Constipația este o un simptom frecvent întâlnit în cazul pacienților de vârstă pediatrică, reprezentând un adevărat motiv de îngrijorare pentru părinți. În cazul copiilor cu vârsta sub 1 an, constipația este determinată în principal de trei factori, care pot fi prezenți individual sau combinați în mod diferit: dischezia (defecație dificilă sau dureroasă) o tulburare funcțională a aparatului grastro-intestinal, tipică pentur sugarul sub vârsta de 6 luni; trecerea de la laptele matern la formula de lapte – poate presupune o reducere a evacuărilor și schimbarea florei bacteriene intestinale; diversificarea alimentară – introducerea primelor alimente solide in dieta sugarului poate duce la formarea materiilor fecale cu o consistență mai dură, mai dificil de eliminat.
Tratamentul constipației la copii trebuie început cât mai devreme, pentru a evita riscul instalării formei cronice. Este important să nu se neglijeze episoadele de constipație acută, în timpul cărora tratamentul constă în principal în facilitarea golirii restului în mod cât mai rapid și mai nedureros cu putință, folosind un stimul rectal nemecanic (ex. termometru) și non iritant, înmuierea materiilor fecale și facilitarea înaintării acestora de-a lungul canalului anal fără a cauza durere, crăpături sau fisuri. Acest lucru poate fi obținut și folosind microclisme ce conțin substanțe naturale, care printr-o acțiune osmotică ușoară combină efectele calmante și emoliente asupra mucoasei anale și rectale. În astfel de cazuri, intervenția farmacologică pe cale orală, care acționează mai lent și afectează funcționalitatea întregului intestin, ar putea să nu fie nici necesară și nici adecvată.
În cazul constipției cronice, tratamentul impune două faze distincte: faza inițială de golire a rectului de materiile fecale dure sau de adevărați fecalomi, în care pot fi eficiente și microclismele menționate anterior, și faza de întreținere, în care se recomandă folosirea produselor care desfășoară o acțiune blândă asupra intestinului, similar cu cea a alimentelor și având un nivel ridicat de siguranță.
Melilax - o microclismă inovatoare pe bază de miere
Prin aplicarea metodelor riguroase de cercetare științifică și tehnologică modernă, compania italiană ABOCA a identificat complexele moleculare naturale care sunt în măsură să faciliteze evacuarea printr-un mecanism care nu irită mucoasa. De asemenea, a investigat capacitatea acestor substanțe de a proteja mucoasa rectală față de procesele inflamatorii care se instalează în caz de constipație.
Astfel ia naștere MELILAX, o microclismă inovatoare care acționează datorită Promelaxin®, un complex activ de miere îmbogățit cu o fracție polizaharidică din aloe si nalbă. Melilax excercită o dublă acțiune de evacuare și protecție:
- Acțiunea de evacuarese datorează atât inducerii stimulului, cât și capacității formulei de a facilita alunecarea materiilor fecale spre exterior, printr-un mecanism non-iritativ ce induce în mod fiziologic reflexul de defecare;
- Acțiunea protectoarese datorează formării unei pelicule care acționează ca o barieră față de agenții iritanți prezenți în materiile fecale, având în același timp și rol de lubrifiere.
În plus, Melilax protejează mucoasa rectală împotriva radicalilor liberi eliberați în cursul proceselor inflamatorii care se instalează ca urmare a stagnării materiilor fecale uscate și dure, datorită conținutului de polifenoli și melanoide cu acțiune puternic antioxidantă. De asemenea, Melilax creează un mediu ostil pentru proliferarea microbiană, combătând astfel pruritul anal și având o acțiune răcoritoare benefică.
Melilax este deosebit de util, datorită acțiunii complexe pe care o desfășoară, în cazul pacienților care, pe lângă constipație, prezintă și alte condiții speciale, cum sunt fisurile anale. Formula a fost special concepută pentru a fi folosită de sugari, încă din primele luni de viață.
Studiu observațional: utilizarea Melilax în practica clinică a pediatrilor
A fost inițiat un proiect de evaluare a utilizării Melilax la copii, care a beneficiat de colaborarea unor pediatri de asistență primară. Au fost colectate date referioare la 57 de copii care sufereau de constipație ocazională sau persistentă, dintre care 11 copii cu vârsta sub 1 an și 38 cu vârste între 1-3 ani. Rezultatele referitoare la efectul obținut prin administrarea Melilax și perioada în care acesta a avut loc sunt prezentate în graficele de mai jos. Datele confirmă că 94,7% (54 copii) au evacuat după aplicarea microclismei, iar dintre aceștia 96% (52 copii) au evacuat în decurs de 1 oră. În plus, 52% dintre copii care au răspuns pozitiv la tratament (28 copii) au evacuat în 28 de minute, ceea ce confirmă efectul eficient și rapid al Melilax.