Curs Hepatologie 2023
Afisari: 843Perioada: 23 - 25 Martie 2023
Dragi membri, colegi și parteneri,
A trecut un an de când răspândirea rapidă a noului coronavirus, responsabil de Sindromul Respirator Acut Sever (SARS-CoV-2), a fost oficial declarată pandemie și urgență sanitară mondiala de către Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) prin cuvintele directorului său general Tedros Adhanom Ghebreyesus:
„OMS a evaluat acest focar non-stop și suntem profund îngrijorați atât de nivelurile alarmante de răspândire și severitate, cât și de nivelurile alarmante de inacțiune. Prin urmare, am evaluat că infectia COVID-19 poate fi caracterizata ca o pandemie "
Un an mai târziu, numărul global de cazuri de COVID-19 confirmate se apropie de 120 de milioane, iar in Romania numărul se apropie de 900.000, potrivit counter-ului SARS-CoV-2 al OMS. Decesele cauzate de COVID-19 au depășit 2,6 milioane în întreaga lume, cu aproape 21.500 în România. Până în prezent (13 martie 2021) au fost administrate peste 300.000.000 de doze de vaccin în întreaga lume și aproximativ 2.120.000 în România. Numărul persoanelor vaccinate în România este de 1.413.635.
COVID-19 a determinat un răspuns global fără precedent care a impus constrângeri semnificative asupra sistemelor naționale de sănătate. Perturbarea diagnosticului și tratamentului pacientilor, realocarea resurselor și a personalului medical, au avut consecințe uriașe pentru numeroase arii patologice. Pentru pacienții cu afecțiuni cronice hepatice, COVID-19 a dus la incetinirea sau suspendarea programelor destinate eliminarii hepatitelor virale, programele de screening pentru depistarea precoce a carcinomului hepatocelular și bolii hepatice avansate au fost amânate si numerosi pacienti si-au amanat prezentarile programate pentru monitorizare ca urmare a dificultăților și temerilor de a accesa facilitățile medicale in contextul COVID-19.
Deși impactul COVID-19 asupra întârzierii diagnosticului și tratamentului în patologia hepatica nu este încă vizibil in intreaga sa magnitudine, el se va extinde în mod clar dincolo de morbiditatea și mortalitatea directă asociate cu expunerea și infecția.
Pentru a atenua efectul pauzei de un an în îngrijirea hepatica și pentru a reduce excesul de mortalitate din cauza întârzierii accesului la diagnostic, monitorizare și tratament, comunitatea medicala si decidentii in sanatate ar trebui să se angajeze plenar și să acorde prioritate reluării activităților specifice de îndată ce devine sigur să facem acest lucru.
Pe măsură activitatea noastra continua în timpul pandemiei, nu putem să nu menționam că personalul medical - medici, asistenți medicali, infirmiere, tehnicieni, administratori - au fost în primele linii ale efortului global de îngrijire a pacienților cu COVID-19 in timpul acestui an lung, expunandu-se, in prima linie, pericolului de infectie și deces. In martie 2021, lista profesioniștilor din domeniul sănătății care au decedat din cauza COVID-19 include mai mult de 3030 de nume de persoane din 90 de țări. Sacrificiul lor nu va fi niciodata uitat.
Cu toate dificultatile inregistrate in acest an de pandemie, misiunea noastră ca organizatie profesionala, continuă. Avand in centrul preocuparilor pacientul cu afectiuni hepatice - acest la raison d’etre al activitatii noastre – RoALD continua sa promoveze actualizarea cunostintelor, promovarea ghidurilor de buna practica medicala si cresterea calitatii in practica clinica de hepatologie in Romania – toate acestea in beneficiul pacientilor cu afectiuni hepatice din Romania
În ciuda acestor vremuri dificile, principalele noastre obiective educationale constau in suportul nemijlocit acordat membrilor nostri pentru a ramane conectati profesional, pentru a imbratisa oportunitățile fantastice oferite de telemedicină, a excela si a deveni membri cheie ai vibrantei comunități globale de hepatologie.
Asociația noastră va continua să sprijine financiar o serie de activități de cercetare, cum ar fi cercetarea doctorală și post-doctorală, inițiativele interdisciplinare, studiile multicentrice, campaniile de screening și inițiativele de sănătate publică.
În cele din urmă, vom continua sa incurajam membrii noștri in eforturile depuse pentru promovarea sanatatii hepatice si accesul la facilități de diagnostic și terapii moderne pentru pacienții noștri.
Vă doresc să aveţi un an bun la nivel profesional și personal și să rămâneţi implicaţi!