Inteligența artificială reprezintă în ultima perioadă un subiect plin de interes, cu o dezvoltare rapidă, care a suscitat foarte multe controverse. Organizația Națiunilor Unite a adoptat, în luna martie a acestui an, prima rezoluție globală privind inteligența artificială (AI) ce statuează protecția umană și a datelor personale.
În materie de diagnostic medical, primii pași AI au fost făcuți în imagistica ficatului, a sânului și a tiroidei. În ultimii ani cercetarea și producătorii de aparatură de diagnostic cu ultrasunete s-au axat pe dezvoltarea AI și în ecografia fetală. Această zonă a fost și rămâne o provocare pentru diagnostic, cu dificultățile inerente legate de poziția și mobilitatea fetală, mărimea fetală variabilă, de diferențele între cantitatea de lichid amniotic și poziția placentei, particularitățile țesuturilor materne.
Beneficiile unei ecografii fetale asistate de AI sunt foarte tentante, deoarece ultimele 2 decenii au adus o standardizare a secțiunilor ecografice fetale de screening, a biometriei, a curbelor de estimare a greutății și a multor altora. Publicarea de astfel de ghiduri de către societățile de profil, a stimulat cercetătorii în domeniu, ca urmare au apărut publicații și soft-uri care arată direcția clară a implementării AI în practica zilnică.
Literatura de profil a ultimilor 3-5 ani indică date concrete, ce sugerează utilizarea AI în ecografia de prim trimestru. Diferite publicații descriu utilizarea AI în zone cum ar fi: placentația de la normal la patologic, biometria fetală, anatomia fetală - în special cea craniană și cardiacă, evaluarea pulmonară, recunoașterea patologiilor. Chiar dacă există limite importante ale utilizării ca diagnostic, asistența AI este clar demonstrată.
Pe de altă parte, progresul aparaturii, a calității imaginii ecografelor, a permis producătorilor de profil lansarea pe piață de noi soft-uri cu AI. Dacă în urmă cu circa 15 ani cei interesați de ecografia fetală erau bucuroși să utilizeze ecografele cu primele măsurători automate, astăzi AI identifică secțiunile standard și le salvează automat real-time, sau prelucrează automat un volum 3D cu indicarea secțiunilor standardardizate prin ghiduri. AI indică calitatea secțiunilor achiziționate de ecografist, crește eficiența, indică numărul omisiunilor, reduce variabilitatea interobservațională, sugerează anomaliile fetale și în general ridică calitatea ecografiei obstetricale. Dacă la aceasta adăugăm aparatele de simulare cu AI, ce pot avea o multitudine de anomalii congenitale pe care ecografistul le scanează virtual, putem înțelege impactul în training pentru generațiile tinere.
Este evident că suntem doar într-o etapă de creștere exponențială a implicației AI în domeniul ecografiei fetale, cu beneficii clare de diagnostic și pentru formarea tinerilor specialiști.