Tiroidita autoimuna este o tulburare a glandei tiroide, in care organismul ataca tiroida. Glanda in forma de fluture este situat sub laringe. Rolul sau principal este de a reglementa si metabolismul energetic prin producerea de hormone tiroidieni ce contin iod. In functie de tinta unui atac autoimun, aceasta poate avea ca rezultat fie hiperfunctie tiroidiana (hipertiroidism, boala Grave) sau hipofunctie (hipotiroidism, Hashimoto). Pentru persoanele afectate, este important sa fie constienti de rolul crucial al celor doua minerale iodul si seleniul in tiroidita autoimuna.
Prof Dr. Duntas este un expert in tratamentul glandei tiroide, care se bucura de o reputatie la nivel mondial. El s-a nascut in Grecia si a foste ducat in Italia si Germania. Tiroida si tulburarile conexe au fost obiectul de cercetare de mai multi ani. Cei 64 de ani vechime si cunostintele sale profunde, trec mai departe nu numai studentilor sai de la Universitatea din Atena, dar, de asemenea, in numeroase articole din reviste stiintifice.
In septembrie 2015, a subliniat in Revista Cercetari Hormonale si Metabolice functiei specifice a iodului si seleniului pentru functia generala a tiroidei si in situatia speciala a tiroiditei autoimune.
Un adult sanatos are nevoie de 180-200 µg de iod in viata de zi cu zi. Aceasta valoare este de obicei usor de atins prin adaugarea pestelui de mare, a produselor lactate si sare iodata in dieta.
Prea mult iod nu este recomandat, deoarece excesul de iod (300 µgpro Tag), in concordanta cu ce sustine Duntas, creste semnificativ riscul de tiroidita autoimuna.
La persoanele sensibile, aportul regulat ridicat de iod poate duce la modificari moleculare in celulele tiroidiene, in cele din urma duce la pierderea de tesut tiroidian. Din acest motiv, pacientilor Hashimoto cu procese autoimune active le sunt adesea recomandate evitarea iodului din medicamente si a algelor – bogate in iod (adesea folosite pentru prepararea de sushi).
Destul de diferita este imaginea atunci cand analizam seleniu. Pacientii cu hipofunctie tiroidiana, hiperfunctie si orbitopatie endocrina prezinta adesea un nivel scazut de selenium in sange. Ca parte a asa-numitelor protein-seleniu, seleniul este implicat in procesele antioxidante si anti-inflamatorii, prevenind astfel instalarea tiroiditei autoimune.
Prin urmare, Prof Duntas recomanda controale regulate ale nivelului de seleniu la pacientii cu tiroidita autoimuna. Ca urmare, acestia trebuie sa se asigure ca preiau cantitati suficiente din acest element. Cea mai mare parte se poate gasi in produsele alimentare solide si foarte rar in apa potabila si alte bauturi. Cele mai bune surse de selenium include pestele, carnea (ex. ficatul), produsele din cereale integrale, uleiul de susan, laptele, legumele si fructele cu coaja lemnoasa in special. Pentru a se ajunge la valoarea de referinta recomandata nutritionala de 50 micrograme de seleniu, ar trebui ca acestia sa consume 200 g de peste, 350 g de carne sau 200 g de oua in fiecarezi.
Suplimente nutritive specifice pot fi o alternativa (de exemplu, Fertilovit®FThy). Acestea sunt in mod special recomandabile inainte de sarcina sau ca un support valoros al bunastarii generale in timpul lunilor de iarna. Pacientii pot sa solicite apoi doze mai mici de medicamete, la randul lor, reducand riscul unor posibile reactii adverse.
Referinta:
Duntas LH Rolul de iodsiseleniuin autoimunaTiroidita. HormMetab Res. 2015 septembrie; 47 (10): 721-6. doi: 10.1055 / s-0,035-1,559,631. Epub 2015 11 septembrie.