None

Efectele apioterapiei in cazul cancerului

La acest capitol nu se poate vorbi despre o acţiune anticanceroasă propriu-zisă a produselor apicole, pentru că, în acest caz, nu este vorba de un singur compus, ci de o multitudine de compuşi, de o paletă de compuşi care oferă bogăţia nutriţională a apiterapiei şi care pot explica un « răspuns antitumoral » al organismului, în urma a aplicării lor ca adjuvante în terapia acestei maladii.

Putem cita în acest sens încercările clinice efectuate pe pacienţi diagnosticaţi cu cancer colorectal sau gastric. Aceste experimente clinice au demonstrat că mierea şi polenul, administrate complementar actului chirurgical, prezintă efecte de stimulare a sistemului imunitar al pacienţilor, dar şi efecte de activare a bateriei enzimatice antioxidante a acestora.

Conţinutul ridicat de seleniu al polenului – al doilea produs natural cu conţinut în seleniu după nuca de Brazilia – aşa cum am amintit deja, ar trebui să trezească interesul pentru a fi consumat în scopul prevenirii anumitor tipuri de cancer (pulmonar, de colon şi colorectal), date fiind argumentele ştiinţifice obţinute în demonstrarea proprietăţilor antioxidante ale acestui oligoelement.

Aplicarea locală a unor pansamente cu păstură şi propolis, ca adjuvante în tratamentul anumitor tumori maligne maxilofaciale a permis obţinerea unei ameliorări a stării generale a pacienţilor, o reducere a incidenţei fenomenelor inflamatorii subiacente, iar pentru anumite cazuri remisia tumorii.

Prin compusul său principal – mellitina – veninul de albine şi întregul spectru de compuşi fenolici şi esteri ai acizilor fenolici prezenţi în diferite sortimente de propolis exercită o acţiune imunomodulatoare, acţionând direct asupra celulei canceroase. Toate aceste afirmaţii sunt susţinute de studiile realizate atât in vitro cât şi in vivo (pe animale de laborator). De fapt, se poate vorbi despre o inhibare a creşterii tumorale (este şi cazul artepillinei C din propolisul brazilian), dar şi de o inhibare a formării anumitor tipuri de metastaze.

În plus, prin spectrul extrem de divers de flavonoizi, tot propolisul este cel care exercită o acţiune directă asupra macrofagelor (stimulându-le şi accentuându-le funcţia) şi acţionând în « tandem » sau, mai corect spus, « în sinergie » cu antigenul, stimulează producţia unui « factor de necroză tumorală », de interleukină şi de interferon. Aşa cum am menţionat, ultimele studii efectuate pe propolisul brazilian şi, mai ales, asupra artepillinei C şi a diterpenoidului clerodanului au demonstrat o acţiune de distrugere a celulelor tumorale prin apoptoză, mai ales în cancerele renale şi hepatice.

În ceea ce priveşte utilizarea lăptişorului de matcă ca adjuvant în tratamentul cancerului declarat, Comisia Permanentă de Apiterapie a Apimondia manifestă rezerve şi recomandă multă prudenţă. Terenul imunitar precanceros poate fi reabilitat cu ajutorul polenului, al propolisului şi al păsturii. Nu este de neglijat nici administrarea unor amestecuri naturale de miere şi uleiuri esenţiale cu acţiune anticanceroasă cunoscută.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha