Avizul medico-sportiv este un document medico-legal rezultat în urma unei evaluări periodice standardizate realizate de medicii de medicină sportivă și are o valabilitate de 6 luni. Oricare ar fi sportul practicat, avizul medico-sportiv este necesar pentru a stabili dacă putem practica sport în siguranță și pentru a identifica potențiale probleme de sănătate care pot afecta performanțele noastre.
În cadrul avizului medico-sportiv se iau în considerare următoarele aspecte: starea de sănătate, starea de nutriție și dezvoltare fizică, capacitatea de efort.
Evaluarea medicală
Aceasta include un istoric medical complet, examen clinic detaliat, analize de laborator și are ca scop asigurarea faptului că suntem într-o stare bună de sănătate generală și că putem face față eforturilor fizice specifice sportului nostru.
Examinarea antropometrică - îndrumarea spre excelență
Diagnosticul stării de nutriție și dezvoltare fizică se realizează prin somatoscopie, somatometrie și determinarea compoziției corporale. Biotipul somatic, indicii antropometrici, alături de evaluarea posturii, sunt esențiale pentru atingerea performanțelor și pot fi factori importanți în selecția și orientarea talentelor. Compoziția corporală variază în funcție de vârstă, sex și sportul practicat, iar aportul energetic trebuie corelat cu aceasta și statusul nutrițional al sportivului. Biotipul somatic reprezintă calitățile somatice esențiale pentru practicarea unui anumit sport. Acesta se apreciază prin indici antropometrici cu determinare predominant genetică, iar indicii care variază sub influența factorilor de mediu trebuie corelați cu compoziția corporală. Această examinare este importantă în toate cele 3 etape ale selecției medico-sportive.
Evaluarea aptitudinilor fizice
O componentă importantă a avizului medico-sportiv este evaluarea capacității funcționale și efort în funcție de tipul predominant de efort din disciplina sportivă. Aceasta include evaluarea neuromusculară, examinarea psihologică, EKG de repaus și testarea capacității de efort aerobă și anaerobă. Testul de efort cardio-pulmonar (CPET) este esențial pentru sportivii de performanță, oferind informații detaliate despre capacitatea lor de efort, răspunsul cardio-pulmonar. Ecocardiografia este utilă pentru evaluarea remodelării adaptative a inimii și identificarea afecțiunilor structurale. Această evaluare complexă ajută la identificarea semnelor precoce ale oboselii patologice și a afecțiunilor cardiovasculare sau pulmonare.
Să ne bucurăm de sport în siguranță
Pe baza evaluărilor medicale și a rezultatelor testelor, medicul de medicină sportivă va furniza recomandări specifice. Acestea pot include sugestii pentru îmbunătățirea alimentației, recomandări privind procesul de refacere, medicație, precum și sfaturi pentru evitarea accidentărilor. De asemenea, medicul va discuta despre orice afecțiuni medicale preexistente și va oferi îndrumări pentru gestionarea lor.
Puncte cheie:
Introducerea unei evaluări standardizate la nivel european în scopul oferirii celei mai bune îngrijiri pentru toți sportivii de elită.
Accentuarea importanței screening-ului ECG în rândul populației de sportivi.