A 9-a Conferință Națională de Microbiologie și Epidemiologie

Afisari: 2389

A 9-a Conferință Națională de Microbiologie și Epidemiologie va avea loc în perioada 20-22 octombrie 2016, la Hotel Kronwell, Brașov. Evenimentul este organizat științific de Societatea Română de Microbiologie, în parteneriat cu Societatea Română de Epidemiologie.

Prof. dr. Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie„Bolile infecțioase au o evoluție extrem de rapidă și, de cele mai multe ori, reprezintă o povară financiară greu de suportat pentru sistemele de sănătate din întreaga lume. Bineînțeles, țara noastră nu face excepție. Tocmai din acest motiv, este extrem de important ca profesioniștii implicați în această patologie să aibă acces la ultimele recomandări din ghidurile internaționale în ceea ce privește reducerea incidenței și prevalenței bolilor infecțioase. Acesta este și scopul Conferinței Naționale de Microbiologie și Epidemiologie, eveniment care are deja o frumoasă tradiție și care, sperăm noi, va reuși să se ridice și de această dată așteptărilor profesioniștilor din domeniu”.

 

Conf. univ. dr. Emilian Damian Popovici, președintele Societății Române de Epidemiologie"În România, evoluţia indicatorilor stării de sănătate din ultimii 20 ani, în multe privinţe nu este prea îmbucurătoare. 
La ora actuală, epidemiologia a rămas singura specializare medicală care, într-un mod permanent (supraveghere), consecvent (monitorizare/informare) şi de interpretare periodică (evaluare) este preocupată de starea de sănătate a oamenilor la nivel comunitar/populaţional, în vederea identificării şi aplicării celor mai optime posibilităţi de prevenire (controlul bolilor), cu scopul protejării şi promovării sănătăţii globale. 
În efortul de modelare favorabilă a factorilor epidemiologici primari şi secundari care condiţionează forma de manifestare a procesului epidemiologic, practicanţii epidemiologiei moderne, pe lângă cunoştiinţele medicale complexe (etiologie, genetică, patogeneză, semiologie clinică, proceduri profilactice şi terapii eficiente, statistică biomedicală, etc.) sunt obligaţi să utilizeze şi să opereze şi cu o serie de noţiuni din domenii extramedicale (ecologie umană, ecosisteme, sociologie şi demografie, patternuri socio-culturale, administraţie şi politică sanitară, etc.). Din motivele activităţii complexe, interdisciplinare şi intersectoriale, în politicile sanitare moderne se insistă pentru dezvoltarea serviciilor de prevenire, supraveghere şi control al bolilor în cadrul unor reţele de epidemiologie medicală, parte necesară a procesului de dezvoltare socială sustenabilă şi durabilă, într-o Lume cu comunităţi şi populaţii cu o bună stare de sănătate. 
Sper că şi acestă Conferinţă ştiinţifică va contribui la lărgirea orizontului nostru de cunoştiinţe în domeniul epidemiologiei şi va asigura un schimb util de experienţă profesională, aplicabile de către fiecare din noi, cu scopul îmbunătăţirii stării de sănătate a populaţiei şi susţinerea unei dezvoltări sociale dorite".