15
None

Prevenție, depistare precoce şi tratament al leziunilor precanceroase colorectale

Dintre cancerele digestive singurul care are un program de screening dedicat este cel colorectal. Programul de „Prevenție, depistare precoce, diagnostic şi tratament precoce al leziunilor precanceroase colorectale” sub acronimul ROCCAS, a început, aşa cum se ştie deja, ca un program pilot finanțat de Uniunea Europeană în 2019 (şi s-a încheiat în decembrie 2023) în județele din sudul țării cu 4 centre  coordonatoare ale screeningului (Bucureşti cu 2 centre, Institutul Clinic Fundeni şi Spitalul Militar Central, Craiova cu Universitatea de Medicină şi Farmacie şi Constanța cu Spitalul Clinic Județean). Au fost incluse în screening persoane între 50 şi 74 de ani asimptomatice şi fără risc crescut în afara vârstei, şi de asemenea persoane simptomatice şi cu risc crescut familial sau personal; au fost testate prin teste imunochimice fecale (FIT) 50.000 persoane din cele 4 regiuni arondate (aproximativ 200.000 de persoane) şi au fost trimise pentru colonoscopie persoanele FIT pozitive. La aceşti pacienți pozitivi au fost descoperite leziuni neoplazice la peste 50% (polipi adenomatoşi şi cancere în cea mai mare parte în stadii precoce); polipii au fost rezecați în momentul colonoscopiei, în aceeaşi zi în peste 90% din cazuri.

În momentul actual suntem în faza de pregătire a programului pentru extensie la nivelul întregii țări şi continuare în județele din sudul țării. Ca şi în primul proiect, desfăşurat între 2019 şi 2023 vor fi oraganizate 2 etape; una educațională coordonată ca şi în 2019 de Institutul Clinic Fundeni, în care se vor organiza cursuri pentru medicii de medicină generală, medicii specialişti gastroenterologi/endoscopişti şi anatomopatologi din întreaga țară (estimăm 800 de participanți) şi o etapă/proiect de screening efectiv, cu centre dedicate de colonoscopie. Screeningul va fi coordonat de celelalte  centre universitare din țară care nu au fost implicate în proiectul pilot inițial: Iaşi, Târgu Mureş, Cluj Napoca, Timişoara şi va începe în județele arondate acestor centre universitare, foarte probabil în a doua parte a anului 2024.
În diverticuloza colonică factorii de risc sunt vârsta (la 60 de ani de exemplu aproximativ 60% din persoane au diverticuli), factorul genetic şi evident alimentația. Legat de alimentație este cunoscut faptul că alimentația săracă în fibre vegetale (legume şi fructe) predispune la apariția diverticulozei colonice. Recomandarea este de a consuma zilnic începând din copilărie cel puțin cinci porții de legume şi fructe. De asemenea este recomandată combaterea sedentarismului şi a obezității. Pentru o evoluție nefavorabilă este indicată oprirea fumatului şi tratamentul diabetului zaharat.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha