71
None

3 bariere către adevăratele noastre pasiuni

De câte ori nu am auzit „Urmează-ți visul! Urmează-ți pasiunea!”? Este un mesaj pe care-l auzim peste tot: de la discursurile de absolvire până la speech-urile de dezvoltare personală și cărțile motivaționale.

Însă, potrivit unui sondaj recent Deloitte, efectuat pe 3.000 de muncitori americani cu normă întreagă, pe toate nivelurile de muncă și industrie, doar 20% spun că sunt cu adevărat pasionați de munca lor. Cercetările efectuate la nivel larg arată majoritatea oamenilor nu știu cum să îşi urmărească pasiunea și, prin urmare, nici nu reușesc să facă asta.

Potrivit hipnoterapeutului Eugen Popa, președintele Asociației Române de Hipnoză, motivele pentru care ne este extrem de greu să ne urmăm pasiunile în viață sunt: (1) pasiunea nu este ceva ce se găseşte, ci, mai degrabă, este ceva ce se dezvoltă în timp; (2) este o provocare să-ți urmărești pasiunea, mai ales că asta necesită timp; (3) pasiunea poate conduce și la rătăcire și, prin urmare, este important să ne cunoaștem limitele.

  1. Nu aştepta să-ţi găseşti pasiunea!

O percepție greșită des întâlnită pe care oamenii o au despre pasiuni este că fie au o pasiune pentru ceva, fie nu au deloc. Problema cu această credință este că limitează, ceea ce ne determină să percepem pasiunea ca ceva ce descoperim sau se întâmplă. Drept urmare, am putea încerca multe locuri de muncă diferite în căutarea pasiunii. Această atitudine pasivă plasează Locusul de Control în afara noastră și practic e ca și cum ai fi la cheremul evenimentelor care apar în viața ta, în loc să le creezi tu. Este genul de situație întâlnită la persoanele care se plâng mereu de viață, de alții, de starea naturii, șamd, genul de om numit și victimă.

Deseori, însă, nu luăm în considerare faptul că este nevoie de timp pentru a dezvolta pasiunea pentru un loc de muncă sau pentru alte activităţi, la fel cum e nevoie de timp pentru a dezvolta şi abilitățile, încrederea și relațiile care îi permit unui om să experimenteze pasiunea într-un domeniu. Asta înseamnă să iei frâiele în mână și să îți creezi destinul, în loc să aștepți să îți fie creat. Într-adevăr, cercetările au arătat că opiniile despre pasiuni sunt destul de fixe, ceea ce poate face oamenii să aibă șanse mai puține de a explora noi domenii – potențiale surse pentru ‘descoperirea’ pasiunilor. De asemenea, aceste opinii rigide îi determină pe oameni să renunțe la acțiunile noi mult mai rapid atunci când ele par dificile. Pentru a-ți urmări mai bine pasiunile şi visul, acceptă faptul că pasiunea este ceva ce trebuie descoperit sau creat.Concentrează-te pe dezvoltarea activă a pasiunii. De exemplu, poţi descoperi care este meseria ideală pentru tine dacă petreci mai mult timp explorând sarcinile de care eşti mai pasionat (sau pur și simplu cele care îţi stârnesc curiozitatea) și lucrând cu cei care te inspiră. De asemenea, cunoaşte-ţi colegii, află ce îi pasionează pe ei și modul în care își văd munca”, explică hipnoterapeutul Eugen Popa.

Acest lucru poate duce la oportunități de a vă ajuta reciproc să vă dezvoltaţi pasiunile. În cele din urmă, nu este neapărat nevoie să-ţi descoperi şi să-ţi îndeplineşti pasiunile la locul de muncă. Dacă jobul tău nu-ți permite să îți urmărești pasiunea sau dacă pur și simplu nu vrei să o faci la locul de muncă, poți găsi timp și spațiu pentru a desfășura activități care te pasionează în afara locului de muncă.

  1. Concentrează-te asupra lucrurilor de care îţi pasă, nu pe ceea ce ți se pare distractiv!

Unul dintre cele mai comune moduri prin care încercăm să ne urmărim pasiunea este practicarea acţiunilor care ne oferă cea mai mare bucurie sau care sunt cele mai distractive. Într-un studiu, mai mulți cercetători au analizat fiecare discurs de absolvire susținut în ultimii 10 ani la 100 de universități de top din SUA și au extras cazurile în care speakerii le-au oferit studenților sfaturi despre cum să își urmeze pasiunea.

O mare parte din sfaturile acestea au pus accentul pe „concentrarea pe ceea ce iubești” ca modalitate de a-ți urma pasiunea. Însă unii dintre ei au descris căutarea pasiunii ca „o concentrare asupra lucrurilor de care îţi pasă.”

Distincția este subtilă, dar semnificativă: concentrarea pe ceea ce iubeşti asociază pasiunea cu ceea ce îţi place și ceea ce te face fericit, în timp ce concentrarea pe lucrurile de care îţi pasă asociază pasiunea cu valorile tale și cu impactul pe care vrei să-l ai asupra celor din jur.

Într-un studiu ulterior efectuat pe câteva sute de angajați, s-a constatat că cei care credeau că să-ți urmezi pasiunea însemnă urmărirea a ceea ce aduce o bucurie aveau mai puține șanse să aibă succes în căutarea pasiunii și erau mai predispuși să renunțe la slujbă decât cei care credeau că urmărirea pasiunii se concentrează pe lucrurile de care le pasă.

De ce urmărirea lucrurilor de care îţi pasă te face să ai mai mult succes în urmărirea pasiunii? Se pare că această gândire te ajută să te antrenezi pentru provocările care fac parte din procesul de urmare a visului. Cuvântul german pentru pasiune, „Leidenschaft”, se traduce literalmente prin „capacitatea de a înfrunta greutăți.” Într-un alt set de studii, am constatat că pasiunea este doar slab legată de performanțele angajaților la locul de muncă. Combinația dintre pasiune și perseverență – adică măsura în care angajații îşi respectă obiectivele chiar şi atunci când se confruntă cu probleme – a fost asociată cu performanțe mai mari. Realitatea este că pasiunea se stinge de-a lungul timpului, așa că, dacă te concentrezi doar pe căutarea fericirii, s-ar putea să nu rămâi fidel domeniului respectiv cu adevărat. În schimb, dacă te-ai concentra pe modul în care pasiunile te ajută să obții lucrurile de care îți pasă cel mai mult, ai putea să îţi urmezi visul şi după ce intensitatea pasiunii scade. Când îți urmărești pasiunea, este important să reții că rezistența este esențială, deoarece urmărirea pasiunii este un proces continuu și plin de provocări”, declară Eugen Popa.

  1. Depășeşte limitele pasiunii!

De asemenea, este important să înțelegi când pasiunea nu te va ajuta. Într-un set de studii, cercetătorii au constatat că pasiunea este legată de performanțe mai bune doar atunci când: (a) alții sunt de acord cu ceea ce îi pasionează pe cei din jur și (b) când pasiunea este exprimată într-un context adecvat (deoarece oamenii tind să privească pasiunea mai adecvată în unele domenii, cum ar fi consultanța, decât în altele, cum ar fi contabilitatea). Imaginează-ţi că prezinţi un proiect la locul de muncă, un proiect despre un domeniu care te pasionează foarte mult. Află că exprimarea pasiunii tale te poate ajuta doar dacă publicul este deja de acord cu ceea ce prezinţi. Dacă publicul nu este de aceeaşi părere, este posibil ca pasiunea ta pentru subiectul respectiv să nu fie suficientă pentru a-i convinge. În mod similar, dacă eşti antreprenor, exprimarea pasiunii pentru ideea ta te poate ajuta să găseşti investitori, dar exprimarea pasiunii atunci când discuţi cu ei aspectele mai ‘rigide’ poate să nu aibă același efect dacă investitorii nu-ţi împărtăşesc viziunile.”, conchide președintele Asociației Române de Hipnoză, Eugen Popa.

***

Eugen Popa este unul dintre cei mai cunoscuţi şi bine pregătiţi traineri din România şi preşedintele Asociaţiei Române de Hipnoză. De-a lungul carierei s-a specializat atât în metode de terapie și dezvoltare personală Occidentale (Hipnoză, NLP, Mindset, Habits, Psihologie Pozitivă) cât și Orientale (Meditație, Yoga, Spiritualitate), fiind astăzi un trainer holistic în toată puterea cuvântului. Studiile sale l-au purtat pe trei continente, în Europa, Asia și Statele Unite, iar până în prezent a susţinut conferinţe, traininguri şi workshop-uri în Thailanda, Statele Unite ale Americii, Brazilia, Turcia, Grecia, Anglia, Germania etc., la care au participat mii de oameni.

Persoană de contact

Eugen Popa, Preşedinte

0741.044.701

contact@prosuccesstraining.ro




Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha