46
None

Deficitul de progesteron în premenopauză

Primul hormon pe care nu îl mai produce ovarul, încă din perioada de premenopauză este progesteronul.
Dacă nu este administrat atunci când începe să fie deficitar apare fenomenul de exces estrogenic, vizibil din punct de vedere clinic prin fibroame uterine, adenomioză, endometrioză sau polipi endometriali.
Principalele simptome care sugerează producție insuficientă de progesteron sunt: balonare, durere de sâni, exces ponderal, edem facial, oboseală, spotting pre-menstrual, acnee.
Modalitățile prin care putem corecta acest deficit sunt: administrarea progesteronului în faza luteală (suprapus peste producția naturală de progesteron, în cadrul ciclului menstrual fiziologic), fie progesteron micronizat, atât per os, întrucât progesteronul micronizat este absorbit pe cale digestivă, cât și intravaginal sau progesteron bio-identic.
Atunci când în pre-menopauză apare fenomenul de spaniomenoree (alungirea treptată a intervalului care separă fluxurile menstruale) este o dovadă că ciclurile încep să devină anovulatorii, deci cu exces de estrogen și cu absența progesteronului.
Suplimentarea cu progesteron în premenopauză ajută inclusiv în normalizarea funcției tiroidiene, a metabolismului, îmbunătățește libidoul, calitatea somnului și nivelul de cortizol.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha