Prof. Univ. Dr. Dorel Săndesc, Prim-Vicepreşedinte Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă (SRATI), este de un an și directorul celui mai mare spital din Timișoara, calitate despre care ne-a dezvăluit câteva din noile preocupări și dificultăți.
Obișnuiesc să spun că acum am un singur pacient de care mă ocup, și anume Spitalul Clinic Județean de Urgență Timișoara. Am acceptat această provocare datorită experienței mele, atât ca medic cât și a activității desfășurate o perioadă în Ministerul Sănătății. Carierea mea a început în acest spital în anul 1991 și am o aplecare sufletească pentru tot ceea ce înseamnă colegi și pacienți.
Pot spune că finanțarea spitalelor a fost diminuată semnificativ, sunt dificultăți majore în funcționarea acestora, unele dintre ele au fost închise. Cred că cele mai afectate sunt marile spitale, care nu pot funcționa pe principiul eficienței economice și al echilibrului financiar, ele având profil de importanță strategică și socială, trebuind să asigure toate serviciile în cazul unei urgențe majore. Dar, pot spune că există mecanisme prin care putem aduce fonduri, și aici pot da un exemplu: NATO, în contextul actual de instabilitate, doresc să creeze o rețea de spitale, și am propus ca acestea să fie finanțate specific, cu fonduri susținute de către Ministerul Apărării, mai ales că aceste spitale pot deveni suport pentru situații de urgență.
Suntem în dialog cu Ministerul Sănătății și CNAS pentru adaptarea tarifului pe caz cu inflația. Dacă acest tarif a crescut doar cu aproximativ 15%, costul unor medicamente a cresut și cu 500%, iar materialele sanitare cu 200-300%.
Am constatat însă ca sunt multe lucruri pe care le pot face ca manager, și aici pot exemplifica.
Un procent semnificativ de cazuri sunt invalidate de CNAS deoarece raportarea nu este corectă. Am discutat cu colegii, am asigurat o consultanță înainte de raportare, și i-am atenționat că raportările invalidate datorită neglijenței vor fi imputate celor responsabili. Astfel, am reusit să scădem de la 8.7% la 0.17% invalidările, ceea ce înseamnă economii de cateva sute de mii de lei pe lună!
Dorim eficientizarea activității din ambulatoriu, unde avem mulți pacienți dar nu toți raportați. Am înțeles că utilizarea facilităților aduce un plus spitalului.
Un punct esențial este comunicarea, de aceea am organizat cursuri de comunicare cu tot personalul spitalului și am observat că relațiile s-au îmbunătățit mai ales în favoarea pacienților.
Pentru dezvoltarea spitalului am mai multe proiecte. Am finalizat o maternitate nouă (printr-un proiect transfrontalier cu Ungaria) și am demarat anul trecut, prin fonduri de la Banca Mondială, o construcție care va găzdui structuri fierbinți ale spitalului: un nou UPU, un bloc operator, ATI chirurgical, un heliport pentru transportarea rapidă a pacienților critici.
Am accesat toate programele PNNR disponibile și am câștigat diferite proiecte cum ar fi: digitalizarea parțială a spitalului, protecția împotriva infecțiilor nozocomiale, modernizarea ambulatoriului, a secției de neonatologie.
Am dori să construim și o secție externă de recuperare medicală, foarte importantă pentru pacienții noștri. Este o mare provocare și sperăm să realizăm tot ceea ce ne-am propus.
None