Pentru a realiza mișcările necesare diferitelor sporturi, un atlet își schimbă postura frecvent. Postura este starea de echilibru a musculaturii și a scheletului, care protejează structurile corpului împotriva traumatismelor sau a deformărilor progresive.
O postură corectă ajută la realizarea mișcărilor într-un mod eficient, oferind astfel sportivului șansa de a realiza o performanță mai bună. O postură greșită poate produce mișcări ineficente, ceea ce înseamnă că atletul va fi nevoit să se miște mai mult pentru a compensa problemele de postură. Problemele de postură pot duce la un consum de energie suplimentar sau chiar apariția unor accidentări, iar aceste lucruri pot face diferența între câștig și înfrângere.
Gimnaștii sunt un exemplu de sportivi de vârste fragede care practică sport intensiv de la 4-5 ani. Postura lor este una lordotică, deoarece este practicată frecvent în cadrul exercițiilor. Flexia exagerată a coloanei lombare va duce în timp la lombalgii, lucru mai des întâlnit la gimnaste.
Efectele posturii asupra performanței sportive și a sănătății generale
Menținerea unei posturi bune este importantă, deoarece organele interne se situează astfel pe poziții care le permit funcționarea optimă. De exemplu, la persoanele cu o postură lordotică a coloanei, intestinele sunt deplasate din poziția lor obișnuită și apasă pe peretele abdominal. Acest lucru are efecte uriașe asupra livrării resurselor energetice și va afecta durata în care se poate efectua exercițiul fizic.
Un alt exemplu este dat de cifoză. Cavitatea toracică devine mai îngustă, ceea ce duce la reducerea volumelor pulmonare .Evident, acest lucru este în detrimentul performanței sportive.
Corpul nostru are sisteme pentru a livra în mod optim substanțele nutritive, dar atunci când sunt obstrucționate de o postură incorectă, aceste sisteme sunt modificate în mod negativ.
A avea un trunchi puternic este crucial pentru mișcarea eficientă a membrelor. Luați ca exemplu alergarea. Un atlet cu un trunchi slab nu va putea avea o propulsie la fel de puternică, ceea ce îl face în general, mai lent. De asemenea, mișcările de rotație vor fi probabil prezente în locul mișcării drepte înainte/înapoi, făcând ca întreaga mișcare să fie ineficientă.
Metode de evaluare a posturii
O metodă foarte bună de evaluare a posturii este analiza baropodometrică, care ne permite să observăm cele mai mici deficite posturale. Aceasta constă dintr-o probă statică și una dinamică. Sportivul va sta și va merge pe o platforma cu senzori de presiune. Putem observa astfel deplasarea centrului de greutate, rularea tălpii pe sol și punctele de presiune exagerate. Toate acestea devin informații excelente pentru o prevenție cât mai corectă sau un tratament foarte precis, țintit pe cauză nu pe simptomatologie.
De asemenea, există Testul de analiză a mișcării (M.A.T.), un test de evaluare biomecanică bidimensională (2D), efectuat de medici pentru a prezice riscul de accidentare a membrelor inferioare. Acesta contribuie la evaluarea stării pacientului în vederea întoarcerii la antrenamente după accidentări, reducând riscul de reaccidentare.