Studiile clinice: dincolo de prima linie de tratament - O conferinta despre acces la inovatie si cercetare in MELANOM

Afisari: 3506

A treia editie a  Conferintei Asociatiei Melanom Romania ce va avea loc in perioada 11 - 12 mai 2018, la Crowne Plaza, Bucuresti, va promova public interesul pacientilor cu melanom metastatic in studii clinice, urmarind in acelasi timp pozitia autoritatilor fata de cercetarea clinica, in contextul unei scaderi dramatice a studiilor clinice din Romania.  Ineficienta institutiilor responsabile de evaluarea si aprobarea studiilor clinice, la care se adauga un cadru legislativ deficitar si lipsa de transparenta in comunicarea despre cercetarea clinica sunt in opinia noastra motivele care au condus catre aceasta situatie. Promisiuni pentru imbunatatirea activitatii institutiilor responsabile pentru aprobarea cercetarii sunt formulate cu consecventa an de an, fara insa a fi urmate de masuri concrete.  Aceasta, in timp ce progresele cercetarii la nivel international sunt atat de rapide incat ghidurile clinice nu mai pot tine pasul cu actualizarile oferite de stiinta medicala, de multe ori un tratament salvator aflandu-se in trial, si nu practica clinica. In aceasta situatie studiile clinice sunt de o importanta vitala pentru pacientii diagnosticati cu cancer!

In cadrul conferintei vom discuta si despre accesul pacientilor cu melanom metastatic la terapii eficiente si obligatia statului roman de a facilita intrarea noilor progrese medicale in practica clinica din Romania. Conferinta noastra are  si un rol educativ prin subiectele axate pe preventie, diagnosticare timpurie si tratamentul melanomului. Prezentarile vor alterna cu panel-uri de discutii, workshop-uri si competitii educative sustinute de peste 20 de speakeri, pe durata a doua zile. Pacientii vor invata despre tratamentele aprobate in melanom, cum sa caute si sa evalueze un studiu clinic, cum sa-si recunoasca stadiul de boala sau cum sa inteleaga un buletin histopatologic. Conferinta este deschisa in primul rand pacientilor diagnosticati cu melanom si familiilor acestora, dar si tuturor celor interesati sa ne sustina: alte asociatii, medici specialisti si rezidenti, studenti, experti si lideri de opinie, autoritati, companii farmaceutice si cercetatori.

Melanomul este cel mai periculos tip de cancer de piele fiind responsabil de 75% din decesele cauzate de cancerele de piele si cel mai frecvent cancer la tinerii între 25 si 29 de ani. Melanom Romania este o asociatie de pacienti infiintata in 2015, pornind de la experienta dramatica a familiilor afectate de melanom din Romania. Scopul nostru este imbunatatirea si prelungirea vietii pacientilor cu melanom, prin strategii ca informarea si educatia pacientilor, ca si prin sustinerea accesului neconditionat la preventie, diagnosticare timpurie si tratamente de ultima generatie.

Programul conferintei este disponibil pe websitul Melanom Romania:

https://www.melanomromania.com/program

Organizator: http://www.melanomromania.com/program