48
None

S-a lansat primul program gratuit de cursuri privind prevenția bolilor oncologice și cronice, dedicat medicilor specialiști

Miercuri, 25 ianuarie, cu ocazia Săptămânii de Prevenție a Cancerului de Col Uterin, Societatea Română de Medicină Preventivă (SRMP) a anunțat primul program complet de educație academică privind prevenția bolilor oncologice și cronice, dedicat medicilor specialiști și rezidenți, studenților, cât și publicului larg. 

Programul, ce are drept scop creșterea gradului de conștientizare cu privire la cancerul de col uterin și la metodele de prevenție: vaccinarea împotriva HPV, screening-ul și diagnosticarea precoce, a fost anunțat în cadrul evenimentului de lansare academică a SRMP, eveniment ce a avut loc astăzi în cadrul Bibliotecii Facultății de Medicină a Universității de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” București, Sala “Daniel Danielopolu“.

La eveniment au participat și au luat cuvântul 10 profesori universitari, medici primari și specialiști de renume, reprezentanți ai autorităților din domeniul sănătății, comunitatea academică a Universității de Medicină și Farmacie “Carol Davila”, București și a societăților științifice de profil, reprezentanții asociațiilor de pacienți și organizațiilor caritabile, precum și nume sonore ale mass-mediei care susțin principiile medicinei preventive.


Aceștia s-au întrunit pentru a consolida o legătură multidisciplinară, care își propune depunerea de eforturi comune pentru a promova conceptul de medicină preventivă, dar și pentru a dezbate modalități concrete pentru ca acest concept să ducă la o creștere a funcționalității și eficienței programelor de screening și a registrelor naționale.

Printre aceștia se numără:

  • Prof. Dr. Vlădăreanu Radu- Profesor Universitar, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”; Președinte al Comitetului de Obstetrică și Ginecologie al Colegiului Medicilor din România; Președinte al Societății Române de Ecografie în Obstetrică și Ginecologie; Prim-Vicepreședinte al Societății Române de Obstetrică și Ginecologie; Medic primar, Spitalul Universitar Elias
  • Conf. Dr. Diana-Loreta Păun- Conferențiar Universitar, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”; Consilier Prezidențial - Departamentul Sănătate Publică; Medic primar Endocrinologie, Institutul Național de Endocrinologie C.I. Parhon;
  • Prof. Dr. Mihaela Adina Dumitrache- Profesor Universitar, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, Șef disciplină Sănătate orală și Stomatologie comunitară, Facultatea de Stomatologie, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”;
  • Prof. Dr. Gheorghe Cristian- Profesor Universitar, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, Fost Președinte al Societății Române de Gastroenterologie și Hepatologie; Medic Primar Medicină Internă și Gastroenterologie, Institutul Clinic Fundeni;
  • Conf. Dr. Rădăvoi George-Daniel- Conferențiar Universitar, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, Medic primar Urologie, Șef Secție Urologie II Spitalul Clinic Prof. Dr. Th. Burghele;
  • Dr. Iancu George- Șef de Lucrări, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, Șef secție Ginecologie, Spitalul Clinic Filantropia, București, Medic primar Obstetrică-Ginecologie;
  • Dr. Median Dragoș- Medic primar Oncologie Medicală, Spitalul Clinic Filantropia;
  • Luminița Popa- Președinte Asociația Onco Pilot;

Gazda evenimentului a fost Conf. Dr. Roxana Bohîlțea, Președinte al SRMP, Conferențiar Universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București.

Mesajul autorităților, transmis de către doamna Conf. Dr. Diana-Loreta Păun, Consilier Prezidențial - Departamentul Sănătate Publică,  s-a axat pe două direcții: importanța educației comunității medicale cu privire la prevenție și combatere a bolilor oncologice și anunțul celor cinci programe naționale de prevenție și combatere a cancerului: de col uterin, de sân, pulmonar, colonorectal și a celui de prostată, programe ce vor fi lansate în curând de câtre Statul Român și pentru care există  numeroase fonduri puse la dispoziție de către Uniunea Europeană.


Totodată, doamna Conf. Dr. Păun a felicitat inițiativa Societății Române de Medicină Preventivă, subliniind faptul că este nevoie de cât mai multe astfel de programe educaționale atât în rândul comunității medicale cât și a pacienților.

La eveniment a fost prezentă și renumita actriță Eugenia Șerban, fost pacient oncologic ce a povestit despre experiența pozitivă pe care a avut-o cu medicii români în lupa împotriva bolii.

Programul de educație lansat astăzi va începe pe data de 8 martie și se va desfășura pe parcursul întregului an 2023. Participarea la cursuri este gratuită pentru toți medicii primari, specialiști, rezidenți de la specialități precum Ginecologie, Neonatologie, Diabet zaharat, Nutriție și Boli Metabolice, Pediatrie, Urologie, Gastroenterologie, Psihiatrie, Dermatologie, Oftalmologie, Chirurgie Generală, Oncologie, Pneumologie, cât și pentru pacienți.

Înscrierile în acest program se fac pe site-ul www.srmp.ro.  


Societatea Română de Medicină Preventivă (SRMP) este organizație non-profit al cărei scop este promovarea medicinei preventive în ceea ce privește bolile oncologice și cronice.

Misiunea SRMP este de a îmbunătăți sănătatea individuală și publică a populației prin dezvoltarea și diseminarea eficientă de programe și campanii informative despre bolile cronice și oncologice,  promovarea de strategii de prevenire și gestionare a acestora, promovarea și facilitarea de colaborării interdisciplinare, educație și sensibilizarea comunităților de pacienți.

SRMP se adresează atât specialiștilor din domeniul medical, factorilor de decizie cât și pacienților.

Alături de  membrii fondatori: Conf. Dr. Roxana Bohîlțea, Președinte al SRMP, Conferențiar Universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, medic primar Obstetrică-Ginecologie; Dr. Dimitrie Pelinescu Onciul, Prim-Vicepreședinte al SRMP, Profesor Universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, medic primar Obstetrică-Ginecologie; Dr. Corina Aurelia Zugravu, VicePreședinte SRMP,  Conf. Universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București;  din echipa SRMP fac parte Dr. Nicolae Bacalbașa, Vicepreședinte al SRMP, Conferențiar Universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie ”Carol Davila”; Dr. Vlad Dima, Vicepreședinte al SRMP, Doctor în Medicină, Medic primar Neonatologie, membru în Colegiul Director al Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate; Dr. Mihaela Alina Dumitrache, Profesor Universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie ”Carol Davila”, Facultatea de Stomatologie; Dr. George Daniel Rădăvoi, Conferențiar Universitar, Universitatea de Medicină și Farmacie ”Carol Davila”, medic primar urologie;  Dr. George Iancu, Șef de Lucrări la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, Medic primar Obstetrică-Ginecologie; Dr. Dragoș Median, Medic primar Oncologie Medicală; Dr. Teodor Salmen, Secretar al SRMP, Medic rezident în Diabet zaharat, Nutriție și Boli Metabolice și doctorand la Școala Doctorală a Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila și Dr. Cioca Ana-Maria, Secretar al SRMP, Medic rezident în Obstetrică-Ginecologie.

Toate informațiile despre SRMP, dar și evoluția campaniilor de informare pot fi urmărite  pe website-ul societății srmp.ro, dar și pe canalele de Social Media: Instagram – srmp.ro; Twitter – @srmp2022; Youtube - @srmp; Facebook- Societatea Română de Medicină Preventivă. Jurnalul oficial al SRMP poate fi accesat pe rjpm.ro sau direct pe website-ul societății srmp.ro .


Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha