București, 3 decembrie: Doar 2% din populație donează sânge în România, iar 1 din 3 bucureșteni nu primesc sânge la timp. Proiectul social Donorium, realizat de Asociația Smart Society și Fundația Donatorilor Benevoli de Sânge, își propune să dubleze numărul de donatori până în 2025 prin creșterea vizibilității problemei, dezvoltarea unor campanii de educare și lansarea unei aplicații de smartphone ce are la bază motivarea donatorilor prin gamificare și stimularea dezvoltării unei comunități de donatori fideli.
Aplicația Donorium interconectează în timp real
nevoile centrelor de transfuzii cu disponibilitatea donatorilor și facilitează comunicarea
dintre donatori și centre. Astfel, își propune:
●
să anunțe potențialii donatori când este nevoie de sânge în orașul lor
●
să reducă timpul de așteptare pentru donatori și să creeze un flux constant
de donatori prin programarea la donare
●
să direcționeze donatorii către cel mai apropiat centru de
transfuzii prin navigare GPS
●
să promoveză importanța donării de sânge
●
să informeze cu privire la procesul de donare
Din acest proiect fac parte 5 Centre de Transfuzie Sanguină din țară: București, Arad, Bacău, Constanța și Ploiești, dar până în septembrie 2019 se vor mai alătura încă 10 centre din țară.
„Prin proiectul Donorium ne-am propus să facilităm comunicarea dintre Centrele de Transfuzie Sanguină și posibilii donatori. În timpul implicării mele, atât în cazul Colectiv, cât și în perioada în care am fost consilier al Ministrului Sănătății, am realizat că această criză de sânge este cauzată nu doar de lipsa informării, dar și de faptul că nu este facilitată deloc comunicarea între posibilul donator și centre. Oamenii care vor să doneze stau cu orele la cozi, ceea ce în mod cert îi demotivează să revină ca donatori. În același timp personalul din centre este insuficient pentru a gestiona în timp rapid toți donatorii, dacă aceștia nu vin în mod constant, ci vin doar în prima parte a programului. Prin proiectul Donorium dorim să promovăm donarea de sânge cât mai mult posibil, să educăm publicul, arătând relevanța donării de sânge și cum poți salva vieți prin simplu fapt că ești informat. Aplicația de smartphone Donorium, dezvoltată cu sprijinul Kaufland România și a voluntarilor din țară, te ajută să te programezi în centrul de transfuzie apropiat, iar când există o criză majoră de sânge să ajutăm foarte repede prin alerte clare, care îți oferă toate informațiile” a declarat Diana Stoica, Strategul Asociației Smart Society și unul din inițiatorii acestui proiect, cu o experiență mare în colaborarea cu Centrele de Transfuzie Sanguină din țară.
Proiectul social Donorium reunește oameni din diferite domenii, care se implică voluntar pentru a da o mână de ajutor în rezolvarea unei crize reale, ce trebuie rezolvată pe termen lung. În plus, Asociația Smart Society își va concentra eforturile pentru actualizarea și îmbunătățirea legislației și a finanțării corespunzătoare a centrelor de transfuzie sanguină avânt ca obiective: modernizarea infrastructurii, introducerea informatizării în toate centrele din țară și a testării NAT în centrele de tip platformă, constituirea unei rezerve naționale de sânge (inclusiv crioprezervare, bancă de sânge cu fenotipuri rare) și reintroducerea stagiului de hematologie transfuzională în sistemul educațional de specialitate.
“Sângele nu se cumpară, nu se vinde, el se donează. Dacă vrem să nu mai avem criză de sânge în România, e important să înțelegem că avem nevoie de donatori.” a declarat Doina Goșa, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină București.
“La Kaufland România grija pentru sănătatea fiecărei persoane din comunitatea în care activăm reprezină o prioritate. Este firesc să susținem Donorium și donarea responsabilă de sânge, deoarece ne dorim să contribuim la creșterea nivelului de securitate transfuzională din România și la salvarea oamenilor a căror viață depinde de transfuzia sanguină administrată la timp. “ Anna Katharina Scheidereiter, CSR Manager, Kaufland România.
Până în septembrie 2019 proiectul Donorium își propune să fie în 10 centre de transfuzie din țară, până în septembrie 2021 în toată țara, iar până în 2025 să se dubleze numărul de donatori de sânge fideli și să se reorganizeze și eficientizeze sistemul de transfuzie sanguină.
Proiectul Donorium este
susținut de
Kaufland România și de voluntari din domenii precum IT, comunicare, juridic, marketing, științe comportamentale din toată țara.