60
None

Ministerul Sanatatii - Comunicat de presa

In urma cazului de meningita meningococica care a dus azi  la decesul unei tinere, Ministerul Sanatatii face urmatoarele precizari:
Inspectorii Directiei  de Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti au intervenit imediat ce au fost  informati  ca la INI Bals  este internata o pacienta in varsta de 18 ani care  a fost diagnosticata cu meningita meningococica,  afectiune  care a dus la deces in cursul acestei zile (18.04). Conform procedurilor care se impun in acest caz, au fost stabiliti toti contactii directi, elevii a doua clase de curs si  10 dintre profesorii unui liceu din Capitala,  carora li s-au recoltat probe de exudat faringian  si li s-a administrat  antibiotic in doza unica in scop profilactic. Impreuna cu Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti s-a luat decizia suspendarii cursurilor in data de 19 aprilie pentru a aplica in unitatea scolara masuri de decontaminare si dezinfectie.

Infectia cu meningococ se transmite pe calea aerului, doar  in cazul unui contact foarte apropiat cu o persoana bolnava sau purtatoare. Microorganismul nu este rezistent in mediul extern,  fiind foarte sensibil la variatiile de temperatura si uscaciune . In unele cazuri se poate rare , poate aparea o forma fulminanta a bolii (meningococemie) cu o rata mare de deces. Doar contactii apropiati sunt testati in vederea posibilului portaj al meningococului si li se aministreaza profilactic doza unica de antibiotic.

Pentru prevenirea meningitei meningococice sunt disponibile doua tipuri de vaccin: unul pentru tipurile A, C,Y,W si altul pentru tipul B, care se administreaza concomitant.

Conform ultimelor date raportate de Centrul National de Control al Bolilor Transmisibile, in anul 2017  au fost inregistrate 63 de cazuri de meningita meningococica, din care 13 persoane au decedat.

Biroul de presa
Ministerul Sanatatii

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha