Creierul nostru, care are o greutate aproximativă de 1375 grame, funcționează cu ajutorul unor circuite neuronale sau celule nervoase. Comunicarea între neuroni este atât electrică cât și chimică. Un sfert din creier este folosit pentru a controla ochii, aceștia având doar funcția fundamentală de „cameră de luat vederi”. Oamenii isteți își antrenează creierul pentru a memora cât mai bine.
Un pilot de raliuri are nevoie să rețină cât mai bine traseul pe care îl parcurge înaintea concursului și în special să identifice capcanele acestuia și locurile unde ar putea merge mai tare.
Deși cele două emisfere ale creierului au același aspect, ele îndeplinesc sarcini diferite. Acestea sunt unite printr-o porțiune de țesut nervos denumit corp calos. În cazul în care acesta este tăiat sau rănit, cele două emisfere cerebrale se vor comporta parțial independent, având gânduri și emoții separate.
Emisfera stângă este responsabilă cu controlul miscărilor din partea dreapta a corpului și conține cei mai importanți centri: ai vorbirii, limbii, perspicacității în matematică și gândirii logice. Emisfera stângă este sediul limbajului, cuvântului, implică aspectele lingvistice ale scrierii, este sediul calculului logic, cifrelor, raționamentelor, capacității de analiză și abstractizare. Prin ea, orice percepție se traduce în reprezentare logică, semantică și fonetică. Persoana dominată de emisfera stângă are preferință pentru relațiile cauzale unilaterale (cauza - efect), caută să aibă explicații pentru orice, gândirea fiind metodică și structurată.
În situații limită, vocea din aceasta emisferă a pilotului de raliu va spune: nu mergem mai departe, putem avaria mai rău mașina; ne-am risca viața în felul acesta. De aceea aici trebuie să intervină psihologul sportiv.
Emisfera dreaptă controlează partea stângă a corpului fiind responsabilă pentru senzațiile vizuale, talentul muzical și gândirea liberă sau abstractă. Emisfera dreaptă este sediul gândirii fără limbaj, al înțelegerii nonverbale, al recunoașterii formelor, percepțiilor spațiale… Ea este responsabilă pentru tonul și intonațiile vocii, pentru ritm, muzică, imaginație, simțul culorilor, visuri... Imaginația și intuiția își au locul în această emisferă. Persoana cu această emisferă dominantă are o memorie video spațială, preferând o abordare intuitivă, interactivă.
Piloților de raliu, în situații limită vocea aici le-ar spune: mergem mai departe fără să ne gândim la ce mai putem strica; mergem mai departe pentru că vom câștiga.
Având în vedere aceste caracteristici, s-au pus în evidență profesiile în care sunt implicate una sau alta dintre emisfere în mod preponderant. Profesii care implică folosirea emisferei stângi sunt: inginer, tehnician, economist, administrator, medic, jurist, informatician, chimist, matematician. Printre profesiile care implică folosirea emisferei drepte avem: muzician, dansator, scriitor, artist, poet, psiholog, sculptor, expert în relații umane, filozof (fondator de sistem), manager, actor, pilot (pentru a atinge performanțe maxime este indicat să se contopească și cu calitățile emisferei stângi). (urmare în numărul viitor).
None