60
None

„Nu am făcut destul” - caravana de testări medicale gratuite în mediul rural - o soluție pentru accesul la servicii medicale în perioada pandemiei

1.134 de persoane au venit la testările medicale gratuite din cadrul caravanei „Nu am făcut destul”, ajunsă la a șaptea ediție, organizată de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer. Prezența este mai crescută decât în alți ani, ceea ce arată interesul românilor pentru propria lor sănătate și nevoia de a găsi soluții pentru a le asigura acces la serviciile medicale în perioada pandemiei.

Caravana s-a desfășurat în 8 weekenduri, în 14 sate din 5 județe (Prahova – Apostolache, Iordăcheanu, Lipănești, Cocorăștii Mislii, Gorj – Bălești, Țicleni și Negomir, Vâlcea – Otetelișu, Ialomița – Ciulnița, Reviga și Sfântul Gheorghe, Olt – Plăviceni, Scărișoara și Dobrosloveni). Testările au început în octombrie 2020, au fost întrerupte din cauza restricțiilor COVID și au fost încheiate în aprilie 2021.

Oamenii prezenți la testări au beneficiat gratuit de analize de sânge (hemograme și PSA pentru prostată), ecografii mamare, dermatoscopii, EKG, teste HPV, măsurători de tensiune, puls, glicemie, indice de masă corporală. Pe lângă testări, caravana a avut și o componentă educativă – beneficiarii au primit informații despre cancerul mamar, cancerul de col uterin, cancerul ovarian, cancerul pulmonar și melanom, dar și despre importanța efectuării analizelor anuale de sânge. Femeile au învățat cum să își palpeze sânii cu ajutorul unor mulaje care reproduc tumori maligne și benigne.

Persoanele care au fost identificate cu suspiciuni la ecografie și dermatoscopie au primit sprijin pentru a-și face rapid mamografii și respectiv controale dermatologice suplimentare.

Costurile campaniei au fost acoperite din sponsorizări din partea unor companii private. Examinările au fost făcute de medici specialiști și rezidenți care au fost asistați de studenți voluntari de la facultățile de Medicină din București și Craiova.

„În anul 2020, diagnosticarea în cancer a scăzut cu 30-40%, ceea ce va copleși sistemul de sănătate atunci când procentele amintite vor fi diagnosticate în faze tardive și cu costuri ridicate. În ceea ce privește cancerul bronhopulmonar, s-a dovedit că au fost diagnosticate cu 3.000 de cazuri mai puține decât în 2019 și aceste lucruri au fost cauzate atât de situația pandemică din țara noastră, cât mai ales de lipsa unui plan național de cancer. Concluzia acestei campanii arată nevoia urgentă a unui plan național de cancer în care screening-ul va fi esențial pentru a mai da o șansă românilor la viață, prin depistarea cancerului în stadii curabile!” spune Cezar Irimia, președinte FABC.

Caravana „Nu am făcut destul” 2020-2021, în cifre:

Total persoane testate, vârste și IMC:

- 1.134 de oameni au beneficiat de testări (858 femei și 276 bărbați).

- Cea mai tânără persoană are 9 ani, cea mai în vârstă – 88 ani.

- Distribuție vârste: sub 30 de ani – 8,5%, 30-49 ani – 35,8%, 50-69 ani – 40,8%, peste 70 ani – 14,9%.

- Indice de masă corporală (IMC): subponderal – 2,4%, normal – 20,9%, supraponderal – 33,7%, obezitate clasa 1 – 24,9%, obezitate clasa 2 - 12,4%, obezitate clasa 3 - 5,7%.

Analize de sânge:

- 1.019 de hemograme efectuate

- 70% dintre cei prezenți nu și-au făcut analizele de sânge în ultimul an.

- Mai mult de un sfert dintre pacienții cu vârsta de peste 50 de ani nu și-au făcut analize de sânge în ultimii 5 ani.

- Dintre toți cei care și-au făcut analize de sânge, 22,2% au avut trimitere de la medicul specialist, 43,4% au avut trimitere de la medicul de familie și 34,5% și le-au făcut din proprie inițiativă.

- 10% dintre persoanele testate au anemie.

- 10% dintre persoanele testate prezintă creșteri ale numărului de leucocite ce sugerează o posibilă infecție / inflamație.

- 2% au un număr scăzut de trombocite ce poate fi asociat cu modificări de coagulare, dar și alte patologii.

- 294 de teste PSA. Dintre acestea, 8,5% au avut rezultate în afara valorilor normale.

Cancer de col uterin:

- 298 de teste HPV. Dintre acestea, 7,04% au fost pozitive.

Dermatologie:

- 516 de dermatoscopii efectuate. Dintre acestea, 42 au primit recomandări de control suplimentar, dar 30 dintre ei l-au refuzat, deși le-a fost oferit gratuit, în cel mai apropiat oraș. Dintre cele 12 persoane care au mers la dermatolog, 2 au primit diagnosticul de carcinom (un tip de cancer de piele). Dintre toate persoanele prezente la testări, 218 au spus că au alunițe care le fac probleme și 155 au fost sau aveau de gând să meargă la dermatolog pentru ele.

Cancer mamar:

- 684 de ecografii efectuate. Dintre acestea, 86 de femei au primit recomandări pentru mamografie. Doar 61 au mers, deși toate femeile puteau beneficia de mamografii gratuite în regim de urgență și chiar

- transport gratuit dacă aveau nevoie. Dintre cele 61, un caz de cancer a fost confirmat (pacienta a făcut între timp și mastectomia). O altă femeie, care avusese în urmă cu câțiva ani cancer mamar, și la care medicii radiologi din caravană au găsit suspiciuni, așteaptă în această perioadă rezultatul unor analize de specialitate.

- 74,6% dintre femeile prezente la testări nu și-au făcut niciodată o ecografie mamară.

- 65,3% dintre femeile prezente la testări nu s-au palpat niciodată.

Alte statistici relevante:

- 15,4% dintre persoanele prezente la testări au sau au avut o rudă care suferă / a suferit de un tip de cancer.

- 6% dintre persoanele prezente la testări au sau au avut o rudă care suferă / a suferit de cancer mamar.

- Prezența la mamografie a persoanelor care au primit recomandare de mamografie a fost de 70%.

- Prezența la controlul suplimentar dermatologic a persoanelor care au primit această recomandare a fost de 28%.

Campania „Nu am făcut destul” este organizată de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), Asociația Pacienților Cronici din România (APCR) și Asociația Bolnavilor de Cancer (ABC).

Numai în ultimii trei ani, în timpul caravanei au fost diagnosticate 5 femei cu cancer mamar și 4 persoane cu cancer de piele. 

În cele 6 ediții precedente, caravana „Nu am făcut destul” a ajuns în 30 de județe din țară, a testat peste 6.000 de persoane din sate cu ajutorul a peste 400 de medici și studenți voluntari.

“După vârsta de 60 de ani, realizarea unui set de analize anuale, care să cuprindă, inevitabil, și o hemoleucogramă ar trebui să devină o rutină. Analizele de sânge sunt importante pentru că evaluează starea de sănătate generală a unei persoane, precum și funcționarea organelor principale. Janssen România susţine demersurile de conştentizare a importanţei efectuării analizelor de sânge anuale pentru a putea diagnostica și urmări din timp evoluția unor posibile afecţiuni. Cu cât un diagnostic este pus mai devreme, cu atât şansele de supravieţuire sunt mai mari.”, menţionează Ioana Nainer, Patient Centricity Lead, Janssen Companiile Farmaceutice ale Johnson & Johnson, România.

“Proiectul <Caravana de testări medicale gratuie în mediul rural - Nu am făcut destul> marchează pentru noi confirmarea că Bristol Myers Squibb este o companie axată pe transformarea vieții pacienților cu ajutorul științei. Este misiunea noastră de a ajuta pacienții prin intermediul științei, cercetării și dezvoltării, dar și de a fi alături de ei în lupta cu bolile grave; de la diagnostic până la tratament. Pentru că pacienții sunt în centrul a tot ceea ce facem, nu renunțăm niciodată în căutarea noastră privind următoarea inovație care ar putea reprezenta noi speranțe pentru aceia care au nevoie urgent, chiar astăzi, de noi opțiuni de tratament.” – spune Cătălin Radu, General Manager Bristol Myers Squibb România.

În acest an, campania este susținută de companiile Roche, Janssen, Novartis, Synevo România, Bristol Myers Squibb, Pfizer, AstraZeneca, Farmaciile Alphega, Accu-Chek, MSD și de voluntari de la Societatea Studenților în Medicină din București și Societatea Studenților Mediciniști din Craiova.

Partener strategic: Caravana cu Medici.

Perteneri media: Click Sănătate, Radio Trinitas, Radio România Constanța, Vocea Olteniei, www.eurovalcea.ro.

Mai multe detalii despre campanie pot fi găsite pe www.invingemcancerul.ro.


Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha