47
None

Mai sunt multe de văzut - Nu lăsa cataracta să te împiedice să te bucuri de viață

Este trist că pe măsură ce îmbătrânim este afectată și vederea, astfel fiind limitate independența și activitățile considerate normale până nu demult. Acesta este procesul natural de îmbătrânire, însă din fericire, în ceea ce privește ochii, acum avem tehnologia care ne ajută să putem păstra sau restaura vederea la un nivel bun. O condiție obligatorie în acest sens este să mergeți periodic la oftalmolog, pentru a depista la timp anumite afecțiuni și a le trata.

Cataracta este una dintre aceste afecțiuni, care apar după 60 de ani, dar este tratabilă, printr-o operație ușoară și prietenoasă dacă este efectuată la momentul potrivit, atunci când dispare confortul vizual. Se recomandă ca intervenția să se realizeze la timp din mai multe motive. Primul este că vă reduce perioada de timp în care nu vă puteți bucura de o vedere bună și, cum spuneam, de independență, chiar și față de ochelari și nu numai. De asemenea, cu cât intervenția se realizează mai târziu, când cataracta este mai avansată, crește riscul de apariție a complicațiilor în timpul operației, iar vindecarea după operație poate fi mai lentă.
Cum ne pregătim pentru operația de cataractă?
După ce s-a pus diagnosticul, se efectuează un set de investigații pentru a alege cristalinul artificial potrivit. Pacientul poate opta pentru un cristalin multifocal / EDOF care după operație îi va oferi independență față de ochelari la majoritatea activităților și cu care va vedea bine la toate distanțele (aproape, intermediar, depărtare) sau pentru un cristalin monofocal care corectează dioptriile la o singură distanță, fie la aproape, fie la depărtare. Medicul oftalmolog este mereu aproape de pacient, pentru a-i oferi toate aceste informații și pentru a-i recomanda cel mai potrivit cristalin artificial pentru nevoile și stilul său de viață.

Am ajuns la momentul operației
Așa cum scriam, operația de cataractă este o intervenție prietenoasă, nu este nevoie de internare, anestezia este locală. Prin tehnica facoemulsificării cu ultrasunete, chirurgul oftalmolog sparge cristalinul opacifiat, îl scoate printr-o incizie de aproximativ 2 mm care se autosigilează (nu are nevoie de sutură/cusătură), apoi introduce cristalinul artificial în sacul cristalinian rămas intact. Totul durează câteva minute. Pacientul pleacă acasă, cu ochiul operat pansat și revine a doua zi la control. Este bine să fie însoțit.

După operația de cataractă
Vederea începe să revină din primele zile și se îmbunătățește pe măsură ce ochiul se vindecă, iar creierul se obișnuiește cu noua imagine primită. Operația de cataractă nu se efectuează în aceeași zi la ambii ochi, dar este recomandat ca intervalul de timp dintre cele două operații să fie scurt.
Restricțiile postoperatorii țin de o igienă foarte bună și de evitarea eforturilor fizice mari pentru o perioadă limitată de timp. De asemenea, se va prescrie un tratament cu picături, iar echipa medicală Ama Optimex îi va fi alături de tot parcursul vindecării.
Este important de înțeles că după operație treceți printr-o perioadă în care se va produce vindecarea și neuroadaptarea. Asta înseamnă că puteți întâlni fenomene diverse, precum percepția diferită a culorilor (sunt mai vii), sensibilitate la lumină, senzație de uscăciune oculară, de corp străin etc. Aceste fenomene sunt considerate normale și ne așteptăm să dispară pe măsură ce ochii se vindecă.
Este atât de ușor să avem o vedere bună, la orice vârstă și să ne bucurăm de viață, de călătorii, de cei dragi!

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha