37
None

Necesitatea suplimentelor pentru sportivi profesionişti şi amatori.

În fond ce este aceasta medicaţie a efortului sportiv?

Este vorba de compuși naturali sau de sinteză care pot acţiona în două direcţii: susţinerea energetică a efortului – susţinătoare de efort sau accelerarea refacerii, compensării biologice după efort – substanţe de refacere.

În acest mod, contribuie indirect la desfăşurarea unui lucru mecanic, efort sportiv de o intensitate şi durata cât mai mare cu o cheltuială energetică mai mică, mai economică, acoperind nevoi energetice reclamate de un anume randament psiho-fizic diferenţiat după specificul efortului.

Nutriţia sportivilor trebuie să asigure:

- sursa de energie

- sursa de substanţe plastice (de structură)

- creşterea rezistenţei fizice

- accelerarea vitezei de refacere

- creşterea vitezei de adaptare a corpului la activitatea intensă a muşchilor        

- reglarea greutăţii

Nevoile energetice ale sportivilor variază în funcţie de tipul de efort, ca de exemplu:

- 4000 – 5000 Cal/zi pt eforturi medii

- 5000 – 6000 Cal/zi pt eforturi fizice mari

Pentru că la sportivi schimbările energetice sunt rapide şi intense, este necesar ca sursa de hrană să ocupe un volum mic şi să asigure multe calorii: “alimente cu volum mic şi valoare biologică mare”.

Există 5 clase de suplimente susţinătoare de efort: vitamine, minerale, compuși glucidici, amino-acizi și concentrate proteice.

VITAMINELE : Sunt coenzime implicate în reacţii enzimatice eliberatoare de energie.

MINERALELE: Sunt implicate în efortul sportiv şi justifică încadrarea în această clasă. Se cunoaşte rolul pompei de Ca-Mg în contractilitatea şi excitabilitatea neuro –musculară; rolul fosforului în energetică musculară; rolul cuprului în formarea hematinei; fierul este component al hemoglobinei, factor care asigură transportul oxigenului în organism, necesar în special în sporturile de anduranţă.

ISO DRINK

Băutura izotonică cu un amestec special de carbohidraţi, l-carnitina, minerale şi BCAA pentru hidratare optimă şi furnizare de energie.

Supliment alimentar pentru sportivi de performanţă pentru rezistenţa în timpul efortului.

Mix izotonic cu vitamine şi sodiu

Recomandare:  înainte, în timpul şi după efort.

COMPUŞII GLUCIDICI: Reprezintă carburanţii cei mai ieftini şi asimilabili de către organism, care furnizează energia necesară efortului în timp scurt. Semnificaţia lor creşte în sporturile de anduranţă pentru a se evita urmările nefaste pentru sportivi, ale epuizării glicogenului muscular sau a glucozei circulante – abandon sportiv, crize de hipoglicemie,etc.

AMINO-ACIZII: Intră în metabolismul muscular şi nervos, favorizând sinteza proteinelor, cu rol favorabil asupra efortului şi activităţii nervoase superioare.

MAGNEZIU LICHID

Implicat în aproximativ 300 de procese metabolice din organism.

Combate crampele musculare apărute în urma efortului.

Efect calmant

Creşte rezistenta la efort

Co-factor pentru producerea de ATP

Recomandare: o fiolă după efort

După vitamine şi minerale, suplimentul de după antrenament este cel mai important.

Imediat după antrenament poţi beneficia de aşa-zisa “fereastra anabolica”, adică o perioadă de până la 30-60 de minute în care corpul tău va folosi în mod optim carbohidraţii cât şi proteinele.

Suplimentul de după antrenament trebuie luat imediat după antrenament, de preferinţă într-un interval de 15-30 de minute.

Magneziul reglează activitatea neuromusculară, excitaţia şi contracţia musculară şi promovează activitatea enzimelor care participă la sinteza proteinelor în muşchi.

Datorită rolului pe  care îl joacă în mecanismul de acţiune a ATP-ului, magneziul este esenţial pentru energia muşchilor. De asemenea, acţiunile lui antioxidante şi antiinflamatoare ajuta la creşterea duratei apariţiei oboselii şi accelerează recuperarea muşchilor.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha