În anul 1989 a fost descoperit virusul hepatitic C de către Profesorul Michael Houghton și colaboratorii săi, urmând aprobarea primului tratament pe bază de interferon în anul 1991. Despre implicațiile acestei descoperiri ne vorbește Prof. Univ. Dr. Anca Trifan, medic gastroenterolog, șef de catedră la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iași
Descoperirea virusului a fost etapa inițială care a identificat inamicul și a declanșat o avalanșă de cercetări ulterioare, care au dus într-un sfert de veac (timp scurt în cercetarea medicală) la inventarea primului tratament fără interferon cu vindecare virusologică de aproape 100%. La nivelul pacientului infectat cu virus C înseamnă minunea vindecării! La nivelul medicului curant înseamnă satisfacția de a reuși să vindeci o infecție virală cronică și să modifici drastic prognosticul pacientului; răspunsul virusologic susținut la un pacient diagnosticat în faze precirotice înseamnă stoparea evoluției spre ciroză și cancer hepatocelular, ameliorarea calității vieții, absența manifestărilor extrahepatice legate de virusul C. În plus, apariția acestor tratamente extrem de eficace a făcut posibil planul OMS de a elimina hepatitele virale ca povară pentru sănătate. A aliniat toți gastroenterologii și infecționiștii din lume în spatele unei idei extrem de generoase și atractive, anume aceea de a elimina în timpul vieții profesionale a acestei generații infecția virală C pentru toate generațiile care vin după noi. A mutat lupta cu boala din cabinet, din fața unui pacient în societate, oferind teste de screening și tratament tuturor în nevoie.
Referindu-ne la vaccinologie, în cazul virusului hepatitic C, vaccinul nu există.
Înseamnă că singura metodă de prevenție adevărată este de a identifica și trata toți pacienții infectați pentru a îndepărta sursa de infecție! Din păcate, există infecții noi cu virusul C în întreaga lume, care perpetuează infecția! Descoperirea unui vaccin va rămâne așteptată în întreaga lume, dar momentan singura soluție rămâne testarea și tratarea.
OMS a creionat o strategie globală în care a fixat ținte și o dată calendaristică pentru atingerea lor, anume anul 2030. România are o strategie națională aprobată. Progresul imens în acest efort de eliminare a hepatitelor virale în România vine din cele trei proiecte europene LIVERO -1 și LIVERO -2 SUD și EST în cadrul cărora s-au desfășurat activități de formare, educație, testare, stadializare și direcționare spre tratament. În cele două proiecte LIVERO -2 au fost testați până acum peste 270 000 cetățeni (2023), peste 60% din categoriile defavorizate și au fost evaluați complet peste 5000 pacienți pozitivi, fie cu virusul hepatitic B, fie cu virusul hepatitic C. Suntem departe de eliminare, dar suntem pe drumul cel bun. Trebuie să menționez că medicii de familie au fost extraordinari și s-au implicat în mod conștiincios, cu responsabilitate și înțelegere în aceste activități. Toți cei implicați în proiect, voluntari sau reprezentanți ai administrațiilor locale, au simțit că participă la un demers medical istoric!
None