15
None

Nutriţia adulţilor cu diabet zaharat

Optimizarea stilului de viaţă reprezintă o componentă cheie în managementul diabetului zaharat (DZ). În cadrul stilului de viaţă, printre cele mai dificil de îmbunătăţit componente este nutritia, atât din punct de vedere al specialistului cât şi al persoanei cu DZ. Însă, optimizarea nutriţiei are beneficii asupra controlului glicemic, ducând la o scădere a hemoglobinei glicate de 1-1,9 puncte procentuale în cazul DZ tip 1 şi de 0.3-2 puncte procentuale în cazul DZ tip 2. Totodată, terapia medicală nutriţională joaca un rol cheie în ceea ce priveşte managementul greutăţii şi îmbunătăţirea factorilor de risc cardiovascular precum, tensiunea arterială şi profilul lipidic.

Dovezile ştiinţifice actuale evidentiază faptul că nu există un model de alimentaţie care să se potrivească tuturor, si nici un procent ideal de calorii din carbohidrați, proteine și grăsimi. Prin urmare, distribuția macronutrienților ar trebui să se bazeze pe evaluarea preferințelor alimentare individuale şi a obiectivelor metabolice. Cu toate acestea, se recomandă ca specialiştii care efectuează consilierea persoanei cu DZ în privinţa alimentaţiei potrivite să se concentreze asupra a 3 factori cheie, şi anume: alegerea legumelor sărace în amidon, reducerea la minim a consumului de alimente cu zahăr sau a cerealierelor rafinate şi selectarea alimentelor integrale în detrimentul celor procesate. Dieta Mediteraneana, dieta saracă în carbohidraţi (cunoscută şi ca low-carb diet) şi dieta vegetariană sau bazată pe plante sunt modele de alimentaţie sănătoase care întrunesc în mare parte cele trei principii amintite mai sus şi care şi-au dovedit eficacitatea în atingerea controlului glicemic.
Alimentele care conţin carbohidrați - cu diferite proporții de zaharuri, amidon şi fibre - determină un răspuns glicemic diferit în funcţie de aceste proporţii. Calitatea alimentelor care conţin carbohidraţi este foarte importantă într-o alimentaţie sănătoasă. Astfel, aceste alimente trebuie să fie bogate în fibre, vitamine și minerale și sărace în zaharuri, sodiu si grăsimi saturate sau trans.
Aportul crescut de legume sărace în amidon, fructe şi leguminoase asigură un aport crescut de fibre dietetice care este asociat cu o mortalitate mai mică la persoanele cu diabet. Aportul zilnic minim de fibre este de  14 g la 1.000 kcal, şi alături de legume şi fructe, cerealiere integrale sunt o sursă importantă de fibre. Studii recente au raportat o reducere modestă a hemoglobinei glicate la un aport de peste 50 g de fibre pe zi.
În ceea ce priveşte aportul optim de proteine pentru persoanele cu DZ fără boală renală există dovezi limitate. O meta-analiză din 2013 a raportat că o alimentație bogată în proteine (25–32% din aportul energetic zilnic total față de 15–20%) a dus la pierderea în greutate cu 2 kg mai mare și îmbunătățire cu 0,5% mai mare a hemoglobinei glicate pe o perioada de 4 până la 24 de săptămâni, perioada de urmărire a studiilor incluse.
Academia Națională de Medicină recomandă ca  20-35% din aportul caloric total să provină din lipide. Dietele care aduc un aport mai crescut de alimente bogate în lipide nesaturate în detrimentul carbohidraţilor, au demonstrat totuși îmbunătățiri mai mari ale glicemiei și a anumitor factori de risc cardiovascular precum HDL colesterolul și trigliceridele, în comparație cu dietele mai scăzute în grăsimi. Mai mult decât atât, tipul lipidelor selectate pot influența impactul asupra patologiilor cardio-vasculare, mai mult decât cantitatea lor. Astfel, alimentele care conțin surse sintetice de grăsimi trans ar trebui reduse în cea mai mare măsură posibilă. Grăsimile trans care apar în mod natural în carne și produse lactate, nu trebuie să ne îngrijoreze, deoarece sunt prezente în cantități mici. Asadar, sursele sănătoase de lipide sunt oleaginoasele, uleiul de măsline, avocado şi pestele gras.
Cele mai robuste cercetări legate de modelele alimentare dedicate persoanelor cu DZ tip 2 sunt legate de dieta Mediteraneana. Studiul PREDIMED, un trial clinic randomizat, a comparat un regim alimentar mediteranean cu unul cu conținut scăzut de grăsimi pentru preventia DZ tip 2, modelul alimentar în stil mediteranean rezultând într-un risc relativ mai mic cu 30%. Studiile epidemiologice corelează dieta mediteraneana, vegetariană și dieta DASH - abordările dietetice pentru stoparea hipertensiunii arteriale, cu un risc mai mic de a dezvolta DZ de tip 2 în comparaţie cu dietele scăzute în carbohidraţi care nu au demonstrat niciun efect pozitiv.
Cu toate că se bucură de o popularitate în creştere, postul intermitent nu a demonstrat o reducere a hemoglobinei glicate, însă a determinat scăderea în greutate a persoanelor cu DZ. Unul dintre studiile recent publicate a raportat reduceri similare ale hemoglobinei glicate, ale greutăţii și a dozelor de medicamente atunci când au fost comparate 2 zile de post intermitent cu restricția energetică cronică. Totusi, postul intermitent nu este recomandat persoanelor cu DZ care urmează tratament cu sulfonilureice sau insulinoterapie, fără a consulta medicul diabetolog, din cauza riscului de hipoglicemie.
În mod ideal, planul alimentar trebuie elaborat în colaborare cu persoana cu DZ, iar recomandările terapiei nutriționale trebuie ajustate în mod regulat pe baza schimbărilor din circumstanțele de viață ale persoanei, preferințele și cursul bolii.

Comentarii


Christina

Când l-am găsit pe Dr.Ogaga, aveam o nevoie disperată să-l aduc înapoi pe fostul meu iubit. M-a părăsit pentru o altă femeie. S-a întâmplat atât de repede și nu am avut niciun cuvânt de spus în această situație. M-a părăsit după 3 ani fără nicio explicație. Îl contactez pe Dr.Ogaga prin contactul său și El mi-a spus ce trebuie să fac înainte să mă poată ajuta și am făcut ce mi-a spus, după ce i-am oferit ceea ce și-a dorit, a făcut o vrajă de dragoste pentru a ne ajuta să ne întoarcem împreună. La scurt timp după ce și-a făcut vraja, iubitul meu a început să-mi trimită din nou mesaje și s-a simțit îngrozitor pentru ceea ce m-a supus. A spus că am fost cea mai importantă persoană din viața lui și știe asta acum. Ne-am mutat împreună și el a fost mai deschis față de mine decât înainte și a început să petreacă mai mult timp cu mine decât înainte. De când m-a ajutat dr. Ogaga, partenerul meu este foarte stabil, fidel și mai aproape de mine decât înainte. Recomand cu caldura Dr.Ogaga oricui are nevoie de ajutor. E-mail: ogagakunta@gmail.com 1) Vrăji de dragoste 2) Vrăji de dragoste pierdută 3) Vrăji de divorț 4) Vrăji de căsătorie 5) Vraja de legare. 6) Vrăji de despărțire 7) Alungați un Iubit trecut 8.) Vrei să fii promovat în biroul tău/ Vraja de loterie 9) vrei să-ți mulțumești iubitul Contactați acest om grozav dacă aveți vreo problemă pentru o soluție de durată ogagakunta@gmail.com

Aug. 31, 2022, 7:32 p.m.
0
0

Loana Alin

A trecut mai bine de o lună și totul pare că a revenit la normal. El a început să mă trateze mai bine și a fost un proces de vindecare pentru amândoi. Coșmarul care durase aproape 2 ani s-a încheiat în sfârșit. Parcă ne-am îndrăgostit din nou! Amândoi am lăsat trecutul în urmă și încercăm să mergem înainte și, pentru prima dată după mult timp, viitorul pare mult mai luminos. Nu pot exprima în cuvinte cât de recunoscător îi sunt doctorului Ilekhojie! Este ca și cum am redescoperit în sfârșit acele lucruri unul despre celălalt care ne-au făcut să ne îndrăgostim în primul rând. Toate îngrijorările și stresul au dispărut pur și simplu. Îți mulțumesc Dr. Ilekhojie pentru că mi-ai salvat Căsnicia ruptă. Eu și soțul meu trăim din nou fericiți.. Toate datorită lui Ilekhojie. Contactați-l pentru a vă restabili căsătoria. E-mail: (gethelp05@gmail.com) Sunați sau Whatsapp +2348147400259

Sept. 7, 2022, 4:12 p.m.
0
0

Aurelia Daiva

Am găsit un ajutor divin care este foarte real, cinstit și face ceea ce spune că va face, a durat câteva zile până când vraja mea a ieșit la iveală și rezultatele sunt uimitoare... să te binecuvânteze și Dumnezeu să te țină în siguranță și bine. . Mi-am recăpătat fostul cu ajutorul doctorului Ilekhojie. Toată viața mea nu am văzut niciodată așa ceva. Mă simt foarte fericit și împlinit că am luat decizia corectă. Este atât de real și de puternic!! Whatsapp-i direct +2348147400259). Dacă vrei iubire necondiționată, trebuie să te dăruiești complet. Dragostea este un angajament, nu un sentiment. Stiu diferenta. Relațiile necesită un angajament serios pe care majoritatea nu îl au. Căsătoria este și mai grea și cei mai mulți nu sunt capabili să se ocupe de responsabilitățile de a fi loiali, credincioși, dedicați și devotați soției și vieții tale împreună, deoarece aceasta este prioritatea ta și nimic altceva nu contează. Luați legătura cu Dr Ilekhojie și găsiți soluții la problemele dvs. de căsătorie sau relație. E-mail: gethelp05@gmail.com

March 15, 2023, 1:11 p.m.
0
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha