Grupul international Cord Blood Center a eliberat recent inca 2 grefe de sange placentar, experienta acestuia cumuland pana in prezent 17 grefe eliberate. Acest lucru ne plaseaza pe primul loc in topul bancilor de celule stem din Europa ca numar de grefe eliberate in vederea efectuarii unui transplant.
Ultimele 2 grefe au fost utilizate in centre importante din SUA si Europa ale caror criterii de selectie si acceptare a grefelor de transplant sunt extrem de stricte, lucru care demonstreaza inca o data calitatea foarte buna a grefelor pregatite de catre specialistii grupului international caruia ii apartine Cord Blood Center Romania.
Din cele 17 grefe eliberate:
- 7 au fost transplantate in clinici de renume din SUA
- 10 in tari din Europa : Slovacia, Cehia, Italia, Franta si Ungaria
- 9 pentru copii
- 8 pentru adulti
Afectiunile pentru care s-a indicat efectuarea transplantului :
- 7 grefe pentru afectiuni hematologice maligne (leucemii si limfom)
- 3 grefe ptr boli hematologice cu potential de malignizare (sindrom mielodisplastice)
- 3 grefe pentru boli hematologice non maligne (formele particulare de anemie)
- 3 grefe pentru afectiuni genetice (deficit imun- SCID; sdr. metabolic – Adrenoleucodistrofia X link-ata si citopatie mitocondriala sistemica – sindrom Pearson )
- 1 grefa pentru tumora maligna (meduloblastomul)
Comunitatea medicala internationala a reiterat statutul grupului international Cord Blood Center ca important partener care isi dedica activitatea sprijinirii eforturilor medicilor de a trata pacienti care sufera de afectiuni grave. Eforturile lor s-au materializat in furnizarea de grefe pentru transplant de cea mai buna calitate. In mai 2011, 2 unitati de sange placentar eliberate de CBC Grup au luat drumul Frantei si al Statelor Unite ale Americii cu scopul de a trata 2 pacienti:
- un copil de 12 ani care sufera de leucemie acuta,
- o femeie in varsta de 50 de ani tratata pentru un sindrom preleucemic.
Ambele cazuri au necesitat transplant de sange placentar de la un donator, cele mai potrivite din punct de vedere a compatibilitatii fiind identificate in banca publica slovaca, parte a grupului international al CBC.
Pacientii vor beneficia de transplant alogeneic cu celule stem hematopoietice, adica celulele stem din maduva osoasa afectate de boala vor fi distruse si inlocuite cu celule stem sanatoase din sangele placentar recoltat de la un donator.
Acestea reprezinta cele mai recente cazuri de transplant cu grefe de sange placentar procesate de catre expertii grupului international Cord Blood Center care vor salva doua vieti.
In prezent, peste 80 de afectiuni severe sunt tratate cu ajutorul transplanturilor autologe si alogene. Mai mult, transplantul autolog (folosit pentru uzul copilului de la care s-a recoltat sangele placentar, la nastere) este in curs de investigare clinica, ca tratament experimental si pentru alte afectiuni , ca de exemplu: diabetul zaharat de tip 1 la debut, paralizia cerebrala sau alte afectiuni severe ale creierului.
Asadar, ca urmare a acestei experiente, grupul Cord Blood Center se situeaza pe primul loc in Europa ca numar total de grefe eliberate si tot pe primul loc ca numar de grefe eliberate pentru afectiuni hematologice.
Pentru informatii suplimentare, va rugam sa ne contactati, www.cordcenter.ro