În lume, aproximativ 1,6 milioane de oameni mor anual datorită bolilor pneumococice. Jumătate dintre aceştia sunt copii cu vârstă mai mică de 5 ani. Organizaţia Mondială a Sănătăţii consideră boala pneumococică drept responsabilul numărul 1 de mortalitatea infantilă.
Pneumococul este cauza principală a mortalităţii infantile în întreaga lume, reprezentând 28% din totalul deceselor între 0 si 1 an, urmată, într-un procent de 21% de Rujeolă. România are cel mai mare procent al mortalităţii infantile de pe continent, de 13,9%, după Moldova şi Ucraina. În România, 2.250 de copii cu vârsta mai mică de 1 an au murit anul trecut. Aceste cifre sunt extrem de îngrijorătoare, rata deceselor fiind una dintre cele mai mari din Europa, potrivit datelor comunicate recent de către Societatea Românăde Obstetrică şi Ginecologie.Principalul responsabil de instalarea bolii pneumococice la copii este streptococul pneumoniae, o bacterie localizată în tractul respirator superior (nazo-faringe). Este unul din principalii agenţi patogeni infecţioşi la vârsta copilăriei, transmisibil de la om la om. Pericolul este cu atât mai grav cu cât, conform avertismentelor Organizaţiei Mondiale a Sanatăţii, există o rezistenţă din ce în ce mai mari a bacteriei la tratamentele clasice, cu antibiotice.
La copii cu vârsta sub 5 ani, Boala Pneumococică provoacă moartea acestora mai mult decât orice altă afecţiune, incluzând aici şi SIDA, malaria sau rujeola împreună.
2 copii, cu vârstă mai mică de 5 ani, mor în fiecare oră în Statele Unite datorită bolii pneumococice. Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, vaccinarea cu un vaccin imbunatatit continuu, este singura alternativa de preventie a bolii pneumococice.
În Statele Unite a fost inclusa în Programul Naţional de Vaccinare generaţia următoare de PCV cu 13 serotipuri (vaccinul cu 13 serotipuri), care vine în completarea celor cu 7 serotipuri. Acesta acopera boli pneumococice precum: pneumonia bacteriemică, meningita, bacteriemia şi otita medie cauzate de cele 7 serotipuri deja incluse în vaccinul antipneumococic existent. Noul vaccin cu 13 serotipuri scade cu 94% incidenţa bolilor invazive pneumococice (bacteriemie si meningita) la copiii cu varsta mai mica de 5 aniprecum şi rezistenta la antibiotice a pneumococului cu 98% la copiii sub 5 ani. Poate fi administrat simultan cu celelalte vaccinuri pediatrice în acord cu schema de vaccinare obligatorie.
Sursa: Rogalski Grigoriu