60
None

Nicio femeie fără ajutor în fața cancerului ovarian!

Cancerul ovarian este cel mai letal dintre cancerele feminine. Ratele de supraviețuire sunt scăzute, incidența și mortalitatea sunt în creștere peste tot în lume, dar cu rate disproporționat mai mari în țările cu venituri medii și mici.

În România, 1.800 de femei sunt diagnosticate anual cu cancer ovarian și mai mult de jumătate dintre ele pierd lupta cu boala.

Global Cancer Observatory atrage atenția că fenomenul este îngrijorător și că nu se schimbă nimic, pâîn 2040, 4 milioane de femei vor fi răpuse de cancer ovarian.

De aceea, pe 8 mai, cu ocazia Zilei mondiale de luptă împotriva cancerului ovarian, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer trimite un mesaj de speranță - Nicio femeie fără ajutor în fața cancerului ovarian!

„Există o perioadă bună în momentul acesta în tratamentul cancerului ovarian. Doctorii au înțeles că trebuie să lucreze într-o echipă și lucrul acesta se întâmplă. Față de ce se întâmpla în urmă cu 10 ani, acum există o colaborare mult mai bună între membrii echipei: chirurgul, anatomo-patologul, oncologul, imagistul, psihologul și geneticianul clinic care pot susține pacienta cu empatie și profesionalism. E și o chestiune de noroc, e posibil ca boala să fie diagnosticată în stadiu incipient, dar în egală măsură ea poate fi depistată într-un grad avansat. Șansele de a depista acest tip de cancer la un stadiu precoce sunt relativ mici. Pentru un oncolog este dificil să spună ce se va întâmpla cu omul din fața lui. E foarte greu să traduci statisticile, graficele pentru un individ. Nu știi care dintre punctele care formează graficul de supraviețuire este omul din fața ta, de aceea monitorizarea bolii este important.” spune dr. Dragoș Median, medic primar oncolog.Controalele de rutină periodice sunt esențiale

„Șansele de supraviețuire cresc cu cât cancerul este diagnosticat mai devreme, de aceea, controalele de rutină periodice sunt esențiale. Mai ales când aveți rude care au suferit de cancer ovarian sau de cancer de sân. Dacă simptomele au apărut deja, cancerul ovarian nu mai este într-un stadiu incipient. În fiecare an pierdem 67% dintre cazurile diagnosticate. Cea mai importantă este vizita repetată, anuală sau când este nevoie la medic. Nu poate fi vorba despre un screening punctual în cancerul ovarian. În timp ce restul țărilor europene se concentrează pe inițiative menite să îmbunătățească bunăstarea fizică și psihologică a pacienților cu cancer, asigurându-se că nevoile lor complexe sunt satisfăcute cu empatie și expertiză, România regresează în ceea ce privește accesul la tratamentul potrivit, pentru pacientul potrivit. În timp ce restul țărilor europene se concentrează pe prevenția cancerelor și pe depistarea timpurie a acestora, în faze incipiente, și pe tratarea cu medicamente inovatoare cu intenție curativă, România abia reușește să asigure accesul la chimioterapie și servicii medicale de bază", spune Cezar Irimia, președintele FABC.


5 lucruri pe care ar trebui să le știe orice femeie despre cancerul ovarian

  1. Testul Babeș Papanicolau nu detectează cancerul ovarian.
  2. Cancerul ovarian este adesea depistat într-un stadiu avansat.
  3. Cu cât se pune un diagnostic mai precoce, cu atât șansele de tratare sunt mai mari.
  4. Cunoașterea simptomelor ajută la o diagnosticare mai rapidă. Simptomele cele mai frecvente sunt: balonare, senzație de sațietate instalată rapid, tulburări digestive, durere la nivelul abdomenului și zonei pelviene, nevoie frecventă de a urina, sângerări vaginale, creștere în volum a abdomenului, edeme (vânătăi) la nivelul picioarelor, oboseală extremă.
  5. Testele genetice specifice pot oferi șansa pacientelor de a beneficia de un tratament țintit și pot îmbunătăți șansele de supraviețuire și calitate a vieții.

Surse:

https://worldovariancancercoalition.org/

https://gco.iarc.fr/today/data/factsheets/cancers/25-Ovary-fact-sheet.pdf

https://eurohealth.ie/policy-brief-women-and-ovarian-cancer-in-the-eu-2018/

https://www.nhs.uk/conditions/ovarian-cancer/

https://www.esmo.org/content/download/10097/201883/1/EN-Ovarian-Cancer-Guide-for-Patients.pdf


Ce este cancerul ovarian?

Cancerul ovarian este o afecțiune gravă în care celulele se înmulțesc fără control, dobândind un caracter malign. Aceste celule anormale ajung să invadeze și să distrugă țesutul sănătos. Ovarele, fiecare de mărimea unei migdale, produc ovule și hormonii estrogen și progesteron. Cancerul ovarian reprezintă tumoarea canceroasă care se formează în țesuturile unuia sau ambelor ovare. De cele mai multe ori, boala este detectată abia când ajunge într-un stadiu avansat și devine mult mai greu de tratat.

Cat de frecvent este cancerul ovarian?

La nivel Mondial, cancerul ovarian este al 8-lea cel mai comun cancer la femei la nivel global. În 2020, au fost raportate peste 313.000 de cazuri noi de cancer ovarian si numărul de decese cauzate de cancerul ovarian, tot în 2020 a fost de 207.252 la nivel mondial.

În România, în 2022, s-au înregistrat 1788 de cazuri noi de cancer ovarian și 1195 de decese cauzate de cancerul ovarian.

Teste specifice:

1. Testul CA125: Măsoară nivelul unei proteine numite CA125, care poate fi crescut în sângele persoanelor cu cancer ovarian.

2. Scorul ROMA: Un algoritm utilizat pentru estimarea riscului de cancer ovarian epitelial.

3. Ecografia transvaginală: Ajută la vizualizarea și examinarea ovarelor.

4. CT și RMN pelvis: Aceste investigații imagistice ajută la stadializarea cancerului ovarian.


Teste genetice:

Testarea genetică poate ajuta la identificarea modificărilor în genele care cresc riscul de cancer ovarian. Aceasta oferă informații importante despre probabilitatea de a dezvolta boala și despre cele mai eficiente metode de prevenție și tratament. De exemplu, testarea genetică poate ajuta la determinarea celui mai potrivit tratament pentru pacientele cu cancer ovarian. Dacă se descoperă mutații în genele BRCA1 sau BRCA2, aceste paciente pot beneficia de terapii țintite, cum ar fi inhibitorii de PARP, care pot îmbunătăți șansele de supraviețuire și calitatea vieții.


Care este rolul medicului de familie in diagnosticarea cancerului ovarian?

Rolul medicului de familie în diagnosticarea cancerului ovarian este esențial. Medicul de familie este adesea primul punct de contact pentru pacienți și poate identifica simptomele precoce ale cancerului ovarian.

Cancerul ovarian este adesea numit „ucigașul tăcut” din cauza simptomelor minime și atipice care apar adesea în stadii tardive.

Medicul de familie poate efectua o ecografie pelvi-abdominală la o pacientă cu simptome digestive sau genito-urinare nespecifice, care poate fi esențială în diagnosticul precoce al cancerului ovarian. De asemenea, medicul de familie poate solicita un test de sânge pentru CA125, o proteină produsă de anumite cancere ovariene.

Dacă medicul de familie suspectează cancerul ovarian, pacientul poate fi trimis la un medic specialist pentru investigații suplimentare, cum ar fi scanarea cu ultrasunete sau scanarea CT.


Rolul examenului imagistic in cancerul ovarian

Imagistica joacă un rol crucial în diagnosticarea și monitorizarea cancerului ovarian. Ecografia, tomografia computerizată (CT), rezonanța magnetică (RM) și investigațiile de tip PET-CT sunt esențiale pentru depistarea timpurie a cancerului ovarian și pentru stadializarea acestuia.

Ecografia este adesea primul pas în screening pentru cancerul ovarian, mai ales în cazul femeilor cu un istoric familial de cancer ovarian sau de sân. Dacă există suspiciunea unui cancer ovarian, se recurge la investigații suplimentare precum CT sau RM pentru a confirma diagnosticul.

În cazul diagnosticării cancerului ovarian, stadializarea bolii se face prin PET-CT sau RM și CT, pentru a determina extinderea bolii și pentru a planifica tratamentul adecvat.


Cum se tratează cancerul ovarian?

Tratamentul cancerului ovarian depinde de stadiul bolii, tipul histologic al tumorii, starea generală a pacientului și alte factori individuali.

1. Chirurgia: Operația este adesea primul pas în tratamentul cancerului ovarian. Scopul este de a îndepărta cât mai mult posibil din tumoare.

2. Chimioterapia: Utilizarea medicamentelor antitumorale pentru a distruge celulele canceroase. Poate fi administrată înainte sau după intervenția chirurgicală.

3. Radioterapia: Utilizarea radiațiilor pentru a distruge celulele canceroase. Este mai rar utilizată în cazul cancerului ovarian, dar poate fi o opțiune în anumite situații.

4. Terapia țintită: Medicamente care acționează asupra unor proteine specifice prezente în celulele canceroase. Aceasta poate fi o opțiune în cazul anumitor subtipuri de cancer ovarian.

5. Imunoterapia: Stimularea sistemului imunitar pentru a lupta împotriva celulelor canceroase. Este în curs de cercetare și dezvoltare pentru cancerul ovarian.

6. Terapia hormonală: Utilizarea hormonilor pentru a controla creșterea tumorii. Este mai rar utilizată în cancerul ovarian.

7. Monitorizarea: După tratament, pacientele sunt supravegheate pentru a detecta recurențele sau efectele secundare.

Este important ca pacientele să discute cu echipa medicală pentru a alege cea mai bună strategie de tratament în funcție de situația lor specifică. Tratamentul poate fi personalizat pentru fiecare pacientă, luând în considerare toți factorii relevanți.Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha