47
None
83

Scăderea dioptriilor cu laser

 

     Cea mai modernă metodă de a scăpa definitiv de ochelari sau de lentile de contact (operaţie cu laser). Aceasta corectează viciile de refracţie ale ochiului, între care se includ miopia, hipermetropia şi astigmatismul. 
 
     Corecţia presbiopiei cu ajutorul tehnicilor laser (scăderea, odată cu înaintarea în vârstă, a posibilităţii de a citi de aproape) nu a luat încă o mare amploare şi, chiar dacă se realizează în anumite centre oftalmologice din lume,  nu este permanentă şi nu are proba timpului.
 
     Miopia de până la -7 D, hipermetropia de până la +4 dioptrii şi astigmatismele de 3D se pot corecta cu laser prin diverse tehnici (Lasek, Prk, Lasik). Dacă dioptriile sunt mai mari decât aceste valori, există alte tehnici de scădere a lor, respectiv implant de cristalin artificial în scop refractiv. În acest caz se înlocuieşte cristalinul natural cu un cristalin artificial, adaptat la puterea dioptrică necesară, iar dacă dioptriile sunt foarte mari, sunt disponibile cristaline personalizate.
 
      Pentru a beneficia de aceste operaţii trebuie ca vârsta să fie de peste 18-20 ani, refracţia oculară să fie stabilă, adică să fim siguri că dioptriile nu mai cresc (mai ales în cazul miopiilor). Operaţia este recomandată pentru cei care vor să renunţe la ochelari sau la lentilele de contact.
 
     Pacienţii nu trebuie să aibă alte afecţiuni sistemice (reumatism articular acut, diabet zaharat, LES, leucemii, limfoame sau neoplazii etc.).
 
   Persoanele care au purtat lentile de contact vor întrerupe folosirea lor cu 2-4 săptamani înainte de operaţie. Preoperator, se vor face diverse măsurători (autorefractometrie, keratometrie, topografie corneană, pahimetrie şi examen de câmp vizual).
 
     Operaţia se realizează fară internare, cu anestezie topică (picături).
 
     Atenţie! Acuitatea vizuală obţinută postoperator nu va depăşi acuitatea vizuală maximă ce poate fi obţinută cu cea mai bună corecţie cu ochelari.
 
     Tipuri de operaţie cu laser: 
 
    PRK (photorefractive keratectomy) sau fotokeratectomia refractivă - se bazează pe fotoablaţia ţesutului cornean anterior în zona optică; se realizează o remodelare a suprafeţei de ordinul micronilor. Laserul se aplică numai pe partea anterioară a corneei, timp de 30-60 secunde.
 
     LASEK ( Laser assisted subepithelial keratectomy) - seamănă cu precedenta, dar este mai bine tolerată. 
 
     Aceste două metode (LASEK şi PRK) sunt cele mai lipsite de riscuri. 
 
    LASIK (laser in situ keratomileusis) - este o autogrefă refractivă, lamelară, care permite corecţia prin aplatizarea curburii corneene anterioare. Se realizează o keratectomie lamelară, respectiv îndepărtarea straturilor anterioare ale corneei, se aplică laser, apoi grefonul se repune la loc. Prezintă mai multe riscuri decât LASEK şi PRK.
 
     În primele 24-72 ore, postoperator, apare senzaţia de corp străin, lăcrimare, fotofobie, chiar durere, care cedează la administrarea de antialgice în câteva ore. Imediat postoperator, bolnavilor li se aplică lentile de contact terapeutice, timp de 2-3 zile. Vor purta ochelari de soare pentru protecţie şi vor urma tratament topic cu antiinflamatorii steroidiene şi nesteroidiene, cicatrizante corneene etc.
 
      În prima lună, pacienţii vor evita expunerea la soare, aburi, fum, machiaj, efort fizic excesiv.
 
      Postoperator se face control la 24 ore, 7 zile, 30 zile, 3 luni. 
 
     Recuperarea totală postoperatorie este variabilă, putând dura până la câteva luni. 
 
     Pe termen lung, în majoritatea cazurilor, evoluţia postoperatorie este favorabilă.
 
     În concluzie, operaţia de scădere a dioptriilor cu laser are o rată foarte mare de succes, este uşor suportată de pacient, iar vindecarea este rapidă. 
 
    În România preţul unei astfel de operaţii, cu toate că se efectuează cu exact aceeaşi aparatură de ultimă oră, este mult mai mic decât în ţările vecine, în Comunitatea Europeană sau în Statele Unite ale Americii.

Comentarii


ANDREEA

buna seara ! as dori sa stiu cat costa o operatie pt. un ochii eu am -3 la amii ochi port lentile de mai bine de 5 ani si am 25 de ani va multumesc

Sept. 24, 2012, 9:24 p.m.
1
0

Dr. Andrei Filip

Buna ziua, operatia costa 2100 lei/ochi. Dioptriile dvs se pot reduce la zero. Pt mai multe detalii ma puteti contacta pe andrei@amaoptimex.ro. O zi frumoasa!

Sept. 29, 2012, 3:55 p.m.
1
0

ilie

Buna ziua Sunt din cluj-napoca si ma intereseaza daca la cluj exista tehnologia prezentata mai sus precum si specialisti in acest domeniu .Multumesc frumos.

Feb. 14, 2013, 5:36 p.m.
1
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha