrul SRP a făcut o prezentare exhaustivă a managementului stenozelor traheale, patologie pentru care bronhoscopia reprezintă elementul de diagnostic principal.


Puntea între stomatologie și pneumologie a fost făcută de Dr. Mădălina Olteanu care a menționat  importanța cunoașterii de către stomatolog a Sindromului de apnee în somn (SAS) pentru că ortodontul poate trata SAS prin expansiune maxilară, avansare mandibulară și avansare maxilară.


Au fost trei zile pline, cu noutăți, cum ar fi sesiunea de cazuri clinice, sesiunea administrativă - extrem de animată,  cu debuturi ale unor colegi rezidenți,  cu prezentări susținute și de alte specialități, cum ar fi psihiatrie, asistența medicală, farmacie, fizioterapie. A fost mult, dar frumos și am avut onoarea să fie prezenți la Craiova liderii de opinie din România. Am simțit că Profesorul Golli ar fi fost mândru de noi toți, de echipa noastră, care devine tot mai bună și mai unită, pentru binele pacienților”,  a fost mesajul de încheiere adresat de Prof. univ. Dr. Floarea Mimi Nițu către lectorii și audiența prezentă în cele trei zile de conferință ale Zilelelor Golli la Craiova.


Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha