53
None

Diagnosticarea tulburărilor de somn

Știm sau nu știm. Informația este cheia. Ideea este ca atunci când avem informația necesară, să acționăm în cunoștință de cauză.

Scuzele sau mustrările de conștiință nu ne vor ajuta atunci când va fi prea târziu.

A merge la medic pentru orice semne sau simptome care ne pun pe gânduri, este o datorie față de noi înșine: pentru a fi sănătoși, pentru a trăi mai bine în pielea noastră.

De ce?

Pentru că vom cheltui mai puțin bani și timp atunci cand alegem să mergem la medic din timp.

Și dacă ne gândim rațional, o facem pentru noi înșine și pentru cei dragi nouă. Adevărul este că primul pas este cel mai greu, pentru că este nevoie să depășim prejudecăți, tabuuri mentale sau obișnuința tipic românească de a merge la medic doar atunci când boala pe care o avem este deja evidentă.

Probabil că, în contextul pur românesc, a merge la medic pentru tulburările de somn pare de-a dreptul hilar.

De ce ar fi bine să mergem la medic pentru tulburările de somn?

Pentru că, indiferent de motivul pentru care sforăim, cel mai bine este să ne punem semne de întrebare și să realizăm că ceva este în neregulă cu sănătatea noastră. O vizită la un medic de specialitate poate clarifica situația.

Iată pe scurt, la ce trebuie sa fim atenți în timpul zilei sau al nopții.

Simptome SAS pe timpul nopții:

► Sforăit puternic, zgomotos

► Apnee (întreruperea respirației) constatată de partener sau alte persoane,

► Somn agitat, neodihnitor

► Micțiuni frecvente în cursul nopții

► Transpirații nocturne

Simptomele SAS pe timpul zilei:

► Cefalee matinală

► Somnolență în timpul zilei

► Tulburari de memorie, atenție și concentrare

► Senzația de somn la volan în timpul condusului

► Oboseala mai tot timpul zilei, anxietate sau depresie, tulburări sexuale.

Dacă sforăiți și sunteți mereu obosit, sau dacă vă incadrați la una din patologiile: insuficiență cardiacă și hipertensiune arterială, obezitate și diabet zaharat de tip 2 și recunoașteți simptomele SAS pe timpul zilei sau al nopții, nu mai amânați să mergeți la medic.

“Algoritmul de explorare al pacientului cu tulburări de somn include:

► evaluarea manifestărilor subiective,

► examenul fizic,

► obiectivarea orelor de somn prin actigrafie,

► teste de apreciere a performanţei / vigilenţei diurne

► monitorizarea unor parametri fiziologici în somn prin oximetrie simplă, poligrafie sau polisomnografie.

Standardul de aur pentru diagnosticul tulburărilor de ventilaţie în somn, al narcolepsiei şi al tulburărilor motorii centrale şi periferice în somn este polisomnografia (PSG) completă supravegheată în laborator.

Polisomnografia este singura capabilă să certifice starea de somn, diagnosticul de Sindrom de Apnee Obstructivă în Somn, diagnosticul de Sindrom de Apnee Centrală în Somn şi să analizeze arhitectura somnului.

Într-un raport de polisomnografie, medicul selectează un grup de parametri de interes, în funcţie de patologia pacientului. Medicul specialist pneumolog cu competență SAS analizează mai multe aspecte cu ajutorul cărora poate pune un diagnostic diferențial pentru fiecare pacient:

► durata înregistrării

► durata somnului efectiv

► eficienţa somnului (%)

► reprezentarea în tabel a stadiilor somnului

► distribuţia şi numărul microtrezirilor din timpul nopții de înregistrare

► mişcările picioarelor în somn

► saturaţia periferică în oxigen pe toată durata somnului

► indicele de apnee-hipopnee) este numărul de evenimente respiratorii pe ora de somn – de câte ori s-a orpit respirația unui pacient pe parcursul unei ore de somn

► marcarea episoadelor de sforăit se face prin exprimarea în procente din timpul total de somn şi durată totală (ore, minute)

► parametrii cardiaci

► poziţia corpului în timpul somnului şi corelarea acesteia cu evenimentele respiratorii (apnei, hipopnei)

Raportul PSG reprezintă detalierea parametrilor înregistraţi în timpul somnului şi este sumarul rezultatului acestei explorări, care conturează principalele caracteristici sau pattern-ul somnului pentru fiecare pacient examinat.

Diagnosticul de certitudine pentru Sindromul de Apnee Centrală în Somn (SACS) presupune un studiu polisomnografic, elementul cheie fiind episodul recurent de apnee neacompaniat de efort de respiraţie (mişcări toraco-abdominale absente).

Iniţial, mulţi pacienţi cu Sindromul de Apnee Centrală în Somn sunt suspectaţi pe criterii clinice pentru SAHOS, din cauza sforăitului, a tulburărilor somnului şi a somnolenţei diurne.

Totuşi, obezitatea şi hipertensiunea sunt mai puţin prezente la Sindromul de Apnee Centrală în Somn decât la Sindromul de Apnee Obstructivă în Somn.

O apnee centrală (Sindromul de Apnee Centrală în Somn) este o pauză respiratorie de peste zece secunde, cu absenţa mişcărilor toracice şi abdominale.

Apneea mixtă este o pauză respiratorie de peste zece secunde care începe ca o apnee centrală, şi se termină ca apnee obstructivă cu apariţia mişcărilor de luptă la nivel toraco-abdominal.

Sindromul de Apnee Centrală în Somn se diagnostichează în prezenţa a cel puţin 5 evenimente centrale sau mixte pe ora de somn la pacient simptomatic (somnolent).

La acei pacienţi la care Sindromul de Apnee Centrală în Somn se asociază cu sindromul de hipoventilaţie alveolară, hipercapnia şi hipoxemia diurne sunt evidente, iar tabloul clinic este dominat de insuficienţa respiratorie, de policitemie, hipertensiune pulmonară şi insuficienţa cardiacă dreaptă. Pacienţii acuză deseori cefalee matinală, somnolenţă diurnă şi tulburări de memorie.

Prognosticul vital al pacienţilor cu insuficienţă cardiacă este agravat de apariţia Sindromului de Apnee Centrală în Somn.

Iniţierea ventilaţiei noninvazive nocturne cu presiune pozitivă continuă ameliorează calitatea somnului, prelungeşte supravieţuirea şi ameliorează funcţia cardiacă diurnă.

Apneea Centrală în Somn este întâlnită sub forma respiraţiei Cheyne-Stokes la 30-80% din pacienţii cu insuficienţă cardiacă congestivă (prin efectul stazei şi acidozei asupra centrilor nervoşi ai ventilaţiei), iar prezenţa ei demonstrată polisomnografic se asociază cu o mortalitate crescută.” 1

Așadar, vă recomandăm să fiți atenți la somnul partenerului sau partenerei Dvs.

Dacă observați anumite semne care vă pun pe gânduri, nu ezitați să mergeți la un medic pneumolog cu Competență în Somnologie.

În cazul în care nu știți în zona Dvs un asemenea medic pneumolog cu Competență în Somnologie, sunați la Call Center VitalAire România 0757.20.20.40.

Noi vă vom îndruma către cel mai apropiat medic din zona Dvs.

 

Sursa1: Miniarticole publicate prin bunăvoința Dnei Cpt. Dr. Sânziana Lovin, Șef secție Medicină Internă la SPITALUL CLINIC DE URGENȚĂ MILITAR “DR. I. CZIHAC din Iași, Doctor în științe medicale, medic primar în medicină internă și medic specialist în pneumologie, Atestat în Competență Medicina Somnului – din cartea „DIALOGURI DESPRE SOMN ŞI APNEEA ÎN SOMN PENTRU AMATORI INFORMAŢI” – Editura: Tehnopress. 


Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha