46
None

Rolul chirurgiei minim invazive în tratamentul endometriozei profunde

Femeile din toate grupurile etnice și sociale, predominant de vârstă reproductivă, pot fi afectate de endometrioză. Această boală ginecologică des întâlnită este definită ca prezența țesutului de tip endometrial în afara uterului, care induce o reacție cronică, inflamatorie. Tratamentul optim pentru endometrioză este încă neclar, cu o întârziere în diagnosticarea bolii citată la aproximativ 6,7 ani. Boala afectează între 5 și 15% dintre femeile de vârstă reproductivă, cu prevalență variabilă între populații. Simptomele endometriozei variază de la lipsa durerii până la durerea pelvină severă debilitantă, cronică, incapacitantă, care afectează negativ calitatea vieții, sănătatea mintală și interacțiunile sociale. Pacienții care suferă de endometrioză raportează o deteriorare a productivității vieții profesionale la o medie de aproximativ 10 ore pe săptămână. Există o corelație slabă între leziunile descoperite în cadrul unei intervenții chirurgicale cu simptomele bolii, care nu sunt direct reprezentative pentru severitatea bolii. O proporție de femei sunt diagnosticate întâmplător în momentul laparoscopiei pentru alte afecțiuni pelvine. Unele femei cu boală minoră sunt suprainvestigate, tratate și chiar supuse unei intervenții chirurgicale, în timp ce o parte dintre femeile cu boală gravă trec neobservate. Cu orice formă de management, recurența durerii și ratele reoperatorii în chirurgia conservatoare sunt mari și adesea subestimate. Experiența și nivelul de calificare al chirurgului operator influențează rezultatul tratamentului.
O gamă largă de abordări medicale și chirurgicale au fost practicate pentru managementul endometriozei. Tratamentul medical care are ca scop suprimarea ovulației cu agenți hormonali este eficient în reducerea durerii la 80-90% dintre femei; Cu toate acestea, reapariția durerii este frecventă după întreruperea tratamentului. Laparoscopia sau chirurgia robotică este acum considerată alegerea preferată de management pentru endometrioză datorită progreselor în tehnologia chirurgiei minime invazive. Tehnicile laparoscopice pentru tratamentul endometriozei depind de localizarea leziunilor, de severitatea simptomelor și de scopul tratamentului.

Rolul și avantajele chirurgiei minim invazive
Excizia completă și corectă a leziunilor de endometrioză profundă, fie că vorbim de chisturile endometriozice, de leziunilor de endometrioză profundă de la nivel pelvin sau endometrioza vezicii urinare și a intestinului, aduce o îmbunătățire a calității vieții. Un studiu realizat pe o parte din pacientele operate arată faptul că în urma intervenției chirurgicale, a existat o ameliorare semnificativă a dismenoreei (menstruație dureroasă), dispareuniei (durere sau disconfort in timpul actului sexual), durerilor pelvine cronice, durerilor la defecație și durerilor abdominale non-menstruale. S-a observat, de asemenea, o îmbunătățire a scorului pentru calitatea vieții evaluat prin chestionarele de specialitate. Astfel, am înregistrat o îmbunătățire remarcabilă în toate aspectele sănătății mentale și fizice în cadrul pacientelor care au fost supuse unei intervenții chirurgicale în care s-au excizat laparoscopic leziunile de endometrioză profundă.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha