None

Cosmeticele si stigmatele de sarcina

Sub presiunea schimbărilor hormonale, în timpul sarcinii se observă o îmbunătăţire a aspectului părului, a unghiilor şi a tenului. Pielea de pe abdomen şi sâni are o capacitate de întindere şi revenire după sarcină aproape de forma iniţială. Totuşi, unele modificări ale pielii, cunoscute sub numele de “stigmate de sarcină" provoacă îngrijorare viitoarelor mămici.

Vergeturile, manifestate prin apariţia unor dungi neregulate vineţii care devin apoi alb-sidefii, sunt localizate pe zonele de maximă întindere, adica abdomen, coapse şi sâni. Vergeturile se datorează elasticităţii limitate a ţesutului dermului şi de aceea acesta se fragmentează. Este o modificare ireversibilă a pielii, care poate fi limitată prin cateva măsuri preventive, cum sunt controlul prin dietă al creşterii excesive în greutate, ungerea zonelor expuse cu creme emoliente şi hidratante antivergeturi, care conţin vitaminele şi E, precum şi zinc şi siliciu, precursori ai colagenului. Aceste creme împiedică uscarea cutanată asociată vergeturilor. Trebuie alese doar produse permise femeii gravide, deoarece cele obişnuite pot conţine ingrediente interzise în sarcină. După naştere şi încheierea perioadei de alăptare, sunt recomandate creme pe bază de acid retinoic, care în timp determină o creştere a stratului de colagen şi ţesut elastic în derm.

Apariţia vinişoarelor, vizibile prin piele, se datorează apăsării pe care sarcina o exercită pe vase, dar şi structurii fragile a pereţilor vasculari. Se recomandă suplimente nutritive cu vitamina , purtarea unor ciorapi elastici care să strângă mai puternic glezna şi să fie mai largi spre coapse şi abdomen, precum şi masarea picioarelor şi a gleznelor cu creme nutritive. În această situaţie nu compoziţia este importantă, ci direcţia de masaj care trebuie să asigure reîntoarcerea venoasă spre inimă. Colorarea mameloanelor şi a liniei care uneşte ombilicul cu zona pubiană şi creşterea aluniţelor sunt alte stigmate de sarcină. Uneori, sarcina este însoţită de mâncărimi extrem de supărătoare cauzate de bubiţe şi băşicuţe pe piele. Pruritul de sarcină sau herpesul gestationes, cum se numesc medical aceste probleme, sunt de competenţa dermatologului.

 

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha