37
None

Îmbunătățirea performanțelor piloților de raliu

Omul de știință din creierul nostru
Emisfera cerebrală stangă se comportă întocmai ca un om de știință tipic. Folosește cuvintele ca să definească, să clasifice, să descrie. Lucrează cu abstractizări și cu simboluri, scrie. Analizează situațiile și lucrurile plecând de la fiecare detaliu sau element component în parte. Gândește în pași logici, secvențial. Își organizează lucrurile în timp și le execută într-o anumită ordine. Își folosește rațiunea pentru a trage concluzii pe baza unor date, a unor fapte și pe baza unei organizări logice. Utilizează numerele și respectă regulile de folosire a lor. Leagă ideile unele de altele, surprinde relațiile de tip cauză-efect. De principiu, emisfera cerebrală stângă este cea folosită în mod predominant de bărbat.

Artistul din creierul nostru
Emisfera cerebrală dreaptă întruchipează artistul din noi. Artistul „gândește“ nonverbal, în imagini, sunete, emoții. El recunoaște și modelează forme. Plasează elementele într-un context, percepe conexiunile dintre ele precum și întregul din care ele fac parte. Percepe spațial. Nu are sensul timpului. Sintetizează, schematizează, vizualizează, crează și folosește diferite scheme ori modele pentru abordarea realității. Folosește analogii și asocieri de idei, vede legături, înțelege și folosește metafore. Percepe intonațiile vocii, ritmicitatea vorbirii și a muzicii, tonalitătile, muzica. Are simțul culorilor. Își imaginează și visează. Este empatic și intuitiv. Ia decizii pe baza impresiilor, a sentimentelor și a imaginilor, “judecând” nu linear, ci în salturi. Reconstituie un întreg pe baza unor informații parțiale. Interacționează, comunică spontan, se raportează mai degrabă la lucruri decât la numere. Este creativ. Este pasionat de spiritual și de mistic. De principiu, emisfera cerebrală dreaptă este cea folosită în mod predominant de femei.
Ei bine, fiecare dintre noi foloseste preponderant o anumită emisferă cerebrală. În timp, procesele conștiente vor ajunge să-și găsească sediul în această emisferă, în timp ce subconștientul/inconștientul vor fi ancorate în legile și modelele celeilalte emisfere. Asta nu înseamnă că nu ne putem folosi ambele emisfere în mod conștient! Noi putem dezvolta cele două tipuri de capacități, le putem exersa și este chiar indicat să o facem. Mai mult, este necesar să le facem să lucreze în tandem. Evident, a folosi mai mult din creierul nostru înseamnă a folosi mai bine fiecare emisferă cerebrală în parte, dar și a le “imbina” mai bine.
Să ne imaginăm ce ar însemna ca toate aceste capacități ale pilotului de raliu să actioneze sinergic! Ce ar însemna dacă “omul de știință” și “artistul” și-ar da mâna în realizarea obiectivelor sportivului, în loc să se certe?
Concluzia este că împreună vom crea un individ care este consecvent în ceea ce gândește și în ceea ce simte. Un om care se va exterioriza în concordanță cu gândirea și trăirile lui.
Un magician. Un campion mondial de raliuri. Un om împlinit și în final UN MAESTRU.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha