51
None

Resursa este în noi - terapia PRP în afecțiunile musculo-scheletale

Ortopedia este specialitatea medicală care îmbină abordul clinic cu cel chirurgical, având ca principală preocupare tratarea afecțiunilor aparatului locomotor. Studiile clinice și experiența specialiștilor a demonstrat că o mare parte dintre afecțiunile din această sferă pot fi tratate fără a se interveni chirurgical. Operația ar trebui recomandată cel mai adesea ca o ultima varianta, în cazul înlocuirii unei articulații afectate atât la nivelul parților dure (os, cartilaj, etc), dar și a celor moi (ligamente, mușchi) cu o proteză, a corectării unor defecte majore, survenite în urma unui traumatism sau a reparării unor tendoane sau ligamente complet distruse.

O noua soluție în tratamentul multor afecțiuni ortopedice, cu rezultate incontestabile, dovedite prin studii clinice, o constituie terapiile regenerative, realizate prin infiltrații cu plasmă îmbogățită. Această terapie este cunoscută sub numele de PRP - Platelet-Rich Plasma) ce a  căpătat, de la an la an, o adresabilitate din ce în ce mai mare cu privire la ariile de diagnostic.

În cazul patologiilor din sfera ortopediei, terapia PRP și-a dovedit eficacitatea în tratarea afecțiunilor articulare determinate de afectare la nivelul tendoanelor, ligamentelor și în cazul degenerescenței articulare.


O viziune nouă asupra deciziei de tratament

Medicina modernă oferă o viziune diferită asupra tratamentelor prescrise pacienților cu diverse afecțiuni. Progresul tehnologic în materie de diagnostic oferă astăzi medicilor posibilitatea de a avea mult mai multe informații despre tabloul clinic al pacientului, de aici și un fine-tuning în ceea ce înseamnă dozarea tratamentului, durata lui și în cazul chirurgiei, al planningului operator. Tendința medicinei moderne, este fără doar și poate, către o abordare personalizată, scopul final fiind de a eficientiza parcursul terapeutic prin metode cât mai puțin invazive și traumatizante. Astfel, prima intenție este mai întâi de toate identificarea cauzei bolii și apoi tratarea acesteia.

Dr. Iustin Preoteasa, Director Medical Alpha Medica: „Succesul acestei abordări constă în următoarele elemente: - diagnosticarea precisă a problemei medicale, găsirea cauzei și încercarea de tratare specifică și îndepărtare a acesteia, întotdeauna în concordanță cu nevoile, condițiile și tabloul clinic al pacientului. Nu există 2 pacienți pentru care tratamentul să fie identic, întrucât fiecare organism este diferit. ”

Terapia PRP în tratamentul leziunilor musculo-scheletale

PRP–ul este un produs recoltat din sângele periferic, format din agregate trombocitare în concentrație mai mare decât în plasma normală, conținând factori de creștere, citokine, proteine de adeziune precum fibrină, fibronectină și vitronectină. Materialul sanguin este prelevat, prelucrat și administrat aceluiași pacient, plasma infiltrată reprezentând astfel un produs biologic, autolog.

Sângele este recoltat dintr-o venă periferică și trece printr-un proces de centrifugare, în laboratoare dotate cu echipamente speciale. În urma acestui proces, se obține o creștere a cantității de factori de creștere cu rol regenerativ, esențiali vindecării țesutului lezat. Ulterior, acesta se injectează la nivelul articulației,  în structura afectată, procedura repetându-se la un interval de timp prescris de specialist.  

Studiile arată rezultate notabile în tratamentul afecțiunilor din sfera Ortopediei și traumatologiei sportive, cum ar fi: condropatii, leziuni spinale, traume acute și cronice ale țesuturilor moi, afectare ligamentară, rupturi musculare, refacerea post fracturi, artroze, tendinite cronice, managementul durerii.

Procedurile PRP se efectuează în cabinetul medical, fără a fi nevoie de spitalizare de zi.

Vindecare prin regenerare

Terapia PRP urmărește vindecarea leziunilor prin regenerare, proces susținut prin administrarea unei substanțe biologice, naturale, din propriul organism. Folosirea ei pe scară largă se bazează pe unul dintre cele mai vechi principii medicale, care afirmă  că vindecarea este o reacție naturală a țesuturilor afectate.

Vindecarea reprezintă un proces fiziologic, care se bazează pe caracteristicile celulelor de a se diviza, de a se deplasa și de a se transforma într-un anumit tip de celulă, necesar reconstrucției țesutului afectat. Vindecarea este strâns legată, direct și indirect, de factorii de creștere și citokine.

Dr. Iustin Preoteasa, Director Medical Alpha Medica: „Viitorul medicinei se află în tratamentele minim-invazive, cât mai puțin intruzive și traumatizante pentru organism. Terapiile regenerative reprezintă acel factor declanșator pentru ca organismul să își activeze resursele necesare vindecării. Terapiile PRP reprezintă o soluție naturală, cu eficiență dovedită în ameliorarea bolilor osteo-articulare și în managementul durerii, reușind, în unele cazuri, să înlocuiască intervenția chirurgicală. De asemenea, poate fi folosită și ca adjuvant în accelerarea vindecării post operatorie, în ura intervențiilor de reconstrucție sau plastii. ”


Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha