Ingredientul secret în alimentația copiilor este exemplul părinților
Nestlé își reconfirmă angajamentul de a îmbunătăți calitatea vieții
oamenilor din întreaga lume și de a contribui la un viitor mai sănătos prin
lansarea primei cărți de rețete sănătoase realizate de părinți pentru părinți
în cadrul Inițiativei Nestlé for Healthier Kids. Ingredientul secret al alimentației
copiilor este exemplul părinților și al familiei. Dacă în familie se mănâncă
sănătos, într-o atmosferă liniștită și plină de dragoste, copiii vor mânca și
ei sănătos. O relație sănătoasă cu mâncarea trebuie dezvoltată din copilărie.
Cartea de Rețete
Nestlé for Healthier Kids, realizată cu aportul mai multor părinți și chefi,
își propune să ne arate cât de ușor putem pregăti mâncăruri echilibrate
nutrițional alături de copiii noștri, implicându-i în tot procesul, de la
achiziționarea ingredientelor și până la spălatul vaselor după masă. Cartea de
Rețete Nestlé for Healthier Kids cuprinde rețetele chefilor și food bloggerilor
Chef Sorin Bontea, Chef Ștefan Popescu, Greta Apostol și Larisa Sferle, care
sunt la rândul lor și părinți, rețetele unor părinți din comunitățile acestora,
precum și 56 de rețete ale comunității de părinți din mișcarea națională ,,Și
eu trăiesc sănătos! – SETS”, program
inclus sub umbrela Inițiativei Nestlé for Healthier Kids. Fiecare rețetă este bine
structurată și ușor de urmat chiar și de către cei care au mai puțină experință
în bucătărie, are valorile și recomandările nutriționale. Toate rețetele din
carte sunt extrem de valoroase pentru faptul că sunt simple, tradiționale și
ușor de gătit cu ingrediente locale, sunt echilibrate respectând toate
categoriile de nutrienți (carbohidrați, grăsimi, proteine), și sunt realizate
de către părinți români pentru gusturi românești.
Cartea de Rețete
Nestlé for Healthier Kids poate fi descărcată aici.
„Nutriția este foarte importantă atât pentru creșterea și dezvoltarea în timpul copilăriei, cât și pentru prevenția bolilor la vârsta adultă. Nutriția ne influențează starea de bine, atât fizică, cât și emoțională. În România, cifrele arată că 1 din 4 copii sunt supraponderali sau obezi, doar 26,9% consumă legume zilnic și puțin peste 42% consumă fructe proaspete zilnic1.
Cel mai adesea, dezechilibrul apare în familie,
înainte ca cel mic să fie expus influențelor mediului extra-familial. Un copil
învață din exemplele văzute în familie. Noi, la Nestlé, considerăm că
obiceiurile alimentare sănătoase se formează încă din primii ani de viață și
este esențial ca părinții să le ofere celor mici o educație alimentară corectă.
De aceea, am și creat mai multe instrumente care vin în ajutorul părinților,
cum ar fi NutriPorția și acum cartea de rețete sănătoase și ușor de gătit
alături de cei mici. Ne dorim ca această carte să fie un ghid pentru părinții
din România și să-i ajute să facă alegeri sănătoase pentru copiii lor”, declară Nicoleta
Tupiță, Nutrition Health and Wellness Manager, în cadrul Nestlé România.
Nutriția
echilibrată la orice vârstă este definită prin 3 elemente fundamentale:
varietate, aport caloric adecvat și o distribuție corectă a macronutrienților
în meniul zilnic. După vârsta de 1 an, copiii pot participa la mesele în
familie, pot să mănânce la aceeași masă împreună cu părinții. Astfel, copiii
dobândesc o relație sănătoasă cu mâncarea, iar părinții trebuie să le fie
exemplu.
Nevoile nutriționale ale
copiilor variază mult în funcție de vârsta acestora și stadiul de dezvoltare.
Creșterea accelerată a copiilor în primii ani de viață trebuie susținută cu o
alimentație adecvată atât caloric, cât și nutritiv. Având în vedere că nevoile
copiilor evoluează o dată cu ei, urmând câțiva pași simpli, se poate stabili un
plan nutrițional adaptat vârstei: evaluarea statusului nutrițional, stabilirea
necesarului caloric în funcție de vârstă, asigurarea varietății în alimentație
și stabilirea porțiilor.
“Când ești
părinte, experiențele celorlalți părinți pot fi de un real folos pentru
tine, deoarece sunt o sursă de inspirație pentru meniul de zi cu zi al
copilului tău sau chiar un ajutor pentru cei un pic mai mofturoși, pentru
că acestea sunt încercate, sunt reale, ele vin din casele altor
părinți către tine. Aici ne-am strâns la un loc, noi, cei
încercați de aceste experiențe, și am pus pe hârtie câteva rețete
delicioase, dar și sănătoase, așa...ca de la părinte, la părinte”, declară Chef Ștefan Popescu.
Studiile2,3,4 arată că există o corelația între
alimentație și performanțele școlare, ținând cont de rolul nutriției în
dezvoltarea creierului la începutul vieții, dar și a funcțiilor cognitive. Astfel,
unele deficiențe nutriționale
pot afecta capacitatea de concentrare și de memorare a copiilor. Fierul,
vitaminele B1, B2, B3, B6, B8, B12, acidul folic, cuprul, iodul, magneziul, potasiul,
vitamina C, acizii grași omega 3 sunt nutrienți cu roluri în funcționarea
sistemului nervos5. Părinții trebuie să se asigure ca toți acești
nutrienți sunt prezenți zilnic în alimentația copiilor. Majoritatea acestor
nutrienți sunt asigurați de o dietă variată, care corespunde necesarului
energetic al copiilor, aceștia având nevoie de energie pentru a se putea
concentra la școală. Micul dejun este prima masă a zilei și trebuie să conțină
cereale integrale, fructe, proteine din lactate sau ouă și grăsimi sănătoase
din nuci, pește sau ulei de măsline. La fel de echilibrate trebuie să fie și
prânzul și cina. Jumătate din farfuria copiilor trebuie să fie umplută cu legume,
un sfert cu alimente bogate în proteine (carne, pește, ouă, lactate sau
leguminoase) și un sfert cu alimente bogate în carbohidrați (cereale, pâine,
paste, orez, cartofi).
În 2020, în
România, inițiativele Nestlé for Healthier Kids au ajuns la peste 80.000 de
copii și 2 milioane de părinți, cadre didactice și public larg, atât prin
programele educaționale prin care promovează o alimentație echilibrată și un
stil de viață sănătos, cât și prin eforturile de inovare și reformulare a
produselor Nestlé, cu scopul de a reduce cantitățile de zaharuri adăugate, sare
și grăsimi saturate. În cadrul campaniilor de comunicare a proiectelor
NutriPorția și International Chefs’ Day, Nestlé a ajuns cu mesajele
educaționale la peste 2 milioane de persoane, majoritatea părinți.
La nivel global, Nestlé a lansat anul trecut
1.210 produse mai nutritive, a redus 60.000 tone de zahăr și 10.000 tone de
sare din 2017 până în prezent și a eliminat 10% din grăsimile saturate, îndeplinind
astfel angajamentul luat în 2014. De asemenea, a adăugat 300 milioane de porții
de cereale integrale, leguminoase, nuci și seminte în produsele sale, iar cerealele
integrale sunt ingredientul numărul unu în toate cerealele de mic dejun pentru
copii și adolescenți.
Pentru a susține o alimentație mai sănătoasă în
rândul familiilor din România, Nestlé a lansat recent cacaua Nesquik All
Natural cu zahăr brut din trestie de zahăr și ingrediente naturale, cuburile
Maggi Bio, bazele lichide pentru mâncare Maggi, cerealele de mic dejun Cheerios
Bio, Nesquik Bio și batonul de cereale Corn Flakes fără gluten. De asemenea, a
reînnoit rețetele Maggi Ideea Zilei, acestea conținând acum doar ingrediente
simple, pe care le regăsim în bucătăriile noastre. Pe piața din România, toate
cerealele de mic dejun, cu excepția Corn Flakes, au cerealele integrale ca
ingredient principal.
Aflați mai multe despre inițiativele Nestlé
for Healthier Kids pe www.nestle.ro/nutritie
1 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7468747/
2 https://www.who.int/bulletin/volumes/94/3/15-161315/en/
4 https://ec.europa.eu/health/nutrition_physical_activity/overview_en
5 https://ec.europa.eu/food/safety/labelling_nutrition/claims/register/public/?event=search