None

300 de transplanturi medulare la Fundeni

     Centrul de Hematologie si Transplant Medular din cadrul Institutului Clinic Fundeni marcheaza astazi, in cadrul unui eveniment de presa, atingerea numarului de 300 de proceduri - transplanturi de celule stem hematopoietice auto si allogrefe, la copii si adulti- la Centrul de transplant medular, ceea ce reprezinta o onoare si o bucurie, in acelasi timp, dar si o obligatie pentru viitor !

     Atingerea numarului de 300 de transplanturi de celule stem hematopoietice auto si allogrefe, la copii si adulti, reprezinta totodata un prilej de evaluare si privire de ansamblu a activitatii din ultima perioada si a intregii activitati desfasurate pana in prezent. Iata in cateva cuvinte, prezentarea  Centrului de Transplant Medular

  1. •    Cel mai mare Compartiment de transplant medular din tara, avand un numar de 15 paturi
  2. •    Transplanturi de Celule Stem Hematopoietice (CSH) efectuate atat pentru adulti cat si pentru copii
  3. •    Cel mai mare numar de transplanturi de Celule Stem Hematopoietice efectuate in Romania pana in prezent, si anume 300 de proceduri
  4. •   De la 1 Ianuarie 2011, s-au efectuat 40 de transplanturi medulare
  5. •   Activitate de urmarire a pacientilor transplantati (atat in I.C.Fundeni cat si cei reveniti in tara dupa transplant efectuat in strainatate, a caror pondere a crescut la  ~ 30%)
  6. •    Banca de celule stem in curs de organizare, necesara activitatii de transplant.
  7. •    Activitate sustinuta si in continua crestere:

     De asemenea, va prezentam mai jos, cateva din rezultatele obtinute, in aceasta perioada:

  1. •   Din totalul transplanturilor efectuate,15% sunt allotransplanturi de Celule Stem Hematopoietice si 85% sunt autotransplanturi de Celule Stem Hematopoietice
  2. •   Supravietuirea a fost de 80% pentru intregul lot de pacienti
  3. •   Din totalul de transplanturi efectuate, 13.5 % sunt copii  si  86.5% sunt adulti transplantati medular
  4. •   Mortalitatea legata de procedura este de <5 % pentru autogrefa  si de <20% pentru allogrefa
  5. •   Remisiuni complete de boala obtinute, la 5 ani: intre 40 si 60% (in functie de tipul bolii transplantate); exceptie face mielomul multiplu, la care intentia terapeutica nu este curativa.

     Primul lucru ce rezida din prezentarea datelor statistice este faptul ca activitatea centrului a urmat o linie ascendenta. S-au efectuat atat autotransplanturi cat si transplanturi allogenice (cu grefe recoltate de la donatori familiali genoidentici), iar numarul procedurilor a crescut de la un an la altul. De notat este faptul ca prima suta de transplanturi s-a efectuat in primii 7 ani de  activitate (iunie 2001- mai 2008), iar urmatoarele 200 in 3 ani de activitate (iunie 2008 – mai 2011), in medie cate 100 de transplaturi in fiecare an si jumatate.

     Nu putem sa nu mentionam aici ca, realizarea unui numar mare de proceduri pentru ultimii ani, s-a datorat in primul rand Ministerului Sanatatii, prin Programul National de Transplant si conducerii Institutului Clinic Fundeni, care s-au implicat in sustinerea activitatii centrului.

     Faptul ca am beneficiat si beneficiem in continuare de programe de colaborare cu clinici de renume in domeniul transplantului medular, ne-a ajutat sa standardizam toate procedurile, sa ne aliniem la standardele europene in acest domeniu de activitate. Programele de colaborare sunt cu:

  1. •    Department of Hematology/Oncology, University of Regensburg, Germany sub egida Fundatiei Jose Carreras
  2. •    Instituto Gianina Gaslini, Genova, Italia
  3. •    Hadassah's Bone Marrow Transplantation Center (BMT) and Cancer Immunotherapy and Cell Therapy Research Center, Israel

     De asemenea, cateva date importante din activitatea noastra, pot fi mentionate aici:

  1. •    20 Martie 2000 – Deschiderea Compartimentului de Transplant Medular
  2. •    21 Iunie 2001 – Primul autotransplant din Institutul Clinic Fundeni
  3. •    11 Nov 2003 – Primul allotransplant Celule Stem Hematopoietice (copil)
  4. •    21 Sept 2005 – Primul allotransplant cu conditionare redusa din Romania
  5. •    20 Iunie 2006 - Prima administrare de Limfocite de la donator in Romania
  6. •    15 Sept 2006 - Primul  transplant  in “tandem”  pentru  Mielom Multiplu
  7. •    2 Dec 2007 – Primul dublu transplant (copil)
  8. •    26 Oct 2010 – Primul transplant de Celule Stem Hematopoietice cu celule recoltate din maduva hematogena (copil), totodata primul transplant pentru un copil de 7 ani cu Beta Talesemie majora, efectuat in Romania in colaborarea cu Hadassah's Bone Marrow Transplantation Center.

     Enumeram de asemenea si principalele afectiuni transplantate :

  1. •    Leucemii acute (mieloblastice, limfoblastice)
  2. •    Limfoame maligne (Hodgkin , NonHodgkin)
  3. •    Mielom Multiplu
  4. •    Anemie Aplastica Severa
  5. •    Tumori solide ale copilului

     Numarul total de proceduri de transplant de celule stem hematopoietice (260 de pacienti adulti si la 40 pacienti copii), cu o medie de 60-70 pe an in ultimii 3 ani, ramane in continuare departe de cifra medie de transplanturi de celule stem hematopoietice din Europa, unde  este cuprins intre 200-400 proceduri la 10 milioane de locuitori.

     De mentionat ca acest numar de 60-70 de transplanturi/ an, se apropie de capacitatea maxima anuala de proceduri, in conditiile actuale de organizare si functionare a Compartimentului de TCSH din cadrul Institutului Clinic Fundeni !

     De asemenea, trebuie spus si faptul ca activitatea Compartimentului de Transplant medular s-a dublat in aceasta perioada, un numar din ce in ce mai mare de pacienti transplantati in strainatate aflandu-se in urmarirea post transplant, in cadrul centrului nostru.

     Activitatea de transplant de Celule Stem Hematopoietice este o procedura complexa, pe langa procedura propriu zisa, pacientii fiind reevaluati saptamanal si apoi lunar in primul/primii ani post transplant, datorita multiplelor complicatii ce pot aparea in aceasta perioada de timp.

     Este de subliniat ca, in afara pacientilor transplantati in Institutul Clinic Fundeni, se monitorizeaza si se trateaza un numar semnificativ de pacienti transplantati in strainatate (peste 50).

     Activitatea de transplant de Celule Stem Hematopoietice implica o dezvoltare permanenta, Compartimentul de Transplant din Institutul Clinic Fundeni propunandu-si in continuare:

  1. •    Cresterea numarului de  transplanturi, prin gasirea unui numar mai mare de donatori, in Registrul de Donatori Voluntari, recent infiintat
  2. •    Deschiderea unei Banci de Celule, la standardele si nomele europene
  3. •    Deschiderea serviciului de spitalizare de zi, cu locatie separata de sectorul de transplant, pentru monitorizarea si evaluarea  pacientilor post transplant

     Nu in ultimul rand, trebuie mentionat interesul mult mai puternic al opiniei publice si al media, referitor la acest subiect, reflectarea in presa si in mass-media in ultima perioada de timp conducand la o adresabilitate mai mare si la o intelegere mai corecta a procedurilor terapeutice de transplant si a beneficiilor obtinute in urma aplicarii acestora.

     Ca o concluzie, putem spune ca activitatea de trasnplant medular din Institutul Clinic Fundeni, din ultimii 3 ani a fost una prolifica, pozitiva, totodata mentinandu-ne speranta ca activitatea viitoare va cunoaste acelasi trend ascendent, spre beneficiul pacientilor din Romania, ce vor avea in continuare nevoie de transplant medular, ca optiune terapeutica in diferite afectiuni hematologice.

Colectivul Centrului de Transplant Medular Institutul Clinic Fundeni  

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha