46
None

Un concept nou - Gastroenterologia Verde pentru diminuarea riscurilor afecțiunilor digestive

Interviu realizat cu Domnul Prof. Univ. Dr. Marcel TANȚĂU, UMF „Iuliu Hațieganu”, Cluj-Napoca, Medic primar Medicină internă și Gastroenterologie

Domnule professor, ce să înțelegem prin acest concept de ”Gastroenterologie verde”?
Este un concept prin care dorim să promovăm un stil de viață sănătos, să reeducăm populația în sensul de a avea o alimentație diversificată, de a înțelege importanța activității fizice, de a trăi într-un mediu curat.     
Gastroenterologia mondială realizează progrese foarte importante în toate domeniile. Observăm însă creșterea accelerată a numărului de cancere digestive și aici notăm cancerul de colon care, în România, în ultimii treizeci de ani s-a triplat ca incidență; de aceea încercăm să subliniem necesitatea unor schimbări prin ințiativa noastră de gastroenterologie verde, să atragem atenția că un comportament corect este principalul pion în prevenția cancerelor digestive.
O altă problemă majoră este creștea rapidă a greutății populației. Din păcate, asistăm la o creștere a numărului de obezi. Practic, dacă stăm să ne uităm după standarde, doar 30% - 40% dintre adulți sunt normoponderali, De aceea, se apelează la metode endoscopice sau chirurgicale de modificare a tubului digestiv pentru a scădea greutatea corporală, operație care duce la complicații importante în timp, dacă nu este controlată permanent.

Care sunt cele mai importante dezvoltări ale intervențiilor endoscopice?
S-au făcut progrese importante în sensul că există intervenții endoscopice prin orificii naturale (gură-esofag, anus-colon) pentru extirpări ale unor tumori submucoase la nivelul tubului digestiv; în momentul de față este o dezvoltare impetuoasă a rezecțiilor endoscopice agresive care concurează rezecțiile chirurgicale. Aici vorbim de rezecții endoscopice mai ales ale polipilor de mari dimensiuni, un procedeu prin care tumora este scalpată pas cu pas de pe stratul muscular și îndepărtată și trimisă la histopatolog, care poate să facă o evaluare post rezecție extrem de exactă.
Această tehnică endoscopică a fost introdusă în România în 2013, la cinci ani după ce s-a făcut prima dată la nivel mondial și noi deja am depășit 300 de proceduri realizate, cu o îmbunătățire importantă a calității vieții celor cărora le-am efectuat.
De asemenea, s-a dezvoltat impetus ecoendoscopia intervențională, care permite drenaje atât a colecțiilor pancreatice cât și drenaje biliare sau intervenții biliopancreatice complexe, realizate ecoendoscopic.
O altă revoluție tehnologică este dezvoltarea unui mini endoscop cu care putem investiga interiorul căilor biliare, putem prelua biopsii, putem sparge calculi care nu erau accesibili altfel, sau intervenții pe căile pancreatice, unde putem să recoltăm biopsii, să spargem calculi pancreatici sub control endoscopic și să tratăm patologiile pancreatice benigne, cum ar fi pancreatita cronică, o patologie care din păcate în țara noastră este agravată de etilo-tabacism, un viciu neeradicat în societatea noastră.
Să nu uităm, din punct de vedere al hepatologiei, patologia legată de obezitate, care este încărcarea grasă a ficatului, inclusiv cu afectarea alcoolică care în momentul de față își caută o abordare cât mai complexă și din păcate, odată cu creșterea patologiei hepatice cronice, hepatocarcinomul reprezintă și el o patologie malignă extrem de frecventă.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha