Compania
Nestlé, cea mai mare companie de produse alimentare și băuturi din lume, lansează
în premieră în România VeggiePorția – o metodă nutrițională care presupune consumul
mai multor vegetale. VeggiePorția este un instrument adresat tuturor celor care
doresc să consume mai multe mese pe bază de vegetale, pentru a avea o alimentație
mai sănătoasă și mai sustenabilă.
„Alimentația bazată preponderent pe produse vegetale, cum este stilul de
alimentație flexitarian, a apărut în urmă cu 10
ani, odată cu publicarea cărţii lui Dawn Jackson Blatner ”The Flexitarian Diet:
The Mostly Vegetarian Way to Lose Weight, Be Healthier, Prevent Disease, and
Add Years to Your Life”. O astfel de dietă care include mai multe alimente de origine vegetală, reducând
consumul celor de origine animală, aduce multiple beneficii prin aportul crescut
de fibre, vitamine, minerale și grăsimi nesaturate. Numeroase studii au demonstrat că un aport care are la bază preponderent
alimentele de origine vegetală bogate în antioxidanți determină reducerea
riscului de apariție a obezității, a diabetului zaharat de tip 2, a bolilor
cardiovasculare și a cancerului de colon. Alimentele
de orgine animală au rolul lor într-o alimentație echilibrată, nu trebuie
excluse în totalitate, dar trebuie consumate cu moderație, preparate corect și
evitându-le pe cele procesate. VeggiePorția
ajută la includerea mai multor mese pe bază de vegetale în meniul săptămânal, în
proporții optime și combinații potrivite, astfel încât mesele să fie
echilibrate și diversificate. Pentru un stil de
viață sănătos și echilibrat se recomandă consumul zilnic a mai multor porții de
legume si de fructe, dar și să se adapteze porțiile de alimente bogate în
carbohidrați (pâine, cereale, cartofi) în funcție de necesarul caloric”, spune
Prof. dr. Gabriela Radulian, Președinte, Fundația pentru Alimentație
Sănătoasă.
Consumul de carne
a crescut începând cu 1960, chiar într-un ritm accelerat în ultimii 40 de ani.
Carnea este o sursă de nutrienți importanți, mai ales de proteine, care poate
fi integrală într-o alimentație echilibrată, dar în cantități moderate, pentru
a susține o amprentă de carbon cât mai mică1. Pe de altă parte, în
România consumul de leguminoase – cele mai bune surse de proteine vegetale - a
scăzut față de anii ‘80, cand a înregistrat un maxim al consumului anual de 4,49
kg per capita, în 2018 ajungând la 2,02 kg per capita2.
„Alături de NutriPorția adresată copiilor, VeggiePorția
face parte din efortul și misiunea Nestlé de a contribui la îmbunătățirea calității
vieții, oferind opțiuni sănătoase și gustoase celor care vor să aibă un stil de
viață echilibrat. Nutriția
este unul dintre factorii care contribuie semnificativ la calitatea vieții. Cu
toate acestea, se acceptă cu greu recomandările nutriționale stricte, dificil de
pus în practică și ne dorim să găsim o variantă flexibilă care să se potrivească
cu stilul nostru de viață. Din motive de sănătate sau de sustenabilitate, din ce în ce mai mulți oameni își doresc să
consume mai multe alimente care provin din plante, cu alte cuvinte, să
devină flexitarieni. Nu știu însă cum să facă acest lucru în mod echilibrat, fără
a compromite gustul sau nevoile nutriționale. Fie că ești omnivor, vegetarian,
vegan sau flexitarian, VeggiePorția te ajută să pregătești mese echilibrate
exclusiv din vegetale, care îți asigură toți macronutrienții de care ai nevoie
(proteine, carbohidrați, grăsimi), precum și o bună parte din micronutrienți
(vitamine și minerale). Câte mese pe bază de plante vrei să consumi într-o săptămână,
depinde de tine și de stilul tău de viață. Completând o zicală mai veche, aș
spune că sănătatea înseamnă o minte sănătoasă, într-un
corp sănătos și pe o planetă sănătoasă”, declară Nicoleta Tupiță, nutriționist-dietetician,
Nutrition Health and Wellness Manager, în cadrul Nestlé România.
VeggiePorția
VeggiePorția poate
fi descărcată de pe siteul www.nestle.ro/veggieportia și reprezintă un ghid de cantitate, inspirație
și diversitate. VeggiePorția
se adresează celor care au hotărât să guste viața în porții sănătoase, pentru
vegetarieni și vegani, dar și pentru cei îndrăgostiți de planetă, care știu că
ceea ce decidem să punem în farfurie are impact direct asupra mediului.
Nestlé a
creat această metodă nutrițională sub forma unei farfurii pentru a-i ajuta pe
cei care doresc să includă mai multe vegetale în alimentația lor și, în
special, să creasca aportul de proteine vegetale. Farfuria arată proporțiile
optime și combinațiile potrivite între diferite grupe de alimente pe bază de
plante, astfel încât mesele vegetale să fie bine echilibrate și să furnizeze
proteinele necesare. Farfuria este împărțită în trei segmente: 50% legume, 25%
proteine vegetale din leguminoase, nuci și semințe, 25% produse din cereale
integrale și cartofi. Ghidul VeggiePorția amintește tuturor cât de important e
să completezi alimentația cu o hidratare adecvată, grăsimi vegetale sănătoase și
fructe.
Conform
unui studiu Eurostat3 din 2017, România se confrunta cu un paradox:
deși suntem un producător important de fructe şi legume, românii sunt
printre codaşii Europei la consumul acestora. Doar puțin peste 40% dintre români
consumă legume (41%) și/sau fructe (42%) cel puțin o dată pe zi, mult sub media
europeană de 64%. În 2021, un studiu realizat de Unlock Research și Adama4
arată o schimbare de consum: 51% dintre cei chestionați au spus că au cumpărat
fructe și 43% legume proaspete.
Descoperă
și alte inițiative Nestlé în domeniul alimentației pe www.nestle.ro/nutritie/