3
None

„Anestezia la pacienţii cu politraumatism reprezintă una dintre cele mai mari provocări„

Clinica noastră îngrijește pacienți extrem de gravi, mulți dintre aceștia venind prin transfer din spitale regionale, ceea ce presupune pregătirea în permanență pentru urgențe de o maximă gravitate. Secția este dotată cu aparatură modernă de ultimă generație, obținută prin programe comune ale Ministerului Sănătății și ale Băncii Mondiale, dar și din resurse proprii. Această tehnologie medicală de vârf, ne permite aplicarea de proceduri medicale avansate, conform cu recomandările internaționale. Astfel, fiecare pacient poate beneficia de monitorizare invazivă complexă, metode de ventilație mecanică, terapie de substituție renală continuă la pat etc.  

Îngrijirea unui pacient cu traumă multiplă
Anestezia la pacienţii cu politraumatism reprezintă una dintre cele mai mari provocări, pentru că medicul anestezist trebuie să îngrijească un pacient despre care nu deține informații, care de cele mai multe ori este instabil hemodinamic și respirator şi care ar putea prezenta comorbidităţi evidente, care cresc riscul anestezic. Referitor la managementul de terapie intensivă, monitorizarea hemodinamică, corectarea dezechilibrelor fluido-coagulante și suportul nutrițional reprezintă elemente esenţiale. Dispunem de tehnologie modernă de monitorizare avansată și ecografie transesofagiană continuă. Lucrând într-un spital de urgență, managementul acestor cazuri complexe este realizat de echipe multidisciplinare, fiecare având un rol bine stabilit în algoritmul terapeutic al pacientului.

Programul național de transplant de organe și țesuturi
Am făcut parte din echipa care a introdus algoritmele de identificare, diagnostic, menținere și anestezie destinate potențialului donor de organe aflat în moarte cerebrală. Aceste protocoale sunt extrem de riguroase, sunt standardizate, fiecare membru al echipei noastre le cunoaște în amănunt, astfel încât în procesul de diagnosticare nu sunt admise erori. De asemenea, există definiții clare ale parametrilor ideali pe care le folosim pentru acești pacienți, referitoare la menținerea perfuziei organelor ce urmează să fie transplantate și a modalităților farmacologice optime necesare, în vederea menținerii funcției acestor organe în limite normale pentru prelevare și pentru transplant.
În clinica noastră s-a efectuat prima prelevare multiorgan din țara noastră și am făcut parte din echipa care a asigurat partea de anestezie și terapia intensivă pentru primele transplante de cord din România.

Importanța nutriției în îngrijirea pacienților critici
Am creat și am dezvoltat un centru pentru nutriția clinică în cadrul secției noastre, atât pentru pacienții critici cât și pentru pacienții cu diverse alte patologii, lucrând astfel într-o echipă multidisciplinară cu colegii din celelalte specialități clinice ale spitalului, cu scopul de a realiza evaluarea nutrițională și planul de nutriție adaptat patologiei și individualizat fiecărui pacient.
Nutriţia clinică reprezintă un aspect vital al managementului pacienților critici. Aceasta presupune administrarea substratelor nutritive în scop medical, sub forma unui suport nutriţional specializat, la pacienţii spitalizaţi, prescris şi monitorizat de către o echipă medicală specializată (echipa de suport nutriţional) sau de către un medic cu pregătire specială în nutriţia clinică. Nutriţia enterală include alimentarea pe sonda intragastrică sau intrajejunală, iar nutriţia parenterală presupune administrarea intravenoasă (pe un cateter venos central sau pe un cateter periferic) a substanțelor nutriţionale. Formulele enterale conţin atât macronutrienţi (proteine, lipide, carbohidraţi, apă şi electroliţi), cât şi micronutrienţi (vitamine şi oligoelemente), în timp ce soluţiile parenterale nu conţin micronutrienţi, aceştia trebuind adăugaţi ulterior, în funcție de necesarul nutrițional al pacienților. La ora actuală dispunem de tehnologii avansate și în acest domeniu, pompe de alimentație, diverse tipuri de sonde, precum și preparate adaptate specificului metabolic și necesarului nutrițional ale unor patologii distincte (diabet, boli hepatice, pancreatite, boli renale, patologii intestinale etc).

Implicarea medicului de terapie intensivă în îngrijirea unui pacient critic cu arsuri grave.
Unitatea de îngrijire a pacienților cu arsuri grave din cadrul spitalului nostru dispune de șase rezerve, a câte un pat fiecare, în care acești pacienți pot fi îngrijiți într-un mediu izolat. Pacientul cu arsuri grave reprezintă o categorie aparte a pacienților critici, prin prisma impactului sever pe care îl are arsura asupra organismului. Pacienții beneficiază de îngrijire din partea unei echipe multidisciplinare de medici intensiviști și chirurgi plasticieni, și prin prisma polivalenței spitalului nostru, pot beneficia de consulturi interdisciplinare, în funcție de particularitățile evolutive ale fiecărui caz. Pacientul ars grav este modelul cel mai complex al unui pacient critic, tulburările metabolice precoce și reacția adaptativă la stresul produs de arsură inducând o disfuncție organică multiplă, ce necesită o intervenție de terapie intensivă promptă. Este un domeniu în continuă cercetare, dar în pofida descoperirilor și îmbunătățirii managementului în ceea ce privește resuscitarea volemică, excizia și grefarea precoce și controlul infecțiilor, pacienții cu arsuri grave au încă o incidență crescută a mortalității sau sunt la risc de a dezvolta morbidități importante secundare modificărilor metabolice apărute. Și în această secție se urmărește aplicarea cu strictețe a protocoalelor internaționale, rezultatele noastre fiind comparabile cu datele din literatură.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha