14
None

Imunodiagnosticul și imunoterapia melanomului si a altor tumori cutanate

Cancerele cutanate reprezintă, de departe, cele mai frecvente forme de cancer, chiar dacă sunt de cele mai multe ori subdiagnosticate ori ignorate atât de către pacient, cât și de către medic. Cancerele cutanate non-melanomatoase (în principal carcinomul bazocelular și carcinomul scuamocelular) sunt, în prezent, cele mai frecvente tipuri de cancere la populația caucaziană, reprezentând, de exemplu, mai mult de o treime din cazurile de cancer la adulți în SUA, de 18-20 ori mai multe decât cazurile de melanom. Incidența lor a crescut constant în întreaga lume în ultimele patru decenii. În Europa, incidența lor este apreciată la 0,12%.

Melanomul este una dintre cele mai agresive tumori din toată oncologia, având incidența în continuă creștere, morbiditate și mortalitate mare, afectând populația tânără și implicând costuri de tratament considerabile. Reprezintă 2 - 7% dintre cancerele cutanate. Diagnosticul precoce al melanomului, precum și stabilirea unor indici tisulari și sangvini de prognostic, este de importanță majoră pentru creșterea speranței de viață, dar și pentru reducerea costurilor îngrijirii medicale.


Dermato-oncologia și dermato-patologia adresează aceste afecțiuni frecvente în care pregătirea medicilor și a specialiștilor este redusă, metodele moderne de diagnostic și tratament dedicate tumorilor cutanate fiind abordate succint în curriculele de pregătire din studiile de licență, de rezidențiat sau postuniversitare. Devine evidentă nevoia de informația a profesioniștilor din domeniu, iar șase instituții de prestigiu din România - Spitalul Clinic Colentina București, Institutul Național de Cercetare - Dezvoltare în domeniul patologiei științelor biomedicale ”Victor Babeș”, Universitatea de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” București, Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, Institutul de Biochimie al Academiei Române și Universitatea București, Facultatea de Biologie - și-au propus realizarea pentru prima dată, pe plan național, a unei platforme de cercetare și instruire în dermato-oncologie/ dermato-patologie, în cadrul proiectului PN-III-P1-1.2-PCCDI-2017—341 PATHDERM.


Rezultatele de până acum ale acestui proiect, care urmează a fi publicate, au fost prezentate în cadrul workshopului ”Imunodiagnosticul și imunoterapia melanomului și a altor tumori cutanate”, organizat pe 21 septembrie la Hotel Caro, la care au participat medici din numeroase domenii (imunologie, oncologie, dermatologie, oftalmologie).


Prof. dr. Monica Neagu, șef Laborator Imunologie, Institutul ”Victor Babeș:

Proiectul își propune să investigheze o serie întreagă de biomarkeri tisulari și circulatori în cancerele de piele și să aducă informații noi medicilor rezidenți și specialiști. Workshopul de sâmbătă a fost al doilea organizat în cadrul acestui proiect, în care am încercat să aducem informații clinicienilor și oamenilor din cercetare privind rezultatele obținute în acest un an și jumătate de derulare a proiectului. În cadrul acestui proiect, ale cărui rezultate urmează să le publicăm, am monitorizat pentru prima dată pacienții cu carcinoame scuamocelulare și bazocelulare din punct de vedere imun. Există o serie întreagă de parametri imuni în cancerele scuamo și bazocelulare care pot prognostica recidiva acestor tipuri de cancere”.Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha