Formațiunile tumorale orbitare reprezintă o creștere anormală de țesut la nivelul structurilor care înconjoară globul ocular. Aceste leziuni pot fi benigne sau maligne, iar în cazul celor maligne acestea pot avea punct de plecare primar de la nivelul orbitei sau pot fi metastaze localizate la nivelul orbitei de la o altă formațiune tumorală localizată în altă parte a corpului. Cavitatea orbitei reprezintă o structură complexă din punct de vedere anatomic și conține globul ocular, musculatura globului ocular, grăsime, vase de sânge, nervi, țesut glandular și țesut conjunctiv. Din aceste considerente apariția unei formațiuni tumorale la nivelul orbitei va produce modificări la acest nivel, determinând pacientul să se prezinte la medicul oftalmolog.
Semnele și simptomele unei formațiuni tumorale orbitare
Pacienții care se confruntă cu prezența unei formațiuni tumorale orbitare prezintă adesea exoftalmie (protruzia globului ocular), diplopie (vedere dublă), limitarea mișcărilor globului ocular, scăderea acuității vizuale, edem palpebral, ptoză palpebrală, ochi roșu, durere locală, prezența unei mase tumorale palpabile.
Cum se pune diagnosticul?
Un consult oftalmologic ridică suspiciunea unei formațiuni tumorale orbitare, însă examenul clinic este completat de examinări imagistice pentru confirmarea suspiciunii inițiale.
Formațiuni tumorale benigne întâlnite la nivelul orbitei
- Hemangiom cavernos - este cea mai frecventă formațiune tumorală, fiind o malformație veno-limfatică, solitară, încapsulată.
- Limfangiom - reprezintă o malformație limfatică, multichistică, localizată, care implică sistemul limfatic și vascular.
- Varice venoase - reprezintă malformații venoase.
- Adenom pleomorf de glandă lacrimală - este cea mai frecventă tumoră epitelială de glandă lacrimală.
- Meningiom de nerv optic - reprezintă o formațiune tumorală care se dezvoltă din meningele cerebral și se prezintă în mod tipic cu exoftalmie, scădere progresivă de vedere, fiind nedureros. Se asociază frecvent cu Neurofibromatoza tip II.
- Schwanom - tumori ale tecii nervoase.
- Neurofibrom - reprezintă o leziune similară cu Schwanomul și se asociază frecvent cu Neurofibromatoza tip I.
Formațiuni tumorale maligne întâlnite la nivelul orbitei
- Limfomul orbitar - majoritatea sunt limfoame non-Hodgkin cu celule B, pot fi primare cu sediul primar la nivel orbitar sau secundare, cu punctul de plecare la alt nivel.
- Carcinom de glandă lacrimală - reprezintă o formațiune tumorală rară cu un risc crescut de mortalitate.
- Metastaze - originea metastazelor orbitare diferă în funcție de vârsta de prezentare a pacienților. Cele mai frecvente metastaze la nivel orbitar provin de la formațiuni tumorale maligne cu punct de plecare la nivelul următoarelor organe: sân, plămân, prostată, melanom, tract gastrointestinal, rinichi, sistem nervos, sistem muscular.
Concluzie
- Orice modificare prezentă la nivelul poziției globului ocular, însoțită uneori de vedere dublă sau de modificări vizuale trebuie să atragă atenția pacientului și astfel să se prezinte cât mai repede la medicul oftalmolog pentru a se pune un diagnostic și pentru a se stabili conduita terapeutică ulterioară. Tratamentul formațiunilor tumorale orbitare poate consta în excizie chirurgicală, iar atunci când riscurile exciziei complete sunt prea crescute pentru pacient se practică excizia parțială a formațiunii tumorale. Examenul histopatologic este obligatoriu de efectuat în cadrul tuturor exciziilor. În cazul formațiunilor tumorale maligne, excizia chirurgicală poate fi urmată de radioterapie și/sau chimioterapie.