Conf. univ. dr. Anca Pantea Stoian, coordonatorul ştiinţific local al congresului, este de părere că patru zile România va fi „capitală ştiinţifică” în domeniu. „Când discutăm astăzi despre dezvoltarea profesională a medicilor diabetologi, cu sigurantă trebuie să vorbim despre importanța intensificării schimbului de experiență științific la nivel internațional, despre îmbunătățirea colaborării interdisciplinare și despre punerea la dispoziție, în special tinerilor medici, a unor programe științifice, cum va realiza și acest Congres, în care speakerii să fie lideri de opinie la nivel internațional, dar și din România. Este foarte important faptul că boardul Central European Diabetes Association au ales țara noastră pentru organizarea în 2023 a Congresului CEDA. Sunt convinsă că sunt în asentimentul tuturor că, timp de patru zile, România va fi capitală științifică în domeniul diabetului. De asemenea, cred cu tărie că în continuarea acestui eveniment voi reuși, alături de partenerii din cadrul acestei manifestări, să realizez în România un hub de dezvoltare științifică în diabet și să aducem astfel, anual, specialiștilor români cele mai importante noutăți științifice”, a adăugat Anca Pantea Stoian. AGERPRES
Congresul Central European de Diabet – CEDA 2023
Afisari: 628Politici publice şi aspecte ştiinţifice în domeniul diabetului vor fi dezbătute, în perioada 7-10 iunie, la Bucureşti, în cadrul Congresul Central European de Diabet – CEDA 2023, la care au fost invitaţi peste 600 de medici.
Potrivit unui comunicat al organizatorilor transmis, peste 30 de medici – lideri internaţionali în diabet – au confirmat până în prezent participarea. Organizator ştiinţific local este Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti.
Prima zi a evenimentului este dedicată politicilor publice privind diabetul zaharat, iar celelalte trei zile ale manifestării sunt dedicate exclusiv ştiinţei. Pentru a sublinia şi a dezvolta importanţa abordării multidisciplinare a diabetului zaharat şi complicaţiilor sale, în cadrul congresului vor fi organizate sesiuni interactive centrate pe: boala cardiovasculară în diabet, boala cronică de rinichi şi diabetul, afecţiunile hepatice şi diabetul, afecţiunile neurologice şi diabetul, urologia şi diabetul, neuropatia diabetică, retinopatia diabetică, piciorul diabetic, chirurgia în diabet, managementul obezităţii şi diabetul, ginecologia şi diabetul.
În cadrul ediției 2023 a CEDA vor fi abordate sesiuni științifice cu tematici de interes, sesiuni tip „state of the art”, sesiuni de comunicări originale, sesiuni tip e-poster, precum și work-shopuri „hand-to-hand”.